Senaste nytt

Sikta mot stjärnorna - Använder du Guide Michelin när du planerar dina resor?

Samosaguas

Medlem
Dags att summera sista besöket från Spanien-resan i augusti. Ytterligare en restaurang med stjärna hann vi med, nämligen den kanariska restaurangen Gofio i Madrid. Jag har haft ögonen på detta ställe ett tag och när den ganska nyligen fick sin första stjärna så bokade vi in ett besök. Själva restaurangen är liten med, skulle jag gissa, cirka 25 platser i en för Madrid typisk långsmal restauranglokal. Så här såg ingång och meny ut:
IMG_8120.JPEG
IMG_8360.jpeg

Gofio serverar två olika avsmakningsmenyer: Menú Gofio för 65 euro och Menú Canariedad Máxima för 95 euro. Vi tog den stora menyn som bestod av 16 olika rätter (vissa av dessa serverades dock tillsammans). Vinlistan består uteslutande av viner från Kanarieöarna. Stark inledning på middagen med bra tempo och trevlig avslappnad service!
IMG_8121.JPEG
IMG_8122.JPEG
IMG_8124.JPEG
IMG_8125.JPEG

Särskilt rätten i den röda tallriken baserad på tomater, oliver och pinjenötter tillsammans med frusen "granizado" på ¨timjan och citron var riktigt härlig. Detta följdes upp med bland annat en mycket god räka - "gamba roja".
IMG_8126.JPEG
IMG_8127.JPEG
IMG_8129.JPEG
IMG_8132.JPEG

Därefter följde en rätt på vaktel som vi inte var helt övertygade av.
IMG_8133.JPEG

Som en mellanting mellan huvudrätt och efterrätt serverades en trevlig rätt på getost, päron och torkade frukter.
IMG_8134.JPEG
IMG_8136.JPEG

Vilket följdes upp av en mycket god sorbet på guava men också med smaker av lime och vattenmelon.
IMG_8135.JPEG

Ytterligare några efterrätter.
IMG_8137.JPEG
IMG_8138.JPEG

Trevligt ställe, bra service och ett bra förhållande mellan pris och kvalitet gör att jag absolut kan tänka mig att komma tillbaka till Gofio! Bara att konstatera ännu en gång. Madrid är verkligen ett trevligt resmål om man är matintresserad.
 
Last edited:

MTheC

Medlem
Med fortsatt avsaknad av flertalet resor jag normalt brukar göra så blir det till fler besök på restaurang i Stockholm. För någon vecka sedan blev det ett besök på en restaurang som ännu inte finns med i guiden (då den öppnade för ca 3 veckor sedan) men sannolikt med någon form av sådana ambitioner - kanske mer matmässigt än servicemässigt så ser inte stjärna utan snarare Bib eller Plate framför mig. Det har väl varit den stora snackisen i restaurangkretsar under sommaren så var glad att komma dit innan det blir än mer hysteriskt kring den. Det är allstå Främmat - de som står bakom det är en som jobbat på Adam/Albin (följt av finkrogar i Frankrike) och en kille från Punk Royale. Det här väl mer känslan från Punk Royale men inte lika hysteriskt.
IMG_20200905_192303.jpg
IMG_20200905_192630.jpg
IMG_20200905_193515.jpg
IMG_20200905_194619.jpg

Fantastiskt vällagad mat, kul smakkombinationer och verkligen genomtänkta rätter. Flera rätter var fantastiska, jag gillade framförallt polentan, gröna plommonen och tomaterna men allt var bra. Kanske inte lika övertygad som många andra om de friterade zucchiniblommarna med anklever - lite för för mycket fett och salt och för lite finstämiga smaker för att jag ska se det som en fantastisk rätt.

IMG_20200905_194940.jpg
IMG_20200905_195303.jpg
IMG_20200905_195920.jpg
IMG_20200905_201017.jpg
IMG_20200905_202711.jpg
IMG_20200905_202724.jpg

Kort vinlista men med en del intressant och känslan var att de höll på att bygga ut den lite mer. Detsamma är nog sant om spritlistan då vi fick beställa en GT var och när vi skulle beställa en till så var ginen slut...de sa att de inte riktigt hunnit beställa in allt än

IMG_20200905_205104.jpg
IMG_20200905_211059.jpg
IMG_20200905_211105.jpg
IMG_20200905_211138.jpg
 

Agö

Medlem
Farväl till Daniel Berlin, denna - för svenskt vidkommande - unika pärla. Flaggan i topp, det gällde även för vårt sällskap. En sådan här krog där kundens önskemål tas på allvar - kaffe, avec och dessert utomhus - japp, det ordnar vi. Stor upplevelse och vi hoppas att det bara är en paus och att Daniel med familj snart är igång igen.

b81f5f43-e894-4663-a638-ac29fbc7f5f4.jpg


ca4d4fe0-ee5b-4e0f-9225-cfb8319ef013.jpg


IMG_3913.jpg


3a6ffef7-8dfc-46b8-b23c-5de92380bea5.jpg


afc054c7-7b7e-4c56-86c3-e7cd370b53f5.jpg


0ff54869-d803-4168-9776-2d9e709a2e63.jpg


1b50ccfc-651b-4f57-ba81-2516607267ed.jpg


32e5ec17-17eb-46aa-b1ca-d8e39f63d803.jpg


063fba7c-375d-4dcc-a2e6-c72498f4ab65.jpg


30cc9c40-8b0c-466e-80b4-f914c51a4bae.jpg


d7f2a4f0-52f4-4259-a60d-7096280eb382.jpg


dbb87eec-ceee-4d2d-be22-6cc2e5095e71.jpg


5735708d-4f9e-49e4-970e-1c1611b27a45.jpg


Photo 2020-09-19 01.01.16.207 em.jpeg


098b11cf-03a1-459d-a95f-6c54493d7530.jpg


6df0a3c2-30bc-469e-8a71-be3f6cf2d7fa.jpg


5bbd0380-08d6-43fc-9cc7-ed130115773a.jpg


aba5b454-1441-4e54-8491-e3418b59aaa6.jpg


263b8c8e-08fe-4326-b748-52f73790d79b.jpg


cb41a4b3-c3fe-4f66-84c6-409015bd70f7.jpg


3463c9d8-0245-4b7d-9d37-776a61cab213.jpg


de34c0aa-8e51-4906-af3a-3bcccb753210.jpg


772a8e54-3c0f-4147-a7fa-4546cb589802.jpg


917374fd-f001-44ad-bbdd-4ea3b495c132.jpg


bd09ccb9-75b1-4337-ab0e-6d109651c28a.jpg


5646879b-0db3-4e58-92d6-6b622472f856.jpg


826aeba0-239e-4389-9e2b-c5a85d6625a7.jpg


a0a72318-4f6d-4962-b0f7-661acc75663a.jpg


98aad277-4485-42e5-b8a4-716ec31a5d92.jpg


4259476a-54bf-449e-8024-01dfa0cd2e7a.jpg


cc377720-6346-4e3b-81a7-ea00d807ad27.jpg


5ec29c2b-d48e-44ea-805c-2c73fa724abb.jpg
 

Attachments

  • 280dd641-9159-4e63-93d5-817266ab7e4d.jpg
    280dd641-9159-4e63-93d5-817266ab7e4d.jpg
    52,4 KB · Visningar: 353

MTheC

Medlem
Farväl till Daniel Berlin, denna - för svenskt vidkommande - unika pärla. Flaggan i topp, det gällde även för vårt sällskap. En sådan här krog där kundens önskemål tas på allvar - kaffe, avec och dessert utomhus - japp, det ordnar vi. Stor upplevelse och vi hoppas att det bara är en paus och att Daniel med familj snart är igång igen.
Ser väldigt trevligt ut! Fick du något intryck av om de skulle köra något framöver?
 

MTheC

Medlem
Sen har det även blivit besök på Ekstedt. Det var många år sedan jag var där och ska sägas att jag inte varit helt övertygad om storheten vid tidigare besök, har haft invändningar mot servicen men även tyckt att maten varit ojämn. De fick dock en ny chans efter visst tjat från Mrs MtheC som inte varit där och ville besöka. Kombinerade det med vistelse på Bank Hotel, de hade (har kanske fortfarande) ganska bra prissatta paket med övernattning, frukost och avsmakningsmeny.

Bra mottagande, servicen kändes direkt alert när vi kom. Första intrycket var också att de hade tagit bort en del bord pga corona. De var luftigt och mer plats än tidigare. Fick snabbt ett glas champagne, trevlig bekantskap som nämnts i Champagnetråden redan, och även en väldigt bra Oloroso sherry. Då vi redan hade maten inkluderad så var det inga val som behövdes göras men det finns en kort meny med 3 rätter också.
IMG_7863.JPG
IMG_20200911_185807.jpg
IMG_20200911_191803.jpg


Vi valde att gå med vinpaketet också, vi var bara 2 personer så även om det fanns en del intressant på flasklistan så blir det svårt att få till viner som funkar till så många rätter. Matmässigt inleddes det med lite smårätter, buljongen var väl bäst där men genomgående finstämda smaker.
IMG_20200911_190209.jpg
IMG_20200911_190216.jpg
IMG_20200911_190232.jpg


Först vinet som hälldes upp var ganska intressant, det är ett vin gjort på Palomino. Det är en druva som främst annars används i sherry, här är det dock ett vanligt vitt vin. Kanske lite av det billigare slaget (har druckit det på annan krog för kring hundringen på glas) för det jag hade trott skulle ingå i dryckespaketet men ändå ok. Havskräftan var ganska bra men utan att lyfta, ostronet var dock väldigt bra. Både smakmässigt så att det passade väldigt bra tillsammans men också intressant och överraskande.
IMG_20200911_191159.jpg
IMG_20200911_191708.jpg
IMG_20200911_193217.jpg
IMG_20200911_193234.jpg
IMG_20200911_194005.jpg

Det fortsatte sen med en av de bästa rättern under kvällen, kolgrädden. Den var verkligen bra och där var det klart och tydligt att användningen av tillagningsmetod tillförde något. Vinet som det serverades med var dock inte alls dåligt bara lite trist. Nästa rätt var en vällagad fiskrätt som däremot kom med ett väldigt bra vin från en av mina favoritproducenter. Visar verkligen att rött vin och fisk kan funka väldigt bra.
IMG_20200911_195549.jpg
IMG_20200911_195717.jpg
IMG_20200911_202054.jpg
IMG_20200911_202230.jpg

Sen fortsatte vi in på köttet, det var inte dåligt men lyfte inte till den höjd jag hade hoppats på och vinet var helt ok men inte riktigt min stil. Vi valde att äta ost och det var en överraskning då den var tillagad, också en av topprätterna så rekommenderar att beställa till det.
IMG_20200911_203612.jpg
IMG_20200911_205851.jpg
IMG_20200911_212521.jpg

Efterrätterna inleddes med en fräsch "palate cleanser" och sen en intressant efterrätt där det inte alls var särskilt sött utan souflen var mer åt umami-hållet smäkmässigt. Kul med bra vin till också. Avslutades med bra kaffe också, alltid kul att de har bra kvalitet på det också och en del trevliga små godsaker.
IMG_20200911_214307.jpg
IMG_20200911_215202.jpg
IMG_20200911_215412.jpg
IMG_20200911_220809.jpg
IMG_20200911_220818.jpg

Sammanfattningsvis så tycker jag Ekstedt är väl värda stjärnan men det når inte de höjder som en del andra restauranger i Stockholm. Servicen är bra och rapp, de kan sina saker och svarar gärna på frågor. Prismässigt ganska ok också även om jag gärna hade sett lite vassare viner i vinpaketet. Nöjd men kommer nog inte komma tillbaka särskilt snart igen.
 
Toppen