Jag åkte hem med Singapore Airlines fantastiska första klass produkt i natt. 12 härliga timmar som gav tid för god mat, skön sömn, men även en del tid för eftertanke. En fråga som jag reflekterade över är om premiumflyg verkligen är ok ur ett hållbarhetsperspektiv?
Några tankar...
Min plats på flyget skulle säkert kunna ersättas av 6-8 economy stolar, dvs schabloniserat 6-8 ggr så mycket CO2.
Förmodligen även 6-8 ggr fler kabinpersonal för mig jämfört med den genomsnittliga ekonomi passageraren.
Detsamma gällande toaletter; både till antal och yta. Skönt att inte behöva trängas när man byter om till engångspyjamasen, även skönt att det är rent på golvet så att inte engångstofflorna blir smutsiga när jag går på toa, men också mer avfall och CO2 även här.
Otaliga varma handdukar delas ut mellan måltiderna så jag har rena händer efter att ha ätit min efterlängtade hummer. Snyggt inplastade tofflor, inplastade tandborstar, inplastade presenter innan avstigning osv delas ut så jag känner mig uppskattad och de visar att de tänkt på allt.
5-10 rätter per flight som ska diskas med det extra avfall och den högre energianvändningen som det innebär.
Lugnt och skönt i the private room men det innebär också en låg beläggning per m2 yta med bla högre energianvändning till AC eller uppvärmning även här.
Fantastiskt vacker läderinredning i både The Private Room men även i de stilfulla första klass stolarna. Många m2 skinn har färgats, garvats och sytts upp i de elegant quiltstoppade fåtöljerna.
Utsökt mat med fantastiska råvaror såsom rom från stör, gåslever, jätteräkor osv. En underbar smakupplevelse men är det hållbara livsmedel?
Jag gillar tyvärr vissa saker som inte är bäst för miljön, men hur resonerar ni kring detta?
Några tankar...
Min plats på flyget skulle säkert kunna ersättas av 6-8 economy stolar, dvs schabloniserat 6-8 ggr så mycket CO2.
Förmodligen även 6-8 ggr fler kabinpersonal för mig jämfört med den genomsnittliga ekonomi passageraren.
Detsamma gällande toaletter; både till antal och yta. Skönt att inte behöva trängas när man byter om till engångspyjamasen, även skönt att det är rent på golvet så att inte engångstofflorna blir smutsiga när jag går på toa, men också mer avfall och CO2 även här.
Otaliga varma handdukar delas ut mellan måltiderna så jag har rena händer efter att ha ätit min efterlängtade hummer. Snyggt inplastade tofflor, inplastade tandborstar, inplastade presenter innan avstigning osv delas ut så jag känner mig uppskattad och de visar att de tänkt på allt.
5-10 rätter per flight som ska diskas med det extra avfall och den högre energianvändningen som det innebär.
Lugnt och skönt i the private room men det innebär också en låg beläggning per m2 yta med bla högre energianvändning till AC eller uppvärmning även här.
Fantastiskt vacker läderinredning i både The Private Room men även i de stilfulla första klass stolarna. Många m2 skinn har färgats, garvats och sytts upp i de elegant quiltstoppade fåtöljerna.
Utsökt mat med fantastiska råvaror såsom rom från stör, gåslever, jätteräkor osv. En underbar smakupplevelse men är det hållbara livsmedel?
Jag gillar tyvärr vissa saker som inte är bäst för miljön, men hur resonerar ni kring detta?