Senaste nytt

SAS piloter i strejk?

För att förtydliga än en gång - från SAS sida:
A potential strike would affect flights operated by SAS Scandinavia. Flights operated by SAS Link, SAS Connect and SAS' external partners (Xfly, Cityjet and Airbaltic) are not affected by the strike.
 

M.K

Medlem
Snart vet vi, blir spännande!

För egen del har jag varit proaktiv och bokat mina flighter med Sas Link och Xfly kommande två veckor, förutom en retur från CPH som borde lösa sig rätt fördelaktigt.
 
Läser man detta och Google translate inte är helt ute och cyklar tycker jag pressen verkar ligga på SAS. Piloterna verkar återigen varit oresonliga och slutligen fått SAS till eftergifter. Framförallt sista punkten låter mycket oroande. Skall SPF nu alltså ha makt över samtliga bolag? Då är det ju definitivt tack och godnatt långsiktigt.

– Igår och idag är första gången som vi ser något konkret från SAS som tyder på att det kan finnas en lösning, sa dåvarande ordföranden i danska pilotförbundet, Henrik Thyregod, till NRK.

– Vi är fortfarande långt ifrån varandra. Tror inte det blir en överenskommelse i kväll, sa Marianne Hernæs som är SAS förhandlingschef

Den här gången kommer SAS att ha ett avtal som sträcker sig över betydligt flera år. Även här är det stort avstånd mellan parterna.

När piloterna lämnade medlingen på söndagskvällen var beskedet att det är SAS som ska möta dem i flera områden och annars är det stor strejkfara från måndag klockan 12.00.

SAS har däremot uppfyllt piloternas krav på "anställningstrygghet". Innan helgen skrev DN att piloterna har krävt makt över kollektivavtalen i flera SAS-bolag, däribland SAS Link och SAS Connect.

Kan man ens ta över andra kollektivavtal så där? Avtalen är ju tecknade mellan SAS bolagen och de fackföreningar som organiserar de anställda på de bolagen. Tänker sig SPF att man då ska tvinga de anställda i de bolagen att vara medlemmar hos SPF istället? Hur var det nu med föreningsfriheten? Har de ens någon aning om hur världen utanför deras bubbla funkar? Nej, det borde vara krav på att alla fackförbund också organiserar sig i en erkänd paraplyorgansiation för att få lite ordning och reda.
 
Toppen