Redaktionen
Medlem

Onsdag d. 10 september kl. 06:40 afgik det første SAS-fly fra den nye Star Alliance-terminal, Terminal 2 på London Heathrow. Det var slutningen på en æra for SAS efter man i årtier har fløjet fra Terminal 3, samtidigt blev det starten på en ny da SAS check-in åbnede kl. 05:15 i Terminal 2. BusinessClass.dk var med til indvielsesceremonien i Terminal hvor flytningen blev fejret højtideligt.
Den nye Terminal 2 – Star Alliance nye hjem i London
Terminal 2, også kaldet The Queen’s Terminal, er Heathrows ældste terminal. Navnet kommer naturligvis fra dronning Elizabeth II der i sin tid inviede terminalen. Den gamle terminalbygning var dimensioneret for 1,2 millioner passagerere, men håndterede næsten 10 gange så mange før den blev lukket og revet ned for at give plads til en helt ny terminalbygning.
I marts 2014 var BusinessClass.dk med på en “bagom kulisserne”-tur i Terminal 2. Efter kaoset der opstod da Terminal 5 kom til har lufthavnsledelsen gjort alt for at hindre en lignende situation. Den 4 juni i år ankom det først fly til “Den nye terminal 2″ der for anden gang blev indviet d. 23 juni – også denne af The Queen. Terminalen har dermed fået lov til at beholde sit navn. Nu, tre måneder senere, er terminalen stadig i drift uden nogen som helst problemer.

Indgangen til “Den nye The Queen’s terminal”
Terminal 2 kommer til at håndtere samtlige Star Alliance flyselskaber der trafikerer London Heathrow. Flyselskaberne flytter i forskellige faser og først på plads var United Airlines den 4. juni. SAS flyttede i dag, den 10. september og de sidste flyselskaber flytter den. 22 oktober. Totalt vil 26 flyselskaber trafikere Terminal 2, udover Star Alliance flyselskaberne kommer Germanwings, irske Aer Lingus samt Virigin Atlantics indenrigsflyvninger også til at afgå fra Terminal 2. Dette skyldes at Terminal 2 er den eneste terminal foruden Terminal 5 der har faciliteter til flyvninger indenfor Strobritannien og til Irland.
Lidt tal
Terminal 2 har kapacitet til 30 millioner passagerer- op til 80.000 passagerer per dag og forventes, i slutningen af 2014, at have 177 daglige afgange til 51 destinationer med 26 flyselskaber og i alt 20 millioner passagerer. Terminalen har kostet 2,5 milliarder at bygge (ca. 23 milliarder danske kroner) og der har været 35.000 mennesker involveret i byggeriet. 24.000 personer får Terminal 2 som arbejdsplads.
SAS er et forholdsvist stort flyselskab på London Heathrow med 39 flyvninger per dag til fem destinationer, København, Stockholm, Oslo, Gøteborg og Stavanger. I alt 272 afgange per ugen
Terminal 2 er 210.000 kvadratmeter stor, svarende til 25 fodboldbaner og har to terminalbygninger der har fået navnene T2A (hovedterminalen) og T2B (satellitterminalbygningen). T2A har 5 etager, 12 gater (hvor 2 kan håndtere Airbus A380), 10 parkeringspladser og har mulighed for at håndtere internationale flyvninger såvel som indenrigsflyvninger og flyvninger til Irland. T2A skal primært anvendes til flyvninger indenfor Europa.

Transithallen
T2B er satellitterminalbygningen som forbindes til T2A med en lang underjordisk tunnel. T2B har 14 gater og 14 parkeringspladser. T2B kan udelukkende anvendes til internationale flyvninger.
SAS regner med at 60 procent af deres flyvninger vil afgå fra T2A og 40 procent fra T2B.
Stort udvalg af lounger til Star Alliance-passagerer
I alt findes der seks lounger i terminal 2 hvoraf de fire er dedikerede til Star Alliance. I T2A findes Lufthansaloungen som er en generel Star Alliance-lounge som også SAS skal anvende. I T2B findes der tre Star Alliance-lounger, United Airlines, Air Canada og Singapore Airlines. Desuden har Aer Lingus en Gold Circle Lounge og der findes en tredjepartslounge der drives af Plaza Premium hvor man kan betal for at få adgang. Der findes også en ankomstlounge i Terminal 2.
Lufthansaloungen, som SAS skal anvende, åbner først den 1. oktober – samtidigt som Lufthansa flytter til Terminal 2. Frem til da henvises SAS-passagerer til Plaza Premium-loungen (T2A) eller Uniteds lounge (T2B), afhængig af hvilken af disse som ligger nærmest afgangsgaten.
Waves ved check-in, butikker og restauranter efter sikkerhedskontrollen
Terminal 2 minder i høj grad om Terminal 5 i layout, design og konstruktion med en transithal der består af af to etager – en hovedetage og en balkon rundt om transithallen hvor man kommer ud efter sikkerhedskontrollen.
Check-in består af tre bølger, “waves”, som skal øge hastigheden og gøre check-in processen tydligere. Wave 1 er check-in-automater til selvbetjening, i alt 66 st. Wave 2 består af skranker hvor man afleverer bagaget hvis man har checket ind ved hjælp af en automat, totalt 60 skranker. Til slut findes Wave 3 med traditionelle check-in-skranker til Premiumpassagerer, dvs. passagerer der rejser på business class, første klasse eller har guldkort. For SAS vedkommende er det også SAS Plus.

Afgangshallen
Check-in-området er opdelt i fire zoner, A-D. SAS holder til i zone D, hvilket er den største zone. SAS premium check-in-skranker ligger ved C11 og C12, i slutningen af zone C, og bagage drop skrankerne ligger ved D1-D4. SAS billetkontor ligger også i zone D.

SAS premium check-in
Sikkerhedskontrollen har i alt 21 kontroller, 17 almindelige kontroller og 4 i fast track-delen for premiumpassagerer. For SAS kunder er der adgang til fast track for passagere med billet i SAS Plus eller med EuroBonus medlemsskab på Guld, Diamant- eller Pandionniveau.
Efter sikkerhedskontrollen kommer man til transithallen der har 52 butikker, 17 barer og 7 restauranter. Blandt disse kan bl.a. John Lewis nævnes, verdens første John Lewis-butik i en lufthavn. Der findes også The Perfectionists’ Café der drives af Michelinkokken Heston Blumenthal.
Indvielsen i Terminal 2
Kl. 06:20 klippede SAS General Manager i Storbritannien, Hans W. Dyhrfort, højtideligt båndet til den første SAS afgang nogensinde fra Terminalen, SK 500 mod København, meget passende var flyet en af SAS retromalede Airbus A319 fly. Kort derefter var der også afgang for den første flyvning til Stockholm, hvor en an stewardesserne i dagens anledning havde iklædt sig en af SAS gamle uniformer fra 50′erne.

Klipning af bånd inden afgang til København
Hans fortalte om hvordan SAS startede i Terminan 2 i 1955, i den gamle terminalbygning The Queen’s Terminal og hvordan det nu var fantastisk at være tilbage igen, mere end 50 år senere. Cirklen er sluttet. Han fortalte også for de passagerer der stadig var lidt trætte ved 6-tiden, at det var endnu værre dengang SAS havde natflyvninger mellem Storbritannien og Skandinavien.

Besætningen på den første SAS flyvning til Stockholm
Indvielsen fejres hele dagen i forbindelse med samtligt afgange frem til kl. 21. I terminalen er der også mulighed for at tage billeder ved en SAS monter og vinde SAS-præmier i en konkurrence på de sociale medier hvor førstepræmien er en rejse. Alle afgående passagerer får desuden en lille folder med et diplom der viser at man fløj med SAS fra Heathrow på denne specielle dag.
Fremtiden for Heathrow
Heathrow har nu fem terminaler i brug og der findes plan for hvordan Heathrow skal se ud i fremtiden med en tydeligere opdeling af flyselskaber og alliancer.
Terminal 1 skal præcis som Terminal 2 rives ned og bygges op igen, dette forventes at ske i løbet af 2016. Tanken er at Terminal 1 skal blive set komplement og en forlængelse af Terminal 2.
Terminal 2 er Star Alliance hjem på Heathrow, hjem for 26 flyselskaber og eventuelle fremtidige Star Alliance-medlemmer.
Terminal 3 skal anvendes af forskellige flyselskaber, primært flyselskaber uden kobling til nogen af de tre store alliancer.
Terminal 4 skal være Skyteams terminal på Heathrow
Terminal 5 skal præcis som i dag anvendes af British Airways og andre flyselskaber i One World.

SAS baggage drop

1955 var SAS her for første gang

Dagens anden SAS-afgang, med ordentlig priority boarding

Besætningen på den første flyvning til Stockholm

SAS første flyvninger til Købehavn, Oslo og Stockholm
Læs mere »