Senaste nytt

Rundresa Sydafrika och Zimbabwe

malmokalle

Medlem
Vi har rest mycket i våra dar, men Afrika har vi bara besökt ett par gånger och då på några charterresor till Tunisien. När nu frun nollade så bestämde vi oss att göra en rundresa i Sydafrika. Jag tog kontakt med My Planet, en resebyrå som bokar skräddarsydda resor till många destinationer. Efter ett telefonsamtal så kom förvånansvärt snabbt en offert på en 18 dagars resa till Sydafrika och Zimbabwe. Den var mycket detaljerad med hotell, transporter, inrikesflyg (4 legs) och olika aktiviteter. Efter lite mindre justeringar så var allt klart. När det gäller alla olika arrangemang på resan så fungerade allt klanderfritt. Vi hade också bokat sex olika utflykter, både i grupp och individuellt. Dessutom har man ett 24 timmars nödnummer och en lokal Trip Coordinator som höll kontakten under hela resan.

Jag hade i förväg bokat en bonusresa med Ethiopian CPH-ADD-JNB ToR, i Biz naturligtvis. Några veckor innan avfärd så dök det upp en hemresa med Swiss JNB-ZRH-CPH. Ett kort samtal med SAS så var ändringen klar och en lite trevligare routing, när vi väl skulle hem igen.

Så var det då äntligen dags och med en bokad bil från TaxiKurir så blev det tid för lite kvällsmat på Bistro Sommelier på Kastrup.

IMG_0002.JPG

En sedvanlig øl, Jägermeister och smørrebröd innan departure

30–31 december CPH-ADD-JNB med Ethiopian Airways

Efter några Equipment change så blev det till slut en B787-9 (1-2-1) mellan CPH-ADD och mellan ADD-JNB en A350 (2-2-2). Första benet har en något tråkig mellanlandning i Wien på en dryg timme. Efter start från CPH fick vi en liten aptitretare och så klart några glas champagne. När vi startade från Wien så var det en snabb, men inte för snabb, full middagsservice. Mycket god mat och en CC som var uppmärksamma och trevliga. En överraskande trevlig flygning!

IMG_0026.JPG

En tom kabin på Dreamlinern

IMG_0040.JPG

Cloud Nine Lounge på ADD

Loungen i Addis var helt OK. Bra frukostutbud och, den här morgonen, gott om plats. Detta trots att flygplatsen i övrigt var hektisk.

IMG_0042.JPG

Full aktivitet på Nyårsafton´s morgon på ADD

Sen hade vi en tråkig resa ADD-JNB där vi skippade all mat och dryck och försökte sova bort några timmar. När vi hade landat i JNB så kom vårt bagage direkt och vi blev välkomnade med en namnskylt och eskorterade till en elegant Merca som på 30 minuter tog oss till African Rock Hotel, som låg en bit utanför Johannesburg. Hotellet låg i ett gated community med vakter, murar, taggtråd och elstängsel. En syn som tyvärr följde oss under hela resan. Så det blev en Nyårsafton i all enkelhet och ensamhet i hotellets fina trädgård.

IMG_0044.JPG

Drygt 5 timmar till JNB

1 januari - JNB-HDR med Airlink

Det nya året inleddes med en morgonflygning till Hoedspruit (HDR) i en Embraer 190. Vi hade fyra flygningar med Airlink E190/195 under vår rundresa. Alla gick i tid, snabb incheckning och goda smörgåsar med öl/vin, om man önskade det. HDR är för övrigt en av de två flygplatser som finns i Kruger Nationalpark.

IMG_0057.JPG

Let´s go!

Även här väntade en Merca där chauffören lovade att en 30 minuters afrikansk massage ingick i priset. Det visade sig vara sista biten till lodgen som bestod av en ”väg” som var mer hål än plant underlag. Stackars Merca!

1 januari – 4 januari Kruger Nationalpark – Simbavati River Lodge

IMG_0133.JPG

En tidig morgon

Besöket i Kruger Nationalpark var absolut en av resans höjdpunkter. Vi bodde i en Lodge som hette Simbavati River Lodge. Vackert belägen vid en delvis uttorkad flodfåra. Varje dag kunde man åka två s.k. Game-drives. En jeep för 8 personer plus en ”Tracker” och en ”Driver”. Otroligt spännande att se alla vilda djur på nära håll, och det fanns många. Jag hade turen att få alla i ”The Big Five” på foto. Av de fem djuren är buffeln den som anses ha kortast stubin då den dödar många afrikaner varje år. Tänkvärt är dock att det allra farligaste djuret är myggan. Över 600 000 personer dör av malaria och andra sjukdomar som sprids av myggans stick. Malaria tabletterna tog vi sorgfälligt varje morgon.

IMG_0136.JPG

Vår Tracker och Driver i morgonsolen

IMG_0268.JPG

Big Five #1 - Leijon

IMG_0126.JPG

Big Five #2 - Elefant

IMG_0109.JPG

Big Five #3 - Leopard

IMG_0256.JPG

Big Five #4 - Buffel

IMG_0213.JPG

Big Five #5 - Noshörning

IMG_0124.JPG

Fast Food for the big Cats

IMG_0093.JPG

Giraff

IMG_0495.JPG

En mätt predator (Gepard)

Vi såg ett stort antal arter förutom de på ovanstående bilder. Det var två Game-drive varje dag, en som började kl.05.00 på morgonen och en som startade kl. 16.00. Det var lika spännande varje gång!

Mer äventyr kommer!
 

Attachments

  • IMG_0268.JPG
    IMG_0268.JPG
    {memory} MB · Visningar: 61
Last edited:

malmokalle

Medlem
4 januari – HDR-CPT med Airlink
När vi kom till Hoedspruit för att checka in så fanns endast en disk öppen och där var det en lång kö. När vi gick av bilen så kom det fram en kille med en vagn för att ta våra två väskor. Eftersom det bara var några meter till kön så sa jag att jag fixar det själv. Han var dock lite envis så jag lät honom sätta väskorna på vagnen. Han gick då till en tom disk. Killen som skötte ”den långa kön” kom då över och checkade in oss på någon minut innan han gick tillbaka. En något annorlunda Priority Check in. Jodå, det blev rejält med dricks. Jag antar att han fick dela med sig till kompisen!

4 januari – 9 januari – Kapstaden – Hotell Portswood
Vi bodde på ett hotell i ett område av Kapstaden som heter Waterfront. Inte helt överraskande låg det vid havet. Där fanns ett stort trevligt område med hotell, restauranger, ett stort varuhus och mycket folk. Vi åt våra middagar här varje kväll. Fantastisk mat alla kvällar och gigantiska vinlistor med goda afrikanska viner. Prisläget ungefär hälften mot Sverige.

IMG_0322.JPG

Det moderna Kapstaden

IMG_0325.JPG

Utflykt till Taffelberget

IMG_0302.JPG

Födelsedagsfest på restaurang BELTHAZAR


Från Kapstaden gjorde vi också flera utflykter. Den bästa var utan tvekan en heldagstur till Winelands, ett område som producerar många av Sydafrikas goda viner. Vinprovningar med information om viner dagen lång. Vacker natur och mycket trevligt. Dessutom var vi på en tur till södra Sydafrika, där vi bl.a. besökte den mytomspunna Godahoppsudden.

IMG_0371.JPG

Vy över Winelands

IMG_0380.JPG

En stor staty över en stor man

IMG_0401.JPG

Godahoppsudden

Tyvärr inträffade en händelse i Kapstaden som lade lite sordin på stämningen. En dag tog vi en promenad in till de centrala delarna av stan. Till en del som anses som ”säker”. Det var mitt på dagen med mycket folk i rörelse. Vi mötte ett gäng killar, men inget som vi reagerade på direkt. När de hade gått förbi så kom en springande bakifrån och ryckte ett halsband från min fru. Ett halsband hon fick av mig på sin födelsedag två dagar tidigare. Vi skrek så klart efter polis. Detta förstod den de som hade sin försäljning på gågatan och de började skrika nått förskräckligt. Detta fick till följd att tre vakter kom från ”ingenstans” och de satte av efter rånaregänget, tyvärr utan att lyckas. Vi blev av en arbetsledare för vakterna körda till en polisstation där vi gjorde en anmälan. Tog några timmar eftersom vi inte var ensamma. Anmälan togs upp med penna och papper. Dessa papper lades i en brun mapp som i sin tur lades överst i hög med andra bruna mappar. Och där ligger den förmodligen fortfarande……..

När vi var klara så blev vi körda tillbaka till hotellet av samma kille. Han berättade för övrigt att det inte finns några poliser på Kapstadens gator. För svårt att rekrytera och för dyrt, därför sköts all bevakning och säkerhet av olika lokala säkerhetsfirmor. Kanske inte en helt optimal lösning.

9 januari – CPT-JNB med Airlink
Ännu en bra flygning med Airlink. Vi blev transporterade till ett hotell i Pretoria, Bohemian House, där vi tillbringade en natt. Dagen efter var det dags att åka tåg några dagar.

10 januari – 14 januari Rovos Rail – Pretoria - Victoria Falls
Rovos Rail - Pride of South Africa. Vi färdades 1400 km genom Sydafrika till Zimbabwe. Under resan gjorde vi vår sista Game-drive i Hwange Nationalpark i Zimbabwe. Men framför allt gjorde vi en resa i ett fantastiskt och unikt tåg med alldeles utsökt mat och dryck.

IMG_0422.JPG

The Pride of Africa

IMG_0451.JPG

En drink innan maten

IMG_0465.JPG

Fantastisk miljö

14 januari – 16 januari – Victoria Falls – Pioneer Lodge

Pionneer Lodge är ett hotell som ligger lite utanför centrala Victoria Falls. Fantastisk anläggning med pooler, dammar och mycket grönska. Rummen låg i enplanshus runt anläggningen. Vi satt på kvällen på verandan och njöt av alla exotiska ljud (läs: grodornas kvackande i dammarna).

IMG_0523.JPG

Välkommen till Victoria Falls

IMG_0607.JPG

Pioneer Lodge

På morgonen gick vi en guidad tur i Zimbabwes Nationalpark. En våt tillställning då ”dimman” från fallen stiger till 900 m och därefter faller ner som regn. Trots detta, en fantastisk naturupplevelse. På e.m. så var det dags för en helikopterfärd över nationalparken och Victoriafallen.

IMG_0555.JPG

En del av Victoriafallen

IMG_1071.JPG

Ready for take off

IMG_0600.JPG

Copilot Mia

IMG_0583.JPG

Zambezifloden och Victoriafallen

17 januari – JNB-ZHR-CPH – Swiss Airlines – B777

Efter vår 4:e flygning med Airlink var vi åter i Johannesburg och hemfärd på kvällen med Swiss. Det skulle kunna vara en härlig avslutning på resan, men så blev det inte. Visserligen var service och mat utmärkta, men jag hade oturen att hamna i ett säte som hade punktering. Den kvinnliga kabinschefen gjorde flera försök genom att reseta stolen. Fungerade några minuter sen var den kass igen. Tyvärr var de båda businesskabinerna helt fulla. Att ligga ner var omöjligt så det blev att försöka härda ut natten lång. Någon sömn blev det inte. Jag lämnade mina uppgifter och blev lovad kompensation, som dock inte har kommit ännu. Kort connection på ZHR så vi slapp släpa på väskorna när vi kom till CPH. Airtags är perfekta i sådant läge. Först i kön till Aviator för en PIR. Bagaget kom hem med bud dagen efter i stället.

Vi hade fina dagar med många upplevelser. Vi mötte också många fantastiska människor som gjorde resan till ett minne för livet. Tack alla ni som läste och gillade!
 

Attachments

  • IMG_0465.JPG
    IMG_0465.JPG
    {memory} MB · Visningar: 44
Last edited:

malmokalle

Medlem
Det är stundtals en omskakande upplevelse. Spåren i Sydafrika, men framför allt i Zimbabwe, har sett sina bästa dagar. För vår del så hade vi lite otur då man fick fel på ett lok och det tog lite tid att skaffa fram ett nytt. Normalt så planerar man resan så att man står stilla mesta delen av natten. Vi hade oturen att tåget fick köra en hel natt i stället.

Annars är det så klart mycket tid på tåget. På vår resa hade vi två olika aktiviteter, dag tre och fyra. Dagarna var avkopplande med en bra bok (inget WiFi på tåget!), kolla naturen, social samvaro och naturligtvis mat och dryck. Allt ingår i resans pris och det är en fantastisk hög kvalité på allt. Även all personal var underbar.

Det finns tre olika typer av kupér. Vi valde mellankategorin vilket var en kupé på 10 m2. Stor och skön säng, bra dusch och gott om plats för kläder och väskor.

Sammanfattningsvis en typisk ”once in a lifetime” upplevelse av hög klass. Rekommenderas!

Rovos.png


IMG_0438.JPG

Observation Deck

IMG_0447.JPG

29 vagnar och 2 diesellok

IMG_0450.jpg

Lounge car

IMG_0457.JPG

Skön säng
 
Toppen