Redaksjonen
Medlem

Nylig tittet vi på hva noen verdens beste flyselskaper serverer på første klasse og hvilke viner og andre alkoholholdige drikker de tilbyr. Nå vender vi blikket mot hva som serveres på business class hos 10 ulike flyselskaper.
En rekke flyselskaper har i den senere tid virkelig hevet sitt nivå på business class.
Et eksempel på dette var når Qatar Airways for få uker siden viste frem sin nye suite The QSuite med verdens første dobbeltseng i business class. Den nye suiten og kabinen skal installeres så fort som mulig på selskapets Boeing 777- og Airbus A350-maskiner, og man kan absolutt sammenligne komforten med hva man ellers finner på første klasse på en rekke større flyselskaper. En artikkel om dette finner du her.
I dag tilbyr nær sagt alle større flyselskaper et business class sete som kan forvandles til en horisontal seng, og mange tilbyr også skreddersydde måltidsløsninger med større valgfrihet for den reisende. Dette er noe som før i tiden var forbeholdt dem som reiste på første klasse.
Vi tipper sosiale medier har vært med på å dra denne utviklingen. For bare 10 år siden fantes det ikke matbloggere slik som nå. Facebook var ennå i sin spede begynnelse og Instagram var ikke oppfunnet. Men nå er det så lett som ingenting å la hele verden få vite at det måltidet du nettopp har satt til livs, var fantastisk eller det motsatte. Flyselskapene er redde for dårlig PR, men vet også at man får gratis markedsføring ved å høyne kvaliteten på sine produkter.
Uansett hva som er årsaken, får man i dag mer for pengene på business class, i alle fall gjelder det hva som serveres på tallerken. Vi ser nærmere på hva 10 flyselskaper serverer ombord på business class.
Air France
Maten og opplevelsen på business hos Air France er svært bra. Siden 2009 har selskapet samarbeidet med ulike franske toppkokker for å skape en ekte fransk matopplevelse. Noen av disse kokkene er Joël Robuchon, Guy Martin og Régis Marcon.

Michelin-kokken Daniel Bouluds rett ”Atlanterhavshummer med kokos-karri saus og bok choy-kål”
Når du kommer ombord ønskes du velkommen med et glass Champagne. Og enten har du valgt hvilke retter du ønsker å spise fra menyen ”à la française” hjemmefra eller så åpner du menyen som personalet gir deg, og da velger du fra et bredt utvalg av «starters», småretter, hovedretter, ost, desserter, sorbet og frukt. Flyr du med Air France over Atlanterhavet er sjansen stor for at du får tilbud om Atlanterhavshummer med tilbehør eller kanskje ovnsbakt laks med spennende tilbehør. Bon appétit!
Emirates
Emirates tilbyr sine reisende på business et fint utvalg retter i gourmetklassen som i følge selskapets slogan «will take you places» og det kan man faktisk si ettersom rettene er inspirert av destinasjonen flyet er på vei til eller reiser fra. Selskapet oppdaterer sine menyer hver måned og man har også et godt utvalg av vin, Champagne og cocktails som passer til maten.

Emirates serverer retter inspirert av destinasjonene man flyr fra eller til.
Man har også begynt å tilby et helsetilpassset meny hvor rettene er laget uten transfett og mettet fett, og med minimalt innslag av sukker og salt. På en del ruter serverer man også måltidet når passasjeren ønsker det. På avganger til og fra Tokyo og Osaka i Japan kan reisende på business class se frem mot å bli servert typiske japanske bentobokser med ulike lekkerbiskener i – og til maten serveres selvsagt sake eller grønn te.
Emirates tester for tiden et system hvor business class passasjerene kan bestille det de ønsker å spise under reisen på mobiler av merket Samsung og modellen Galaxy A7. Dette skal lanseres i løpet av april på flyselskapets Airbus A380-maskiner og senere i mai på Boeing 777-maskinene.
Qatar Airways
Det var på reisemessen ITB i Berlin i mars at Qatar Airways viste frem sin nye business class kabin og ikke minst suiten The QSuite. Den nye suiten har verdens første dobbeltseng på business class og representerer et nytt nivå på business class. Og i samme åndedrag revitaliseres mat og drikkekonseptet ombord.

Qatar Airways nye konsept: The QSuite
Den nye menyen på business inkluderer et utvalg retter som er tilpasset å kunne deles mellom gjester som reiser sammen. Og samtidig skal selskapet fortsette konseptet med å spis når du selv ønsker det. Rettene som serveres á la carte er laget av den japansk-amerikanske mesterkokken Nobu Matsuhisa. En ny detalj hos Emirates er den nye «Express Breakfast» for dem som ønsker å strekke søvnen lengst mulig.
Etihad Airways
Etihad tilbyr sine passasjerer på business en god og omfattende ”Dine Anytime” – meny.

Under hele reisen kan passasjeren velge mellom ulike småretter og snacks eller velge større hovedretter fra la carte-menyen, som hovedsaklig består av retter fra mellomøsten, men også retter fra det «internasjonale» kjøkkenet. Utvalget er stort men ikke overdådig. Man har også satset på å ha egne Food & Beverage Managers i kabinen somgjerne bistår med å finne den perfekte vinen til den libanesiske kyllingretten du akkursat har bestilt.
Singapore Airlines
Når Singapre Airlines skaper nye måltider, gjøres dette i en simulator som skaper samme trykk og luftfuktighet som det er i en flybabin i 10.000 meters høyde. På denne måten kan man enkelt justere og arbeide med de ulike smakene slik at det blir optimalt.

Hummer Themidor som serveres hos Singapore Airlines
Når du flyr med Singapore Airlines på dere business classkan du allerede før avreise, gjerne hjemme i godstolen, bestemme hva du skal spise så lenge dette gjøres minst et døgn før flygningen. Flyselskapet har for øvrig sitt eget «matpanel» – The Singapore Airlines’ International Culinary Panel som består av åtte dyktige kokker og mateksperter. For tiden kan du eksempelvis på ruten fra London til Singapore få servert grillet Aberdeen Angus indrefilét med blandet salat og fløtegratinerte poteter eller kanskje manges favoritt Hummer Thermidor (hummerkjøtt, egg, sennep og ofte litt tilsatt konjakk og ost gratinert i ovn) som serveres med stekte tomater og asparges.
British Airways
British Airways Club World har fokus på å benytte lokale råvarer fra de stedene man flyr fra. Som passasjer på business class får man en solid 3-retters som kombinerer internasjonale smaker med en lokal touch.

British Airways Club World
Når det er på tide med frokost kan man velge mellom en lettere kontinental variant eller en mer omfangsrik variant med varm mat. Dersom du flyr med British Airways og klokken begynne rå nrme seg ettermiddag, ja så vil du naturligvis bli tilbudt five o´clock tea med scones og en kopp rykende varm te – som kommer fra det erkebritiske Twinings. På utvalgte avganger tilbyr også British Airways muligheten til å bestille maten man ønsker hjemmefra – akkurat slik som Singapore Airlines gjør – og det uten at det koster noe ekstra.
Cathay Pacific
Cathay Pacific har også kastet seg på trenden med å servere sine business class passasjerer mat når de selv ønsker. Dette skal de begynne med fra mai måned. Først ut er ruten mellom Hong Kong og London Gatwick. Selskapet har også onvestert i spesialutdannet personale slik at det nye konseptet skal implementeres smertefritt.

Cathay Pacifics kabin på business class
Cathays meny endres fortløpende, men ikke i bestemte intervaller. Man etterstreber å benytte mest mulig økologiske og loklae råvarer, men du kan nok være ganske sikker på at du alltid vil kunne bestille en porsjon nuddelsuppe når du flyr til eller fra Hong Kong.
Qantas
2017 markerer 20-årsjubileet for samarbeidet med den australienske kokken Neil Perry. Det er det lengste engasjementet av en kokk hos et flyselskap i verden. For å feire dette skal man varte opp med en inneholdsrik og spennende meny som består av de mest populære rettene gjennom 20 år. Blant rettene finnes en omelett i kinesisk stil med krabbe og østerssaus og en nudelrett med hummer, bok choy-kål og sesamfrø.

Krabbeomelett á la Qantas
Menyen på business class innebærer også en rekke småretter og snacks som kan bestilles når man ønsker det.
SAS

SAS – slik kan det se ut på business class
SAS starter serveringen med et glas Champagne etterfulgt av en 3-retters meny med fire valg av hovedrett. Måltidet avsluttes med ost og dessert.
KLM
Hos KLM på business class er det den nederlandske kokken Jonnie Boer som har bestemt hvordan måltidet skal se ut. Er du tilfeldigvis innom restauranten De Librije i Zwolle kan du se kokken i arbeid på sin egen restaurant. Menyen inneholder enten en kald forrett eller vegetarsuppe. Man kan velge mellom ulike hovedretter og desserter som eksempelvis et stykke fruktpai, en ostetallerken eller frukt. Til osten kan du gjerne be om et glass portvin. På KLMs avganger til og fra Kina, India, Japan og korea er menyene inspirert av det asiatiske kjøkken og det benyttes og asiatisk porselen i forbindelse med serveringen.
Les mer >>