Senaste nytt

BBC: the Soviet Unions flawed rival to Concorde

Jag tycker att det klankas mycket på Tu-144an. Egentligen var det ingen dålig maskin - däremot hade den ett antal faktorer mot sig och en ytterst viktig sådan var ju att SST i praktiken blev iskallt när oljekrisen kom. Man får inte glömma att både Tu-144 och Concorde konstruerades under en tid när det sades att ALLA passagerarflygningar som på den tiden utfördes med Boeing 707, DC-8, Tu-104 och Tu-114 etc skulle ersättas med SST.

Det var ju en så stark SST-push att t.ex Boeing 747 förutspåddes endast användas i "några år" som passagerarflygplan innan det skulle bli frakt av det hela.

I princip fanns det ju EN SST som faktiskt hade kunnat bli lovande: Boeing 2707-300 som även hade varit världens första trafikflygplan med elektroniskt flightdeck (EFIS) men det projektet stoppades när kongressen drog tillbaka finansieringen.

Den hade avsevärt högre kapacitet än Concorde och Tu-144, dessutom snabbare. Hade den kommit i produktion hade kanske SST haft en något bättre framtid i så mening att 250 passagerare som den tog gjort det mer lönsamt än 128-140 passagerare som de två andra kunde medföra.

Tu-144 var en helt OK maskin i grunden men den hade mycket emot sig, inte minst den begränsade marknaden för SST-trafik (man får inte glömma att en viktig begränsande faktor för t.ex internationella flygningar varit förbudet mot överljudsfart över land vilket också gjorde att Concorden mest fick hålla sig på Atlantrutten - det var förbjudet att ljudbanga över land).

Man kan också konstatera att OM man visste vad som kom att inträffa med oljekrisen hade ingen SST tagits fram ö.h.t. Det var ren tur med timingen att Concorde och Tu-144 började provflygas innan det kritiska året.

Aeroflot var ju inte heller speciellt förtjusta i SST, tankarna dog med oljekrisen kan man säga så introduktionen av Tu-144 var ju egentligen halvhjärtad - bolaget trodde inte på konceptet.

Vill man läsa mer om Tu-144 finns två utmärkta böcker, dels en i Red Star-serien och ytterligare en tjockare bok. Tycker man om politiska turer finns en gammal bok kallad Soviet SST.

Jag delar inte så mycket av den populära "Tu-144 är en dålig Concorde-kopia"-teorin som florerar eftersom det finns en hel del skillnader mellan maskinerna, bl.a. en sådan sak som att den ryska konstruktionen har högre kapacitet.

Däremot kan jag ju direkt säga att både Concorde och Tu-144 känns lite gammalmodiga jämfört med Boeings 2707-projekt som helt enkelt låg i en annan, högre klass. Boeing siktade ju helt klart mycket högt där och var ju egentligen på väg att få fram en "SST 2.0" (det blev en mockup).
 
Håller med dej @Matts Lindmark. Däremot var TU-144 var ingen dålig kopia av Concorde utan en bra kopia. Det råder ju inget tvivel om att det var tack vare ett kvalificerat industrispionage på Concorde som ryssarna lyckade bygga detta flygplan.
 
Om man skall tala om spionage etc skulle jag i princip säga att hela grunden till överljudsflyget lades av tyskarna som forskade fram grunderna. Både Concorden och Tu-144 samt Lockheed L-2000 och Boeing 2707 härstammar ju i rakt nedstigande led från tyska projekt. Sedan låg det en politisk kamp mellan just Concorde och Tu-144, i princip fullskalig tävling (Lockheed L-2000 och Boeing 2707 förefaller ha varit mer laidback i det avseendet).

Vad jag alltid kommer att beklaga när det gäller SST är att inte Boeing 2707 sattes i produktion. Jag är nämligen tämligen övertygad om att den faktiskt kunnat ha möjligheter trots oljekrisen i.o.m 250 stolar (i princip det dubbla mot Concordens 128 och Tu-144s 140) samtidigt som den var betydligt mer avancerad än sina konkurrenter, bl.a. detta med EFIS redan 1971 (det var 10 år före Boeing 767 flög). I praktiken vågar jag påstå att Boeing arbetade på generation 2.0 samtidigt som britter, fransmän och ryssar pysslade med 1.0.

Sedan kan man konstatera att förbudet mot överlandflygning i överljudsfart haft en rejäl påverkan på SST-möjligheterna (det har ju i praktiken låst marknaden till att avse transatlantisk trafik mellan Europas västkust och USAs östkust). Hade inte den begränsningen funnits har jag en stark känsla av att det funnits större möjligheter att utveckla ett särskilt premiumsegment med Mach 2 till ett flertal destinationer (onekligen finns det ju definitivt möjlighet att sälja in en flygtid på 4 timmar istället för 8 etc).
 
Toppen