Senaste nytt

25 år efter Berlinmurens fald – live fra fejringen i Berlin

Redaktionen

Medlem
Lichtgrenze-25-years-fall-of-the-Berlin-Wall-09-564x211.jpg

Få begivenheder i moderne tid har påvirket Europa så meget som da Berlinmuren faldt. Ikke mindst for turismen, rejsende og handlen fik det stor betydning da en tidligere ganske utilgængelig del af Europa blev åbnet op for omverdenen. I denne weekend er det 25 år siden muren faldt og vi er på plads i Berlin for at følge festlighederne.

Berlin muren blev bygget i juni 1961 på den østtyske regerings initiativ for at adskille Berlins sovjetiske zone fra den brittiske, amerikanske og franske zoen der var kontrolleret af vestmagterne. Muren var 160 km lang og strakte sig tværs gennem det centrale Berlin hvor den afbrød al eksisterende infrastruktur heriblandt veje, toglinjer og metrolinjer.

Den 9. november 1989 åbnedes muren, egentlig på grund af en simple fejl begået af den østtyske politiker Güter Schabowski som på en kaotisk pressekonference hvor han på en journalists spørgsmål kom til at svare at muren skulle åbnes med det samme. Oprindeligt var tanken at restrektionerne for de østtyske borgere skulle lettes gradvis. Nogle få timer var hans brøler et faktum.

I weekenden 7-9. november 2014 festligholdes 25-års jubilæet i Berlin. Langs murens gamle placering er der placeret hvide selvlysende balloner med cirka en meters mellemrum. I alt findes der 8.000 balloner over de 15 kilometer i det centrale Berlin.

Det er en stor men samtidig stærk oplevelse at gå langs med de lysende balloner i det som i dag er almindelige beboelsesområder med lejlighedskomplekser, veje og shoppingcentre og indse at det for 25 år siden ikke havde været muligt at krydse gaden. Sjældent har det været så tydligt hvordan alting var delt op. De fleste spor er borte nu, det eneste spor er rillen i vejen der hvor muren tidligere gik. Det bliver også meget tydeligt hvor mange berømte pladser og monumenter som var direkte påvirket af murens placering for eksempel Brandenburger Tor, Rigsdagen og Potsdamer Platz.

På flere af byens pladser findes der storskærme som viser arkivmateriale fra årene med muren og interviews med personer som var med dengang. Atmosfæren blandt den store mængde fremmødte, Berlinere såvel som tilrejste der er taget til Berlin Mitte, er lavmælt. Det er en reflektionens stund.

Søndag aften den 9. november kl. 19:00, omkring det tidspunkt hvor den historiske pressekonference blev afholdt 25 år tidligere, vil ballonerne blive sluppet fri.


De hvide balloner langs med Ebertstrasse


Østberlin til Højre og Vestberlin til venstre


En del af den gamle Berlinmur ved Potsdamer Platz


Potsdamer Platz – En af de mange pladser med storskærm


“Lichtgrenze” - lysgrænsen


De hvide balloner passerer forbi Brandenburger Tor


Brandenburger Tor – en vigtig symbolsk plads


Oplyst i Tysklands anledningen til ære


Den stærke hvide linje er ballonernes placering


Lichtgrenze passerer rigsdagsbygnignen Reichstag

Læs mere »
 
Toppen