Senaste nytt

Bara Rom eller Rom och strand?

Ziplock

Medlem
Vi (barnfamilj med barn i lågstadieålder) planerar vår första resa till Rom i början av april. Vi hade tänkt oss fyra dagar i staden för att hinna bocka av den man "måste" se i Rom.

Vi funderar om man skulle kombinera det med 2 övernattningar vid någon strand inom rimligt avstånd från Rom. Är det en bra idé, eller blir det för mycket krångel med extra resor? Hur är en italiensk strand i början av april - härlig eller kall och blåsig?
 

Rickard_O

Medlem
Hur är en italiensk strand i början av april - härlig eller kall och blåsig?

Allt är ju relativt, jag skulle ju inte sätta min fot i den delen av medelhavet den tiden på året!
1703942771276.png
 

mrestes

Medlem
En liten brasklapp om Rom och yngre barn från egen erfarenhet. De kommer att behöva gå mycket, ofta på kullersten. Få av attraktionerna är intressanta för de flesta barn.
Om de är hyfsat bra på engelska letar upp guided turer för barn på museum eller andra ställen. Stanna ofta för glass och pizza. Ta med ett kortlek, barnfrpgesport, yahtzee så ni kan sitta länge på cafeer och spela kort. Kasta Gris är ett annat bra spel som kräver bara lite bordsutrymme och får plats i en liten handväska.

Sök upp större piazza särskilt på kvällen. Brukar alltid vara lite gatuartister och liknande och utrymme för de att springa av sig. Kanske medans ni sitter vid ett bord och dricker ett glas vin. Det blir en resa på deras villkor och du kommer kanske inte att kunna bocka av allt som tilltalar de vuxna.

Open Baladin kan vara en bra lunchplats om ni gillar öl. Stort utrymme som jag upplevde som barnvänlig.
Och akta priserna på dryck. Finns flera turistfällor med menyer utanför där maten ser inte dyr ut. Men när notan kommer försöker de att tar flera euro per person i "coperto". Coperto är olaglig i Rom men de kommer runt det genom att säga det är för brödet.
Kolla alltid menyn för kostnad per person och neka brödet om du inte vill ha det.
Och ber alltid efter meny men priserna på dryck. Stället med en pizza för 10 € kan ta 12€ for en cola som inte syns på matmeny.
Enklast är att kolla de senaste recensionerna på Google. Andra turister, särskilt amerikanare, är bra på att gå online och såga ställen som försöker att lura turister.
 

Plus

Medlem
Jag tycker att Anzio och Nettuno är trevliga små orter. Om man är historieintresserad finns en del att kika på. Amerikanska krigskyrkogården är en gripande upplevelse t.ex.
Även en resa till den gamla staden Tivoli är också trevligt.
Dock är väl inget av det, eller Rom för den delen också, något särskilt barnresemål. Även om det går bra att ta med.
När vi reste med ettåring räckte en dag i Rom, sen insåg vi att det inte var någon höjdare med småtting. Vi körde vagn och hann se de flesta sevärdheterna under denna dag.
De flesta (alla?) stränder i den delen av medelhavet är väl ingen höjdare i april?
 

henrik l

Medlem
Har spenderat ett antal påskar på Sicilien och man ska inte räkna med sommarväder, typ 25 och sol. Har man lite tur kan det vara sol och runt 20, så man kan ta en drink, om det finns en öppen strandbar, alternativt kan ju barnen springa runt och leka. Andra halvan av april (på Sicilien), har man lite flyt kan man ligga och sola där det är lä och spana in infödingarna som knatar runt i täckjackor. Summa summarum, ni kan dra iväg till Ostia om det är fint väder så barnen får lite omväxling, men räkna inte med att ligga och steka på stranden.
 

ulagun

Medlem
Instämmer.
Var i Rom för några år sedan med 11-årigt barnbarn. Lät sig inte imponeras av "historiens vingslag". Tvärtom!
Vare sig Vatikanen eller Coliseum.. Dessutom långa promenader längs tråkiga gator.
Positiva för hans del var att få se Roma spela på stadion.
Bodde på Hilton airport hotel.
Hotellet i sig inget märkvärdigt, och ca. 30 minuter transport till centrum
Men räddningen var en stor inomhuspool som han gillade skarpt.
 

Ziplock

Medlem
Tack för tipsen! Barnen är rätt härdade och klarar förvånansvärt mycket kultur och gående.

En vattentemperatur på 13 grader låter inte så inbjudande, men jag tänkte inte ligga på stranden, utan mera gå längs vattnet eller ta en fika nära stranden utan jacka. Kommer man från svensk vinter är allt utom snö och slask välkommet.
 
Toppen