Vi testar Malev i Business Class

29. Jul 2011
by Jacob

Malev Boeing 737 i Budapest Malev, eller Magyar Légiközlekedési Vállala, är Ungerns nationella flygbolag med bas på Budapest Ferenc Liszt flygplatsen. Malev flyger till en rad destinationer i Europa och Mellanöstern inklusive Stockholm, Göteborg och Köpenhamn i Skandinavien och är nu medlem i alliansen One World. BusinessClass.se har testat en flygning med Malev i business class och finner en ganska trevlig ombordprodukt.

Flygningen Budapest-Prag var del av en biljett Budapest-Prag-Stockholm då Malev och Czech Airlines samarbetar på linjen mellan Budapest och Prag.

Text och bilder: Jacob Molin

Budapest Ferenc Liszt flygplats

Budapest flygplats, tidigare kallad Ferihegy, numera omdöpt till Ferenc Liszt efter den kände kompositören, ligger 16 kilometer från Budapest centrum. Flygplatsen har två terminaler som ligger en bra bit från varandra, drygt 6-7 minuter med buss. Terminal 1 är den ursprungliga terminalen med en elegant ganska typiskt Sovjet-inspirerad design som nu moderniserats i samband med återöppnandet år 2005. Terminalen används nästan enbart av lågprisflygbolag. Terminal 2 används av övriga reguljära flygbolag och är uppdelad i terminal 2A och terminal 2B. Terminal 2A och 2B har separata incheckningsområden och ankomsthallar men delar samma transitområde.

Incheckning

Malev använder terminal 2B för incheckning till samtliga flygningar. Det var mycket folk i avgångshallen med långa köer, men som tur var fanns ett separat incheckningsområde för Malev business class och passagerare med status utan någon som helst kö. Incheckningen gick snabbt och den mycket vänliga kvinnan vid incheckningen hjälpte även till att reda ut mina lite krångliga önskemål om vilket bonuskort som skulle användas till vilken flygning. Allt blev rätt till slut. Som business class passagerare satte hon även fast ett litet klistermärke i guld på mitt boarding kort som gav mig tillträde till fast track säkerhetskontrollen.

Malev Business Class check-in i Budapest Det var inte mycket folk i säkerhetskontrollen och allt gick givetvis ännu snabbare för mig då jag kunde använda fast track kanalen. Direkt efter säkerhetskontrollen kommer man in i en stor tax-free butik följt av det område som kalls SkyCourt. SkyCourt invigdes så sent som i mars 2011 och kan nog närmast beskrivas som ett shopping center med butiker, restauranger och andra typer av faciliteter. Det är en mycket modern och stilig byggnation med mycket ljus och rymd som kopplar ihop gaterna i terminal 2A och terminal 2B.

Transithallen på Budapest flygplats

Malev Loungen, Schengenområdet

I samband med öppnandet av SkyCourt invigde Malev också en ny lounge som ligger på första våningen i SkyCourt, precis till höger efter rulltrappan. Den tidigare Malev loungen, kallad Millennium lounge, finns fortfarande kvar men ligger nu i non-Schengen området som en sekundär lounge för non-Schengen passagerare. Vid mitt besök hade loungen bara funnits i knappt tre månader vilket inte var svårt att notera. Loungen är trevlig och modern, uppdelad i två rum med stolar och soffor, en hall där även receptionen finns, ett arbetsrum med internetdatorer, samt ett rum med självserveringsbuffén. Loungen är dock relativt liten och saknar helt fönster och naturligt ljus. Kanske kunde man även byggt någonting lite större när man skapade en ny lounge.

Malev Business Class Lounge i Budapest Som med de flesta lounger jag besökt i centrala och östra Europa fanns det gott om alkoholhaltiga drycker men lite sämre med saker att äta, mestadels kex, små bakelser, samt någon typ av bullar. Men vill man förfriska sig fanns ett bra utbud att välja på inklusive några lokala spritsorter.

Malev Business Class Lounge i Budapest

Ombordstigning

Ombordstigningen skedde vid utgång A11 och trots att det såg ut att finnas lediga parkeringsplatser vid terminalen blev vi hänvisade till trappan och ned till en buss som stod och väntade på markplanet. På min bokningsbekräftelse stod det att en Dash 8 skulle flyga oss till Prag, så tro min förvåning när bussen stannade vid en Boeing 737. Jag började nästan fundera på om chauffören tagit fel, eller om jag gått på fel buss, men det var faktiskt i sin ordning, det hade blivit ett flygplansbyte i sista minuten.

Ombordstigning på Malev Boeing 737 i Budapest Jag blev välkomnad vid ingången och intog min plats 01F. Då jag satt på första raden behövde jag placera mitt handbagage på hatthyllan. Kabinen var en mycket positiv överraskning, inte alls vad jag hade föreställt mig. Stolarna var mycket bekväma i mörkgrått läder och hade dessutom uttag för hörlurar så man kunde lyssna på musik, eller om de visade någon film på monitorerna i kabinen. Men det mest imponerande var ändå att det fanns en riktig business class konfiguration ombord på Boeing 737-700 flygplanet. I ekonomiklass, från rad 5 och bakåt, fanns en 3-3 konfiguration. I business class (som kallas Sky Club på Malev) fanns en 2-3 konfiguration med undantag för första raden, där jag fick förmånen att sitta, som hade en 2-2 konfiguration. Business class stolarna var både något bredare och hade mer benutrymme. Givetvis mycket trevligt att få göra denna reflektion, det är inte många flygbolag som erbjuder andra stolar i business class på flygningar inom Europa.

Malev Business Class på Boeing 737 När de flesta passagerare kommit ombord kom en ung mycket sympatisk flygvärdinna till min plats och välkomnade mig ombord. Jag frågade om flygplanet och hon bekräftade att det blivit ett flygplansbyte pga något tekniskt fel. Hon var för övrigt lika glad själv över bytet, misstänker att det är betydligt enklare att jobba i en stor Boeing 737 än en mindre Dash 8. Jag blev erbjuden något att dricka före start samt tidningar och magasin. Det fick bli ett glas apelsinjuice samt senaste numret av The Economist.

Apelsinjuice före avgång

Budapest-Prag, flyg MA 824 med Malev

Avgång: 18:00 Ankomst: 19:10 Flygplan: Boeing 737-700 Klass: Sky Club / Business Class Sittplats: 01F Vi var endast två personer i business class och delade på fyra rader, så knappast någon brist på plats ombord. Efter en ganska lång säkerhetsgenomgång på skärmarna, som spelades på både ungerska och engelska och repeterades kortfattat på tjeckiska, lyfte vi helt enligt tidtabell från bana 31L. Mycket vacker vy över Budapest och Donau precis efter start.

Säkerhetsvideo på Malev

Middag

På flygningen serverades en kall måltid i business class som fanns beskriven på en liten vikt lapp på brickan:

wrote:

Goose liver terrine Served with chestnut-honey flavoured papaya jelly and Morbier cheese Dessert of the day

Måltiden var relativt god och den mycket vänliga pursern erbjöd flera gånger varmt bröd från en korg. Till dessert serverades Häagen Dazs glass som dock var lite för hård, de skulle tagit ut glassen något tidigare.

Snack i Malev Business Class Jag frågade om de hade champagne ombord och de kunde erbjuda ungerskt mousserande vin, kallad Hungaria, som faktiskt smakade riktigt bra. Efter maten blev jag erbjuden kaffe och te.

Mousserande vin i Malev Business Class

Landning i Prag

Business class kabinen var dekorerad med fina tavlor över kända ungerska byggnader. Precis framför mig hängde en stor tavla föreställande parlamentsbyggnaden i Budapest.

Tavla med motiv på Budapest Flygtiden Budapest-Prag är enligt tidtabellen en timme och tio minuter, men med en Boeing 737 genomförde vi flygningen på knappt 50 minuter. Kort efter jag druckit upp mitt kaffe påbörjade vi inflygningen och landade några minuter före tidtabell på Prags Ruzyne flygplats. Även i Prag blev det en buss från flygplanet till terminalbyggnaden.

Inflygning mot Prag

Sammanfattning

I stort en positiv upplevelse. Jag gläds alltid när jag får se flygbolag från det forna Östeuropa som faktiskt anstränger sig för att skapa något bra. Smidig incheckning utan köer och fast track säkerhetskontroll i Budapest. Loungen var snygg och modern, men det hade varit trevligt med lite utsikt och något mer att äta. Mycket vänlig och sympatisk besättning ombord på flyget, de verkligen ansträngde sig för att skapa en behaglig atmosfär. Imponerande att se en riktig business class konfiguration ombord. Maten var ungefär vad man kunde vänta sig på en flygning runt 50 minuter, absolut inget att klaga över.

More from BusinessClass.com