Tungviktarbesök på Arlanda: Antonov 225 Mrija

5. Jan 2012
by Martin Björnström

Antonov 225 Mriya på Stockholm Arlanda flygplats Världens största och tyngsta flygplan "Antonov AN-225" landade 5 Januari på Arlanda flygplats.

Businessclass.se

var inbjudna att följa landningen från första parkett. AN-225 är ett imponerande flygplan, tillverkat år 1988 för att transportera den sovjetiska rymdskytteln "Buran". Maximal last är otroliga 250 ton.

Text och bilder: Martin Björnström och Jacob Molin

Måtten talar för sig själva. 84 meter lång, 88,4 meter mellan vingspetsarna och 18 meter hög. Som ett sexvåningshus och lång som sju stycken SL-bussar. Den totala vingytan är 905 kvadratmeter. Planet har sex motorer till skillnad från lillebror AN-124 (vilken är en vanlig arbetshäst inom flygfrakt). Modellen AN-225 finns endast i två exemplar varav sverigebesökaren "Мрія", eller Mriya, är det enda exemplaret som är flygdugligt. Swedavia, den statliga myndighet som driver Arlanda, mötte oss vid ingång fyra nära "Cargo City" och det som är Arlandas terminal ett, fraktterminalen. Efter sedvanlig säkerhetskontroll åkte vi med buss ut till bana ett och kullen framför västra brandstationen där AN-225 väntades landa klockan 15.00.

Antonov 225 Mriya på Stockholm Arlanda flygplats Antonovs AN-225 är stationerad i Ukraina. Av en händelse blev en Boeing 737 från det ukrainska flygbolaget Aerosvit det sista vanliga planet att landa innan det var dags för superflygplanet att göra entré. Ovanligt med två blågula plan från Ukraina på rad. Ett långt trafikuppehåll på nästan fem minuter föregick landningen, förmodligen för att skapa ordentlig separation mellan ett mycket ovanligt flygplan och den vanliga trafiken. Klockan 15.05 bröt det ukrainska flygplanet ett lågt molntäcke och successivt framträdde de massiva vingarna med de sex motorerna till åskådarnas förtjusning. Någon minut senare tog flygplanet mark på Arlandas bana 01L. Planet har en vingbredd på nästan 90 meter, detta är dubbelt så brett som landningsbanan med sina 45 meters bredd.

Antonov 225 Mriya på Stockholm Arlanda flygplats Här är en video från landningen: https://www.youtube.com/watch?v=qeta-sIyn7o Efter att ha lämnat landningsbanan taxade flygplanet förbi Arlandas fyra terminaler innan det svängde vänster mot Cargo City och rampen framför fraktterminalerna. Vi hoppade tillbaka in i Swedavias buss och åkte till fraktområdet där ytterligare möjligheter gavs att beskåda flygplanet på nära håll. Det är verkligen en imponerande konstruktion och man förundras över att flygplanet överhuvudtaget klarar att lyfta med upp till 250 ton last och en maximal startvikt på 640 ton. Vi var inte ensamma om att vilja beskåda flygplanet, ett stort pressuppbåd var samlat med såväl de stora dags- och kvällstidningarna som TV-nyhetsteam. Efter vissa förberedelser öppnades lastluckan i nosen på planet. Kabeltrummorna som skulle hämtas i Stockholm var så tunga att man fick lägga ut räls på plattan för att kunna köra ombord dem. Varför bokar man då detta specialplan för att flyga kabeltrummor? Flygfrakt är snabbare än sjötransport och nu skulle två jättetrummor med 40 kilometer fiberkabel kombinerat med kraftkabel för dragning på sjöbotten snabbt levereras till Sydkorea. Enligt uppgift kostar flygleveransen cirka 10 miljoner svenska kronor. Värdet på själva kabeln är dock endast 7 miljoner kronor. Antonovflygplanet är hur som helst det enda som klarar av att frakta de två trummorna.

Antonov 225 Mriya på Stockholm Arlanda flygplats

Antonov 225 Mriya på Stockholm Arlanda flygplats

Antonov 225 Mriya på Stockholm Arlanda flygplats

Antonov 225 Mriya på Stockholm Arlanda flygplats

Antonov 225 Mriya på Stockholm Arlanda flygplats Från Swedavias sida var man mycket glad över besöket, detta märktes inte minst då Arlandas flygplatsdirektör Kjell-Åke Westin själv var med på pressträffen. Det positiva med besöket var inte bara uppmärksamhet från media men också att en utökad fraktverksamhet får andra positiva följdeffekter. Fraktflyget är viktigt för den svenska exporten och idag hanteras mer än 20 procent av det svenska exportvärdet via fraktflyg. Fraktflyget påverkar också reguljärtrafiken och i synnerhet möjligheterna att få fler långdistanslinjer till Sverige då passagerarplanens intäkter till 20% kommer från frakt. Mer frakttrafik och utökad exportverksamhet innebär även att fler människor behöver resa utomlands. Lär mer om Antonov AN-225 på

Wikipedias sida

. Se även

TV4 Nyheternas inslag om besöket

.

BusinessClass.se var representerat på Arlanda av Roger Johansson, Martin Björnström och Jacob Molin.

More from BusinessClass.com