Med gammaldags vagnar från 60-talet, en barvagn med levande pianomusik och en restaurangvagn med vita dukar och en av tågvärldens längsta vinlistor är Blå Tåget onekligen ett udda inslag i den svensk reseindustrin. Vi steg på tåget i Göteborg för att testa deras första klass och ombordservering på en tre timmar lång resa till Stockholm.
Blå Tåget
Projektet Blå Tåget inleddes den 11 december 2011 av Skandinaviska Jernbanor, ett privat initiativ som möjliggjordes efter avregleringen av den svenska tågtrafiken. Tanken var att trafikera sträckan Stockholm-Göteborg med gamla (men nyrenoverade) 60-talsvagnar och erbjuda bra komfort och hög service för de som också vill kunna njuta av tågresan. Idag trafikeras sträckan Göteborg-Stockholm på måndagar, torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar med en tur i vardera riktning. Under vardagar fortsätter tåget dessutom till Uppsala. Tidtabellen varierar något beroende på veckodag men tåget utgår alltid från Göteborg med avgång på morgonen eller förmiddagen och går tillbaka från Stockholm någon gång mellan lunch och sen eftermiddag. Tåget är särskilt populärt bland weekendresenärer och Blå Tåget erbjuder även weekendpaket i Stockholm som inkluderar hotellövernattning.
Blå Tåget Göteborg-Stockholm-Uppsala
Blå Tåget Första Klass Göteborg-Stockholm
Jag och min kollega hade bokat plats i första klass från Göteborg till Stockholm. Efter att ha startat upp som en konkurrent till SJ finns det numera ett samarbete mellan de två med möjlighet att boka biljetter till Blå Tåget också på SJs webbsida. Egentligen är det inte speciellt konstigt då de två bolagen snarare kompletterar än konkurrerar då de har ganska olika inriktningar på sina verksamheter. En halvtimme före avgången kl 08.55 rullade tåget in på spår 6 på Göteborg Centralstation och vi blev bland de första att gå ombord. Trots att vagnarna härstammar från 60-talet gav interiören i vagn 2 ett utmärkt första intryck. Allt var i perfekt skick, inte en repa som gick att notera. Fåtöljerna var klädda i mörkblått tyg med utmärkt benutrymme och med ett bord som gick att fälla ner som dessutom hade en kopphållare. Allt kändes elegant med gamla tidens lyx. I mitten av vagnen fanns även en öppen garderob med hängare för ytterkläder.
Första klass på Blå Tåget Förstaklassvagnarna är uppdelade i två sektioner med två stora salonger som upptar större delen av vagnen med tre stolar i bredd och i ena änden av vagnen två avskilda kupéer med sex sittplatser i varje och med ett stort bord i mitten. I första klass erbjuds även frukt, choklad och vatten från en liten buffé och i ett ställ finns även svenska dagstidningar och kvällstidningar. Däremot erbjuds inga varma drycker i första klass som kaffe och te. Vi tittade även in i andra klass som förstås har en enklare standard än i första klass men ändå håller en bra nivå. Konfigurationen är 2-2 med fyra stolar i bredd (jämfört med tre i bredd i första klass där även benutrymmet är större). Även i andra klass används en liknande mörkblå tygklädsel till stolarna.
Andra klass på Blå Tåget Beläggningen ombord på tåget denna fredagförmiddag var förvånansvärt bra, både i första klass och andra klass. Många var semesterfirare på väg till Stockholm för en weekend men i första klass fanns även ett flertal affärsresenärer. Tåget hade totalt nio vagnar varav sju sittvagnar och drevs av ett specialdesignat lok med texten "Skandinaviska Jernbanor" och den speciella flaggan på sidan. Punktlig avgång strax före klockan 9. Vissa dagar i veckan finns även en blåsorkester på perrongen för att önska passagerarna trevlig resan men tyvärr inte denna morgon. Första timmen av resan spenderades med lite nödvändigt arbete. Ombord erbjuds trådlöst internet som är gratis i båda reseklasserna. En snabb registrering krävdes och därefter fick man ett pott på 200 MB att använda under resan, vilket räckte fint för normalt arbete och lite e-posthantering. Hastigheten var förvånansvärt pålitlig, även genom de västgötska skogarna. I första klass finns även eluttag, dock är de lite dumt placerade i taket precis under hatthyllan.
Stolen i Första klass på Blå Tåget
Barvagnen
En timme efter avgång var det dags för en fikapaus och vi begav oss därför till barvagnen i vagn 4. Barvagnen är mycket stilig med fyra stora soffor, bekväma läderfåtöljer och en stor bemannad bardisk i ena änden. Fredag-söndag finns levande musik i barnvagnen, vilket även var fallet denna fredag. En duktig pianist satt och spelade när vi anlände och skapade en mycket behaglig atmosfär. Färgglada lampor i ett specialbyggt innertak hjälpte också till att skapa en speciell atmosfär.
Barvagnen Vid bardisken fanns ett mycket stort utbud av drycker - nio olika ölsorter, vin, cider, champagne och mousserande vin, sam ett stort antal spritsorter med bland annat flera olika rom- och whiskysorter. Även flera cocktails och kaffedrinkar fanns att beställa, allt från Gin & Tonic, White Russian och "Stinsens Grogg" till exempelvis "Kaffe Blå Tåget" med Captain Morgan och Licor 43. För den som föredrar något alkoholfritt erbjöds juice, läsk, kaffe och te. Som tilltugg fanns bland annat bullar och muffins, ostfrallor, en mer matig smörgås med brie och salami, samt rökt lax med pepparrotsmajonäs.
Baren i barvagnen med en duktig bartender Vi beställde varsin kopp kaffe och njöt av pianomusiken medan ett regnigt Västergötland passerade utanför fönstret. Barvagnen var helt full så vi fick dock nöja oss med ståplats. Är man stor kaffedrickare och reser mycket med Blå Tåget kan man köpa Blå Tågets termos som ger fri påtår resten av resan och rabatterad kaffe under kommande resor.
Drycker och snacks i barvagnen
Restaurangvagnen
Med ankomst till Stockholm vid 12-tiden var planen att även äta lunch ombord, både för att få testa servicen men lika mycket för att vi ändå skulle äta lunch. Med drygt 80 minuter kvar till huvudstaden begav vi oss mot restaurangvagnen i vagn 3. Alla bord var fulla men det var endast två personer före i kön som ringlade genom korridoren i riktning mot barvagnen. På andra sidan väggen fanns det stora köket. Efter en stund kom en servitris och frågade hur många vi var och om det var lunchen vi var intresserade av. Trots att vi endast var två personer och det fanns ganska många bord i restaurangen förklarade hon att det inte var säkert att vi skulle hinna med lunch innan Stockholm. Vid flera bord hade de beställt in vin och cava som förmodligen skulle räcka en bra stund, och förstås tar det också sin tid att tilltaga maten.
Restaurangvagnen innan avgång från Göteborg Det går inte att förboka bord i restaurangen, däremot kan man vid avresa från Stockholm förbeställa en middagsmeny på Blå Tågets webbsida och då serveras denna direkt efter avgång vid ett reserverat bord. I övrigt är det först till kvarn som gäller, vill man äta en mer omfattande måltid bör man alltså vara där i god tid. Dock hade de uppenbarligen tänkt på detta dilemma, vi fick med oss en trådlös larmdosa tillbaka till vår sittplats och om ett bord skulle bli ledigt skulle de ringa på oss. Turen var på vår sida, 20 minuter senare med lite mindre än en timme kvar till Stockholm blinkade dosan och vi återvände till restaurangvagnen där ett bord fanns förberett. Alla bord är snyggt dukade med vita dukar, riktigt porslin, en vas med en röd blomma och en prydnadslampa. Efter att ha varit ombord på Orientexpressen ett år tidigare går det onekligen att notera vissa likheter, även om inredningen där förstås är betydligt mer exklusiv.
Menyn i restaurangvagnen En servitris kom och hälsade, klädd i en elegant mörkblå serveringsuniform, och snabbt fick vi den mörkblå menyn som var omfattande och riktigt imponerande. Det var svårt att tro att detta handlade om ett inrikeståg i Sverige. Bland förrätterna fanns exempelvis löjromstoast och parmalindad viltsvinspaté och bland huvudrätterna Biff Rydberg, champagnebakad bergtunga eller "dagens fångst från havet". Till efterrätt kunde man exempelvis välja mellan ostbricka, crème brûlée eller lingomousse, alternativt tågets tårtbit eller tågets fudge. Det fanns även en trerätters tågmeny, med eller utan dryckespaket, samt en dagens rätt. Till de mindre fanns en barnmeny med två rätter. Även dryckesutbudet var mycket imponerande och var till stor del detsamma som i barvagnen. Åtta olika ölsorter, champagne, två mousserade viner, tio vita viner, tio röda viner, tre roséviner och sex dessertviner. Och utöver det ett mycket bra utbud av snaps, whisky, cognac, rom och likörer. Till kaffet gick det även att beställa kaffedrinkar. Vi hade som sagt mindre än en timme kvar till Stockholm, en trerätters skulle inte hinnas med och vi satsade därför på dagens rätt som denna dag var pannbiff med lök och potatis. Till detta beställde vi ett glas rödvin. Vinerna ombord håller överlag god nivå och det går även att beställa in något dyrare om man så önskar, bland de röda vinerna fanns exempelvis en Châteauneuf-du-Pape från 2009. Med en snabb lunch valde vi dock deras standardvin som inte kallas "husets vin" utan förstås "tågets vin" och som vi även korrekt fick provsmaka.
Sallad och bröd i väntan på huvudrätten Några minuter senare kom en salladsskål samt en flätad korg med smör och flera sorters hårt och mjukt bröd. Tio minuter senare anlände även pannbiffen som smakade utmärkt. Det gäller dock att äta försiktigt och hålla koll på besticken, vagnarna är trots allt från 60-talet och har inte den typ av korglutning som moderna snabbtåg är utrustade med som reducerar tågets lutning vid kurvor. Gemytligt kanske, men den nya teknologin har trots allt sina fördelar.
Dagens lunch - Pannbiff Medan lunchen intogs passerade Södermanland utanför fönstret och lagom till kaffet hade vi kommit in i den första Grödingetunneln. Restaurangvagnen med sina prydnadslampor, mörkbruna färger och vita gardiner blir oerhört effektfull när det är mörkt utanför fönstret. Det finns helt klart både fördelar att åka på förmiddagen, för att se landskapet som passerar i dagsljus, och att åka på kvällen för att få den speciella kvällsstämningen i restaurangvagnen. Nu hade antalet gäster minskat i restaurangen och vi valde att sitta kvar i lugn och ro och njuta av atmosfären hela vägen in till Stockholm. Vi fick också möjlighet att prata lite mer med personalen som hade haft en stressig förmiddag med så mycket folk.
Kvällsstämning i restaurangvagnen Punktligt klockan 12.31 rullade vi in på spår 18 på Stockholm Central. De tre timmarna ombord passerade rekordsnabbt.
Vad tycker BusinessClass?
De flesta kortare resor nuförtiden handlar i grund om en sak, smidighet och effektivitet, och med all rätt. Många människor reser över dagen och är mest intresserade av att allt ska fungera. Samtidigt är det tråkigt att den traditionella reselyxen till så stor del blivit lidande och att så mycket bara handlar om att transportera sig. Just av denna anledning är det fascinerande att ett projekt som Blå Tåget kommit igång, och kanske ännu mer fascinerande att det efter fyra år fortfarande finns kvar. Att resa med Blå Tåget var en genomgående positiv upplevelse - första klass med stora och bekväma fåtöljer, en barvagn med bartender och levande pianomusik, och en restaurangvagn med en meny och vinlista som lika gärna hade kunnat erbjudas på en bättre restaurang i någon av Sveriges storstäder. Och allt detta med en suverän utsikt över landskapen i Västergötland och Södermanland, något som garanterat ingen traditionell bar eller restaurang kan erbjuda. Även personalen ombord var mycket vänliga och verkade trivas med sina jobb. Blå Tåget står egentligen inte i konkurrens med någon av de andra reseaktörerna mellan Stockholm och Göteborg. Det finns snabbare alternativ, alternativ med betydligt högre turtäthet och alternativ med en tidtabell som är bättre anpassad för arbetspendling. Men vill man resa med stil och göra resan till en upplevelse är Blå Tåget väl värt en bokning.
Blå Tåget har givetvis även ett blått lok
To fly, to serve. That is the tagline of the UK’s main carrier British Airways. It takes pride in offering reliable and friendly service...
Read more
COMO The Halkin is widely regarded as the “mother” of London's ever-expanding offering of amazing boutique hotels. It was opened in 1991 by...
Read more
Nearly 400 million people around the world enjoying skiing.Whether you’re an expert skier chasing thrilling descents or a non-skiing guest...
Read more