Större lounger och fler långlinjer - Vi möter Eivind Roald, Koncerndirektör på SAS

25. Aug 2014
by Jacob

Nya linjer till USA och Asien, en översyn av mat och servicekoncepten ombord och större lounger. Detta är några av de saker som är på gång hos SAS där man satsar inför framtiden för att skapa en differentierad produkt och locka fler resenärer. Vi har mött Eivind Roald, Vice President Sales & Marketing på SAS. 

Ett knappt år har gått sedan vi senast mötte Eivind Roald i Oslo. Då hade han mycket i sin planering och mycket att avslöja, allt från

nyheter i EuroBonus

till

en helt ny business class

. Vi bokade in ett nytt möte för att följa upp vad som hänt, hur det gått och vad planerna är framöver. Intervjun skedde passande nog ombord på det Boeing 737-flygplan som tre timmar senare skulle premiärflyga från Stavanger till Houston på den nya "oljelinjen" som Eivind Roald till stor del själv ligger bakom. Som en liten överraskning hade kollegorna på SAS i all hemlighet döpt flygplanet efter initiativtagaren själv, vilket avtäcktes på morgonen. I sann SAS-anda blev namnet "Eivind Viking", något han var mycket road över.

Fler fast tracks och större lounger

Under året har nya fast track-kanaler öppnat i Stavanger, Bergen och Trondheim som innebär att passagerare med guld- och diamantkort samt passagerare i SAS Plus får en snabbare passage genom de nödvändiga säkerhetsformaliteterna. I maj öppnade dessutom den nya inrikesloungen på Oslo Gardermoen, en efterlängtad nyhet för många. Eivind Roald berättar att man kommer fortsätta satsa på markservice, inte minst i Skandinavien där det är många som pendlar. Men någonstans skulle man börja och det fick bli i Norge. Han berättar också att de jobbar på att utöka några av de existerande loungerna för att minska trängseln, framförallt loungerna i Stockholm och Oslo. I första hand handlar det om att utvidga de utrymmen som SAS redan disponerar men han poängterar att det inte handlar om att omfördela ytan mellan SAS Lounge (för resenärer i SAS Plus) och SAS Gold Lounge (för guldkortsresenärer) utan att finna andra lösningar. - Vi ser att allt fler väljer att flyga i SAS Plus, då måste SAS anpassa sin produkt till behovet, förklarar han. Att flytta loungerna är dock inget alternativ i nuläget, i Oslo skulle det potentiellt kunna bli först år 2017 när den nya terminalpiren på Gardermoen tas i bruk, men knappast före dess. Men han är i övrigt både intresserad och villig att öppna lounger och fast tracks på fler flygplatser. I Norge finns redan en god dialog med Avinor (Norges motsvarighet till Swedavia), problemet är bristen på tillgänglig yta på många flygplatser, det finns helt enkelt ingen plats där man skulle kunna bygga en lounge. Gällande fast track för inrikespassagerare på Stockholm Arlanda och terminal 4 är det något man tittar på men inget han kan ge något konkret besked om i nuläget.

EuroBonus 2.0

Mycket har hänt även i SAS bonusprogram EuroBonus under våren med exempelvis lanseringen av en ny Diamantnivå och fler förmåner för silvermedlemmar. SAS har dessutom satt som mål att ha fem miljoner medlemmar innan slutet av 2015. Har det hittills gått som planerat? - Jag är supernöjd med resultatet så här långt, berättar Eivind Roald. Vi ligger före plan i allt från antal medlemmar och den totala poängintjäningen på flygresor till antal köp av produkter hos partners. Hans vision för EuroBonus är att utveckla vad han kallar ett "airline membership concept" där medlemmarna ska känna att de blir omhändertagna hos SAS. Han vill också utveckla de olika medlemsnivåerna och inkludera fler produkter i varje nivå.

Vi frågade också om hans vision för den nya nivån EuroBonus Diamond och vad han vill göra med denna. Han ville inte gå in i detalj men avslöjade att det precis som med programmet i sin helhet handlar om att bygga in fler fördelar än idag och att det är en kombination av vad man får hos SAS och hos olika partners. Antal EuroBonusmedlemmar har nyligen passerat 3,5 miljoner men att nå 5 miljoner innan 2015 års slut tror Eivind Roald är möjligt. Dock hänger det mycket på att SAS får klart några av de strategiska deals och samarbeten som är på gång.

Nya destinationer

När SAS delårsrapport presenterades i juni fanns en intressant kommentar i slutet av rapporten från SAS VD Rickard Gustafson "

Vi planerar nya direktlinjer från Oslo och Stockholm till Nordamerika och Asien, med start under hösten 2015". Vi tog förstås chansen att fråga Eivind Roald om detta.

- Jag kan inte säga något mer om detta just nu mer än att det är väldigt konkret, ett beslut ska tas inom kort och vi har en förhoppning om att kunna berätta om de nya destinationerna i september. Så konkret är det, avslöjar han. Han ser generellt en stor potential i den amerikanska marknaden men noterar också en ganska imponerande utveckling i den norska marknaden. Europa i övrigt är en svår marknad då det redan råder överkapacitet.

SAS nya Business Class - håller tidsplaneringen?

Arbetet med SAS nya business class går enligt plan och ambitionen är att skicka iväg det första flyget med de nya stolarna i mitten av januari 2015. Det ser ut som premiärflygplanet kommer bli en Airbus A340 men någon konkret invigningsdestination kan SAS inte ge i detta läge. Men Eivind Roald poängterar att den är värd att vänta på, "det kommer bli en fantastisk upplevelse för kunden", som han uttrycker det. Han vill skapa den bästa businessprodukten i Europa vilket ska göras med bland annat en ny stol, nytt underhållningssystem, bättre komfort och internet ombord. Vi frågar om det också innebär att vi kan komma att se förändringar i servicekoncepten ombord, exempelvis i mat, dryck och serviceupplägg, där han ger en viss öppning. - Vi ser över våra servicekoncept. Den första september får jag faktiskt fullt ansvar även för våra produkter ombord genom en omorganisation som görs i SAS, då kommer jag sätta igång ett arbete med att gå igenom detta, berättar han.

Nya business class med sängkläder från Hästens Men det är inte bara inredningen som ska bytas ut, SAS har en innestående beställning på nya Airbus A350-flygplan som enligt planeringen ska börja levereras från Airbus år 2018. I juni blev det dock officiellt att Emirates beslutat att avbeställa 70 flygplan av samma typ, kan det innebära tidigare leverans till SAS? - Vi har en god dialog med Airbus kring leveranserna, sedan får tiden utvisa vad som sker, säger han. Men vi har uttryckt ett önskemål om att få tidigare leverans om möjligt, det finns inget egenvärde för SAS att vänta till 2018.

All-business class Stavanger-Houston

I dagarna startade även den nya linjen mellan Stavanger och Houston, en linje främst skapad för energi- och oljeindustri med enbart business class ombord. En omfattande marknadsundersökning presenterades under presskonferensen i Stavanger i våras, blev det som förväntat? - Bokningsläget är helt som förväntat och vi ligger på plan med kabinfaktorn. Vi hade ingen förväntan om att flyga med fulla flyg redan från starten, säger han. Det är en mycket speciell linje och detta måste man ha i åtanke. Avtalet med Privatair är på tre år. I dagarna startar en oljemässa i Stavanger och då går faktiskt flera av flygen fulla, vilket är lovande. Eivind Roald berättar också att Widerøe den 26 oktober justerar sin tidtabell på linjen mellan Stavanger och Aberdeen vilket skapar en nästan perfekt anslutning mellan Aberdeen och Houston. Flygplanen parkerar bredvid varandra i Stavanger där det finns en lounge att vänta i. Även i Skottland finns en omfattande oljeindustri som SAS gärna vill attrahera med den nya linjen.

SAS Business Class blev SAS Plus inom Europa

För strax över ett år sedan skrotade SAS business class inom Europa för att istället ersätta denna (och tidigare Flex-klassen) med ett helt nytt koncept - SAS Plus. Har det gått som de tänkt och hur har reaktionerna varit från kunderna? - Vi är mycket nöjda med utvecklingen när det gäller antal passagerare, berättar Eivind Roald. Det har blivit väldigt bra och jag tror det blivit bra för att vi byggt in så mycket i produkten. Vad vi behöver ta en titt på är matkonceptet, se över det en gång till för att se om vi ska justera något mer. Han poängterar dock att detta inte nödvändigtvis innebär ett förändrat eller större sortiment i cafévagnen ombord, bara att en översyn av det nuvarande upplägget är inplanerat. SAS tar regelbundet in synpunkter från kunderna och att se över konceptet är en kontinuerlig process.

Den nya kvällsmåltiden i SAS Plus Att införa seat block med ledigt mittsäte i SAS Plus är inte aktuellt, i alla fall inte inom Skandinavien. Möjligtvis skulle det kunna vara mer relevant på de traditionella affärslinjerna som London och Frankfurt men inget beslut är taget i frågan. Att återinföra business class inom Europa är inte heller heller något som övervägs. - Näringslivet i Skandinavien har gjort klart att de inte ser ett värde i business class på korta flygningar. Ingen är villig att betala för det. Det finns egentligen ingen marknad för business class inom Norden, säger Eivind Roald.

Hur står sig SAS mot konkurrensen?

Konkurrensen i flygindustrin är hårdare än någonsin och vi frågar Eivind Roald hur han ser på den tuffa situationen och SAS möjligheter att stå sig i konkurrensen. - SAS är definitivt ett bolag att räkna med, inte minst för att vi har en differentierad produkt som kunderna är villiga att betala för. Vi är också en del av en av de stora allianserna vilket är viktigt för kunderna, inte minst vid långresor. Konkurrensen ser han både från lågprisbolagen och de traditionella nätverksbolagen, men det är inget han går och funderar över varje dag, "Vi lever gott med det", som han uttrycker det. Han tror att många väljer produkt baserat på erfarenhet och att många som reser mycket väljer SAS då man upplever att man får en service som man sätter ett pris på, något man kanske inte upplever på samma sätt med andra flygbolag. Detta är även SAS egna målsättning. - Reser man mycket ska man uppleva att det bara är SAS som gäller, avslutar han.

Eivind Roald i SAS nya flygplan som används mellan Stavanger och Houston

More from BusinessClass.com