Skandinaviens nyaste hotellkedja HTL Hotels - Ett annorlunda hotellkoncept

15. May 2014
by Jacob

"Less is more" är ledordet i Scandics nya systerkedja HTL Hotels som i början på maj slog upp portarna till sitt första hotell i Stockholm. Fokus ligger på centralt belägna hotell med hög kvalitet till ett attraktivt pris. Vi fick en privat visning av det nya hotellet på Kungsgatan med en utmärkt genomgång av upplägget tillsammans med projektledaren Madeleine Garenberg.

Det är lätt att tänka budgethotell när man hör bakgrunden till den nya satsningen. Och visst, HTL Hotels är inget för den som vill ha lyx och extravaganser i sin vistelse. Men riktigt så budget känns det inte, och det är inte heller meningen enligt initiativtagarna. Här går det både att äta gott och ta något att dricka på uteterrassen, det finns barista som brygger kaffe och på hela hotellet erbjuds gratis trådlöst internet. Snarare handlar det om att skära bort det som inte är helt nödvändigt för en stressad affärsresenär, eller för en turist som hellre vill utforska staden än att sitta på rummet. Även namnet HTL har sin naturliga förklaring. Ursprunget ligger givetvis i ordet Hotel, men så har man skurit bort bokstäverna O och E och kvar blev HTL. Detta är symboliskt för vad man gjort med konceptet, skurit bort det som inte är nödvändigt medan de viktiga grunddelarna finns kvar.

Ingången till hotellet på Kungsgatan Det första HTL-hotellet öppnade i början på maj på Kungsgatan 53 i centrala Stockholm, ett stenkast från Drottninggatan och Hötorget. Tanken är att inom några år öppna ytterligare ett antal hotell i Skandinavien, i städer som Oslo, Köpenhamn och Göteborg där man redan idag ser runt efter centralt belägna fastigheter. Nästa hotell är redan under projektering och kommer ligga i Vasastan i Stockholm. Artikeln beskriver HTL-hotellet på Kungsgatan i Stockholm. Eftersom HTL bara kommer nyttja befintliga fastigheter kommer alla hotell se något annorlunda ut i sin utformning, men varumärket, den visuella identiteten och konceptet kommer vara desamma på alla hotell.

Hotellets logo

Ingen reception, men en ganska trevlig lobby

Som förstagångsbesökare är det lite annorlunda att kliva in på HTL på Kungsgatan. Som rutinerad hotellbesökare går det närmast på autopilot att börja leta efter receptionen, som borde finnas någonstans i närheten av entrén. Det är bara det att det inte finns någon. Det första som möter besökaren är istället en kombinerad bar och kafé som också fungerar som lobby, med fåtöljer och ett stort bord med barstolar. Det tog dock inte mer än 30 sekunder innan en ung kille kom fram och hälsade och frågade om han kunde hjälpa mig till rätta.

Den gamla vackra inredningen har lämnats kvar

Incheckning

Just receptionen är en av de delar som skurits bort, det finns ingen traditionell disk utan istället ett litet träbord med en elektronisk display där man checkar in genom att knappa in sitt bokningsnummer. All betalning sker i förväg så det enda som behövs är att tala om att man kommit och själv skapa sig en nyckel. Rumsnumret kommer upp på displayen och vid sidan finns pennor och papperskort så man kan skriva ner rumsnumret. HTL Hotels har även en app där man kan söka efter priser och tillgänglighet och göra en bokning. Inom kort kommer man även kunna checka in via appen, då behöver man inte göra något alls vid ankomst mer än att gå till rummet. Hur går detta till? Jo, betalningen görs i förväg, incheckningen görs via appen och rumsnumret får man upp på mobilskärmen. Appen fungerar dessutom som rumsnyckel, med en knapptryckning på skärmen sänds en signal till hotellets låssystem som öppnar dörren till rummet. När man kommit fram till sitt rum är det alltså bara att ta upp sin mobil och trycka på en knapp på skärmen.

Incheckningsbordet Till skillnad från många fullservicehotell öppnas inget konto på hotellet där man kan samla notor som man betalar vid utcheckningen, istället betalar man det man vill köpa direkt i baren, restaurangen eller kafét. Fördelen med detta är just att man slipper alla formaliteter vid både incheckning och utcheckning, nackdelen är förstås ganska uppenbar om man tänker bo många nätter på hotellet med många besök i restaurangen. Att kunna öppna ett konto är dock något som hotellet överväger att införa för de som önskar. För att betala rummet uppger man ett kreditkort i samband med bokningen. För de billigare ej återbetalningsbara rumspriserna dras pengarna vid bokningstillfället, för standardpriserna (som är avbokningsbara) dras pengarna på ankomstdagen. All betalning sker elektroniskt, det är alltså inte möjligt att betala kontant vid ankomst.

Rummet

Hotellet består av 274 rum fördelade på fem våningar. Det finns i praktiken bara två rumstyper - standardrum (HTL Room) samt HTL Sleeper Room. Skillnaden är att de sistnämnda inte har några fönster och är något billigare.

Hotellkorridoren Rummen är relativt små på 12,5 kvadratmeter med en standardinredning. Eftersom det är ett gammalt hus skiljer sig den exakta rumslayouten något mellan de olika rummen, men inredningen är exakt densamma. Rummet består i praktiken endast av en möbel, en stor säng. Vid sidan av sängen finns en stor rund spegel samt en väl tilltagen HD-TV. Någon garderob finns inte, istället finns krokar i ramen runt sängen där man kan hänga kläder. Det finns även lådor under sängen där det även finns plats för att förvara bagage. Det finns inte heller något skrivbord i rummet, det har rationaliserats bort för att optimera utrymmet. Detta har dock inte skett utan eftertanke, i samband med de undersökningar som gjordes inför öppnandet uppgav många att de föredrar att sitta i sängen och jobba, ganska få använde sig av skrivbordet. Som kompensation har man sett till att det finns ordentligt med eluttag vid sängen, två på varje sida, samt USB-uttag. Inbyggt i sängkonstruktionen finns även läslampor.

Sängen i standardrummet HTL-room Inredningen går mestadels i ljusa färger och tanken är att skapa en avslappnad och harmonisk atmosfär. På väggen finns en stor orange spegel och vid sidan om sängen hänger en ganska effektfull prydnadslampa. Vissa rum har även moderna målningar som ska spegla stadens puls. Badrummet är litet men funktionellt utan några som helst extravaganser. Handfatet och spegeln är enkla och även här finns krokar där man kan hänga upp tillhörigheter, exempelvis sin necessär. Längst in i badrummet väntar dock en trevlig regndusch.

Badrummet TV:n är samlingsplatsen för all information. Vid ankomst möts gästen av en stor välkomstskärm som berättar allt om hotellet, var allt finns i rummet, öppettider i restaurangen samt tips på lokala sevärdheter i staden.

TV:n Eftersom rummet är kompakt är interiören optimerad och för förstagångsgästen är det kanske inte helt självklart hur allt är tänkt. Ursprungstanken var att TV:n skulle ge denna info men hos hotelledningen insåg man att många som kanske rest länge och långt inte kommer börja med att slå på TV:n. Därför tog man fram ett runt informationsblad som väntar på sängen, en slags snabbguide som pekar ut var allt finns i rummet.

Snabbguide till rummet

Bar och restaurang med uteterrass

Hotellets samlingsplats kallas HTL Lounge och är beläget i hotellets atrium. I HTL Lounge finns bar och restaurang samt ett flertal bord, stolar och fåtöljer. Eftersom rummen är ganska små är tanken att man ska kunna använda loungen även för att jobba, därför finns också inbyggda eluttag i möblemanget.

Baren och restaurangen Hotellet har en à la carte-meny med ett tiotal rätter som kött, fisk och charkuteritallrik. Baren innehåller det mesta i dryckesväg men hotellet specialitet är cava och det finns ett 20-tal sorter att välja mellan. En annan specialitet är goda alkoholfria drinkar.

Hotellets specialitet är cava En uteterrass finns i ett av de tre atrium som hotellet är uppbyggt kring och som kommer öppnas denna vecka. Här finns stolar, bord och soffor samt en bardisk där man kan köpa drinkar. På hotellet arrangeras även after works som förstås även är öppna för utomstående.

Utomhusterrassen Frukost ingår normalt inte i priset utan finns som extra tillval till en kostnad av 75 kronor. Det är inte ett traditionellt bufféupplägg utan en meny med fyra olika val man beställer från. Det finns en tanke om att medlemmar i Scandic Friends ska få gratis frukost på HTL som förmån, möjligtvis med fokus på högre medlemsnivåer. I övrigt tjänar man inte poäng i bonusprogrammet Scandic Friends, även om HTL och Scandic har samma ägare. Dock ska påpekas att det ännu är ett helt nytt koncept, inte ens två veckor gammalt, och att mycket säkert kan ändras.

Butik med tilltugg

I lobbyn, vid sidan om kafét vid ingången, finns en liten butik. Här går det att köpa tilltugg som chips och godis, téer samt HTLs egna badrumsprodukter. Tanken är att i framtiden även utöka med enklare mat som smörgåsar, en möjlighet att kunna köpa med sig något att äta under dagen eller som alternativ till frukostserveringen på morgonen. Denna del är dock inte på plats än.

Butiken vid entrén

Local Everywhere

Förutom bra cityläge, hög kvalitet och attraktivt pris är lokal kännedom ett ledord i konceptet. Många i personalen har rekryterats tack vare sin kunskap om staden och finns tillgängliga för att tipsa gästerna om exempelvis bra restauranger eller sevärdheter. På HTL i Stockholm har åtta mer eller mindre kända Stockholmsprofiler också fått ge sina tips till staden som samlats ihop på olika ställen på hotellet, exempelvis via TV:n i rummet. Även det där med cityläge är viktigt, det är en grundsten i konceptet. Mycket bygger just på att hotellen ligger centralt. Närheten till det mesta gör att turister förmodligen spenderar mer tid på stan än på rummet, som då blir mindre viktigt. Att erbjuda ett komplett butikssortiment blir inte heller nödvändigt när det ändå finns en 7-Eleven ett kvarter bort som är öppen dygnet runt.

Utcheckning

Kanske det enklast av allt, lägg nyckeln i lådan vid utgången och sen är det klart. Har du använt appen som nyckel behöver du inte göra någonting, det är bara att åka. Utcheckningstiden är klockan 12.00.

Utcheckningen - en låda Vid lobbyn finns även en display för att beställa taxi från Taxi Stockholm. En knapptryckning på skärmen och taxin är på plats utanför dörren inom någon minut.

Vad tycker BusinessClass?

Uppfattningen innan besöket var att detta var en ny men i övrigt ganska traditionell budgetkedja. Detta visade sig dock inte helt stämma. Som projektledare Madeleine själv kommenterade, egentligen är konceptet inte alls optimalt för den sporadiska hotellgästen, det är snarare en fördel att ha en viss hotellvana för att förstå hur HTL är uppbyggt och fördelarna med det. Mycket av inspirationen är hämtad från flygvärlden och de elektroniska lösningar som numera används hos flygbolagen, som tillkom för att förenkla och effektivsera resandet. Precis som det finns folk som känner sig osäkra på flygplatsen med incheckningsmaskiner och baggage drops finns det säkert folk som känner sig osäkra i HTLs incheckningskoncept. Hotellet i övrigt känns fräscht och modernt och det är kul med de upplysta skyltarna i skrivstil som ska ge en mer personlig prägel. Det mesta finns på hotellet och det fungerar säkert fint för en kortare affärsresa. Många av svaren på mina frågor antydde också att man hade gjort sin hemläxa och inte lämnat något till slumpen, det är medvetna beslut rakt igenom. Det enda jag personligen saknar är ett gym, och så klart möjligheten att tjäna poäng. HTL är ingen lyx och det är kanske inte för alla, men visst funkar det!

Länk till hotellets webbsida

More from BusinessClass.com