Resebyråtest 2012 Plats 22-21: Doodle & Flygpoolen

25. Sep 2012
by Martin Björnström

Idag presenteras resebyråerna som tagit bottenplaceringarna i årets test:

Plats 22: Doodle 23%

Plats 21: Flygpoolen 30%

Trots att vi i år tagit med betydligt fler resebyråer i vårt resebyråtest hittar vi återigen Doodle på jumboplatsen, med sin ägare Flygpoolen som systersida näst sist.

Dessa två resebyråer ligger förvisso mycket bra till i vår prisjämförelse men hamnar sist i samtliga andra kategorier. Prisskillnaden är dessutom så liten att en bokning här verkligen får klassificeras som dumsnål.

Sökmöjligheterna är urusla: IATA-koder tillåts ej och de har ett eget system med vilket språk man ska skriva städers namn på. Exempelvis krävs att vi skriver "Göteborg" och "Bryssel" med svenska namn medan "Peking" inte känns igen utan där ska vi istället använda det engelska namnet "Beijing". Hur ska ens en geografiskt bevandrad konsument lyckas boka med en sådan gissningslek? Flygpoolen envisas med att vi har valt ett felaktigt returdatum trots att vi kryssat i att vi vill boka enkelresa. Resultatsidan är om möjligt ännu sämre och vi informeras varken om codeshare eller om flygplanstyp. Blue1 som bytte namn 2004 kallas fortfarande "Air Botnia" Det känns nästan som ett under att dessa sidor behagar skriva ut avgångs & landningstider. Flygpoolen visar dessutom inte de Norwegian-flyg vi letar efter. Specialönskemål ignoreras, likaså eventuella tidtabellsändringar. Doodle berättar glatt att jag sparat X kronor jämfört med att ringa dem, vilket är lustigt eftersom det inte finns något telefonnummer på deras hemsida! Detta är också en av två saker som skiljer dem åt; Flygpoolen skriver ut ett telefonnummer man kan nå dem på vilket Doodle inte gör. I övrigt-kategorin får båda varsitt poäng, Flygpoolen med ett plus i kanten eftersom man skriver ut företagsinformation på hemsidan. Kundservice är det värre med. Ingen av dem svarar på vår e-post, man tar ut en kortavgift och inte ens återbetalningsbara biljetter återbetalas! Så dåliga villkor ger testets sämsta resultat: -1 poäng. I bokningsprocessen finns det små knappar märkta "i" lämpligt placerade för att få mer information, men när vi trycker på dessa händer ingenting. När vi istället klickar oss in på kundservice hittar vi felstavningar. Då vi försöker tacka nej till merservice (det krävs ett par klick) kommer det för varje nekad service en popup som undrar om vi är säkra.

Flygpoolen påstår i sin information att "Du betalar inga bokningsavgifter eller påslag", varför är då flygpriset högre än det officiella priset? Självklart tar Flygpoolen som alla resebyråer ut ett arvode och det ska man inte försöka ljuga om. Vad är det här för oseriösa lågprismetoder?

Testresultat

Maxbetyg 5 poäng.

Flygpoolen: 30%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 2 Information: 0 Grundservice: 2 Övrigt: 1 Kundservice: -1 Sammanlagt: 9 av 30

Doodle: 23%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 2 Information: 0 Grundservice: 0 Övrigt: 1 Kundservice: -1 Sammanlagt: 7 av 30

More from BusinessClass.com