Resebyråtest 2012 Plats 12-15: Seat24, Supersavertravel, Resia & Travelpartner

28. Sep 2012
by Gustav Gnosspelius

Plats 12 (delad): Seat24, Supersavertravel och Resia 53% Plats 15: Travelpartner 50%

Vi har nu nått de platser där våra testade resebyråer får åtminstone 50% i sammanlagt betyg, detta kanske kan tolkas som något av en godkänt-stämpel? Travelpartner, Seat24 och Supersavertravel tillhör alla etraveli, den sammanslutning som är vanligast bland våra testade resebyråer. Prismässigt ligger de samt Resia alla bra till och får högsta poäng på den testpunkten.

Sökmöjligheterna är tyvärr begränsade och inte ens open-jaw är möjligt. Detta är ett mönster som upprepar sig hos alla etravelis resebyråer i år. Resia får ett plus i kanten för att man tillåter just open-jaw men återigen ett minus då de inte tillåter resor med start i Kina. Informationsmässigt är resultaten bedrövliga, det blir 0 poäng på alla punkter utom för Seat24 och Resia som i alla fall upplyser om codeshare. Ingen av dessa fyra resebyråer tillåter specialönskemål utan extrabetalning men tidtabellsändringar skickas i alla fall till kund. Förutom hos Resia så går det till och med att ta kontakt via chatt. Betalning med American Express tillåts förutom hos Resia som å andra sidan har tydlig information om vad ändring/avbokning kostar. Etravelis resebyråer en prislista man kan klicka på men lustigt nog redovisas inte avgifter för ändring eller avbokning där.

På etraveli-resebyråernas hemsidor står det "Vi tar ingen kortavgift när ni betalar med kort", lustigt nog tillkommer det dock 100 kronor när man väljer att betala med kort. Detta kallas inte avgift utan istället att rabatten för internetbank tas bort. Är det ens tillåtet att presentera priser med en rabatt automatiskt avdragen och sedan lägga på en "icke-existerande" kortavgift? Feedback i kommentarerna uppskattas! Vidare visas i prisuppställningen ett grundpris och ett fält markerat "Skatt". Detta är ett riktigt ofog eftersom det med skatt låter som att det är staten som plockar hem pengarna när det i verkligheten är flygbolagen som stoppar majoriteten i form av bränsletillägg egen ficka. En rättvisare redovisning för kunden vore på sin plats!

Seat24 och Travelpartner bryr sig inte om att svara på vår e-post trots att vi får ärendenummer, kanske beror det på att samma personer bemannar kundtjänsten och tyckte att vår testkund får nöja sig med svar från utvalda resebyråer? Supersavertravel svarar förvisso på vår e-post men inte på våra frågor. Avgift för ändringar är således okänt för alla förutom Resia som tar 795 kronor. Skulle vi vilja avboka är det sämst med Resia som inte återbetalar (!) medan de tre övriga tar en rimlig avgift på 395 kronor.

Testresultat

Maxbetyg 5 poäng.

Travelpartner: 50%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 2 Information: 0 Grundservice: 4 Övrigt: 3 Kundservice: 1 Sammanlagt 15 av 30

Seat24: 53%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 2 Information: 1 Grundservice: 4 Övrigt: 3 Kundservice: 1 Sammanlagt 16 av 30

Supersavertravel: 53%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 2 Information: 0 Grundservice: 4 Övrigt: 3 Kundservice: 2 Sammanlagt 16 av 30

Resia: 53%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 2 Information: 1 Grundservice: 3 Övrigt: 3 Kundservice: 2 Sammanlagt 16 av 30

More from BusinessClass.com