Resebyråtest 2012 Plats 1: Expedia

5. Oct 2012
by Gustav Gnosspelius

Plats 1: Expedia 80%

Alla som minns vårt

Resebyråtest 2011

har nog redan gissat vem som är årets vinnare vid det här laget: Expedia tar åter hem förstaplatsen med 80% eller hela 24 av 30 möjliga poäng - en förbättring mot årets 20 poäng.

Expedia

börjar bra med toppbetyg i prisjämförelsen även om de inte är billigast. Vidare är sökmöjligheterna mycket bra då vi kan söka både flera sträckor och kabinklass. Det vi saknar är allians och flexibla datum.

Årets resebyrå 2012:

http://www.expedia.se/

Gällande sökresultat får Expedia bäst betyg i testet (men inte full pott). Främst eftersom de förutom codeshare, lågkostnadsbolag och mellanlandningstid även visar biljettregler samt bokningsklass för varje flyg. Mycket bra jobbat Expedia! Det Expedia inte lyckas med är flygplanstyp (visas endast för vissa flyg) och en inte komplett prisspecifikation. Av någon anledning ville Expedia inte visa ett China Southern flyg vi sökte efter i Kina. Resenärens specialönskemål sköts om, likaså tidtabellsändringar. Med chatt-möjlighet hade Expedia fått full pott i kategorin grundservice. Till skillnad från de flesta andra i testet är det enda betalsättet kreditkort, vilket å andra sidan leder till att de inte tar ut någon kortavgift. Expedia låter oss boka paketresor men de har inte ställt någon statlig, svensk resegaranti för detta. När det gäller kundservicen får vi svar på vår e-post på två dagar men svaret är tyvärr inte särskilt utförligt. Detta vägs upp av avsaknaden av både ändrings- och avbokningsavgifter. Expedia passar den medvetne resenären mycket väl tack vare bra sökmöjligheter, information och avgifter. Notera att det högre betyget jämfört med förra året beror på annorlunda poängräkning snarare än förbättringar. Expedia har inte nått hela vägen fram till att vara en perfekt resebyrå men har ett rätt så bekvämt försprång gentemot testets andraplats (80% gentemot 63%). Grattis Expedia!

Testresultat

Betyg Expedia: 80%

Pris: 5 Sökmöjligheter: 4 Information: 4 Grundservice: 4 Övrigt: 3 Kundservice: 4 Sammanlagt 24 av 30