Reportage från TUR 2012

28. Mar 2012
by Jacob

TUR 2012 på Svenska Mässan i Göteborg 22-25 mars arrangerades för 29:e gången Skandinaviens största resemässa TUR i Göteborg. Efter att två veckor tidigare ha besökt världens största och troligtvis viktigaste resemässa

ITB i Berlin

kändes ett besök på TUR förstås lite mindre spännande än det kunde ha gjort, men BusinessClass.se hade en trevlig dag och kunde glädjas åt en del nyheter.

Text och bilder: Jacob Molin

TUR 2012

TUR-mässan är Skandinaviens största resemässa som anordnas varje år i mars på Svenska Mässan i Göteborg. Undertecknad har besökt mässan en handfull gånger under 2000-talet, både som fackbesökare och privatbesökare, och brukar alltid finna sig väl tillrätta i den trevliga och lättsamma stämningen på mässan. I upplagan 2012 var det dock påtagligt att den tuffa konkurrensen och ekonomiska nedgången tagit sitt grepp om reseindustrin. Antal utställare var färre än tidigare år och flera stora reseföretag som tidigare ställt ut lyste med sin frånvaro, däribland flygbolaget SAS. Vissa andra utställare som tidigare haft stora påkostade montrar hade även krympt ner dessa. Men det fanns också reseföretag som tillkommit och som gärna ville visa upp sig. Blå Tåget, Air China, Norwegian och Brussels Airlines är några exempel på tillskott och framgångsrika Turkish Airlines storsatsade på mässan.

Blå Tåget

Utmärkelsen för den kanske trevligaste och mest kreativa montern går nog till Blå Tåget som byggt upp en sittgrupp från deras restaurangvagn där man via en TV-skärm kunde njuta av utsikten. Blå Tåget är namnet på det tåg som dagligen trafikerar sträckan Stockholm-Göteborg med en tur i vardera riktningen. Tåglinjen drivs av Skandinaviska Jernbanor och i tågsättet finns äldre ombyggda vagnar från 60-talet. Blå Tåget jobbar med målsättningen att få tillbaka lite stil och glamour i tågresandet, att göra tågresan till en upplevelse i sig och inte bara ett transportsätt.

Blå Tåget Stockholm-Göteborg På tåget finns en gammaldags restaurangvagn där man kan beställa en trerätters frukost, lunch eller middag från à la carte menyn serverat på riktigt porslin med vita dukar. Från vinlistan kan man beställa ett glas champagne, en god flaska vin eller varför inte en cognac eller whisky till kaffet.

Blå Tåget Stockholm-Göteborg Sår här ser den vackra dukningen ut i restaurangvagnen. Inom kort kommer det även finnas en bar och loungevagn ombord med en pianobar.

Blå Tåget Stockholm-Göteborg

Air China

Air China hade också tillkommit som utställare år 2012 och en handfull personer från deras Stockholmskontor fanns på plats. Det glada teamet var väl bekanta med BusinessClass.se och hade framförallt en positiv nyhet att meddela till BusinessClass.ses läsare.

Air China med ny business class Stockholm-Peking Den 1 juni byter Air China alltså till en Airbus A330-200 på sträckan Stockholm-Peking. Det innebär att passagerare i business class kommer kunna njuta av fräscha lie-flat stolar som blir 180 grader platta och med en längd av 2,38 meter i nedfälld position. En påtaglig skillnad från de gamla Boeing 777 flygplan som används idag med föga inspirerande recliner stolar. Även economy class får en rejäl uppfräschning med underhållningssystem vid varje stol.

Air China med ny business class Stockholm-Peking

Turkish Airlines

Turkish Airlines är ett av de flygbolag som går riktigt bra och hade därför valt att satsa på att visa upp sig på TUR-mässan med ett extra fokus på deras flygmat som vunnit flera priser. I samband med sommartidtabellen 2012 utökas trafiken mellan Istanbul och Skandinavien, både Stockholm och Köpenhamn trafikeras nu tre gånger per dag samtliga dagar i veckan och till Göteborg flyger man dagligen. Även i Turkish Airlines monter blev BusinessClass.se igenkända och fick en inbjudan till VIP-loungen där det bland annat fanns en chokladfontän med tilltugg. Vi fick en trevlig genomgång av flygbolagets nuvarande situation och framtidsplaner av deras marknadschef.

Turkish Airlines VIP Lounge

Övriga utställare

Flygbussarna ställde ut på mässan och ville gärna uppmärksamma att man från 19 mars tjänar Eurobonuspoäng när man reser med Flygbussarna. Detta gäller förutsatt att man köpt biljett i förväg via Flygbussarnas hemsida.

SAS EuroBonuspoäng på Flygbussarna Belgiska flygbolaget Brussels Airlines hade en monter i år. Inom kort lanseras en ny business class stol som blir helt platt (fully flat) i nedfällt läge, det är en modell inte helt olik vad Swiss och Finnair erbjuder. Brussels Airlines presenterade också sin nya flyglinje från Bryssel till New York. Bland övriga flygbolag kan nämnas Air Baltic, Wideroe, Norwegian, United Airlines, TAM och SriLankan. SAS ställde dock inte ut och inte heller British Airways, två flygbolag som haft montrar tidigare år. Naturligtvis fanns även flera länder samt svenska städer och regioner representerade. Dessutom fanns flera bussföretag, båtbolag, resebyråer och hotell på plats varav Rezidor gruppen (där bland annat Radisson kedjan ingår) hade den största och mest imponerande montern. En trevlig monter hade Lettland byggt upp med ett natur och miljöfokus med fiskar i olika färger i taket.

Lettlands monter Flera utställare hade mässerbjudanden och den kanske mest uppskattade hade SJ som erbjöd möjligheten att köpa en biljett var som helst inom Sverige för 145 kronor. Det ledde till vissa köer i montern.

Lunch och middag

Lunchen intogs hos Visit Sweden som hade förberett en avsmakningsbricka med delikatesser och drycker från åtta olika platser runtom i Sverige sammanställd av stjärnkocken Tommy Myllymäki och vinkännaren Jens Dolk. På brickan fanns Kalixlöjrom och mandelpotatispuré från Luleå, snaps på barksaft från Krokom, vitt vin från Skåne, öl från Visby, lagrad treårig herrgårdsost, smör och salt från Lidköping, isterbandspuré och lufttorkad skinka.

Mitt Kök Sverigeresan Klockan 17.00 stannade mässan traditionsenligt upp och Sveriges troligtvis största reseparty satte igång. Även detta år bjöd Solresor på after work med ett duktigt liveband.

Solresors monter Flera middagar och mingel fanns att besöka under kvällen men BusinessClass.se valde att arrangera en egen medlemsmiddag på Ruby Nuevo Latino Bar vid Scandic Rubinen som var både välbesökt och uppskattad.

BusinessClass.se middag på Scandic Rubinen Vi tackar såväl arrangörer som utställare för en trevlig dag och och är med största sannolikhet tillbaka om ett år igen.

More from BusinessClass.com