Premiär för Bromma flygplats nyaste utrikeslinje - till Vilnius med Air Lituanica

26. Jan 2015
by Jacob

Idag på morgonen var det invigning av Bromma flygplats nyaste reguljärlinje, tillika flygplatsens femte utrikeslinje. Det var litauiska Air Lituanica som startade en ny linje till Litauens huvudstad Vilnius med tio avgångar per vecka.

Den nya linjen uppmärksammas i terminalen En kvart sent landade flygplanet strax före klockan 09 på en kyligt Bromma flygplats. Planet var nästan helt fullt från Vilnius och hade dessutom ett stort mediauppbåd ombord. En av passagerarna visade sig av en ren slump vara VDn för en av Litauens största banker som skulle till Stockholm på möte.

Den första passageraren från Vilnius går av på Bromma flygplats Inne i terminalen bjöds på kaffe och tårta med flygbolagets logo, därefter hölls tal av Gytis Gumuliauskas, VD för Air Lituanica, som var med på premiärflygningen från Vilnius och som valda att belysa fördelarna med Bromma framför Arlanda och besparingen det innebär i tid för passagerarna. Peder Grunditz, flygplatsdirektör uttryckte även han sin glädje över linjen, likaså Eitvydas Bajarunas, Litauens ambassadör i Sverige, som dessutom poängterade att det i år är ett speciellt år för Litauen, 25 år sedan landet återfick sin självständighet.

Kaffe och tårta till alla passagerare Efter sedvanlig bandklippning välkomnades passagerarna ombord på den första flygningen från Stockholm.

Bandklippning av Air Lituanicas VD, Brommas flygplatsdirektör och Litauens ambassadör

Två kabinklasser ombord - Economy class och Business class

Air Lituanica har två kabinklasser ombord - economy class och business class (som man valt att kalla Club Class). Det finns fyra olika biljettyper - Promo, Travel, Flexi och Club. De två första innebär att man sitter i economy class, de två sista i Club Class.

Kabinen på Air Lituanicas ATR-4 I economy class erbjuds mat och dryck till försäljning från en meny med smörgåsar, sallader, choklad, snacks, läsk och juice samt alkoholhaltiga drycker som öl, vin och spritsorter. Det finns även ett litet utbud med presenter och flygartiklar från Air Lituanica. I Club Class ingår en businessclassmåltid i biljetten men det är även möjligt att välja från försäljningsvagnen om man önskar något annat. Reser man i Club Class har man även tillgång till lounge på avgångsflygplatsen. På flygningarna mellan Stockholm och Vilnius har man ett annorlunda servicekoncept med enklare frukost på morgonen och smörgås och drycker på eftermiddagen och kvällen som är gratis för samtliga passagerare, även i economy class.

Kabinen på Air Lituanicas ATR-42

Tio avgångar per vecka

Linjen trafikeras med tio avgångar per vecka med uteslutande morgon- och kvällsavgångar som är anpassade för att möjliggöra dagspendling. Måndag-torsdag finns ett morgonflyg som avgår från Bromma kl 09.00 på måndagar och torsdagar och kl 09.25 på tisdagar och onsdagar. Från Vilnius avgår morgonflyget kl 07.50 på måndagar och torsdagar och kl 08.15 på tisdagar och onsdagar. Måndag-fredag samt söndag trafikeras ett eftermiddagsflyg som avgår Stockholm Bromma kl 18.45 och Vilnius kl 17.35. Linjen flyg med en ATR-42 med plats för 50 passagerare i en 2-2 konfiguration. Flygplanet hyrs in av danska DAT.

Air Lituanicas ATR-42, inhyrd från danska DAT

Air Lituanica - Litauens nya nationella flygbolag

Air Lituanica ägs till drygt 80 procent av den litauiska staten och till drygt 20 procent av privata investerare. Litauen har under en längre tid saknat ett nationellt flygbolag och tidigare försök har inte varit särkilt lyckosamma och senare lagts ner. Från flygbolagets sida menar man att detta till stor del varit kopplat till politik men att Air Lituanica befinner sig i ett betydligt mer fördelaktigt läge då man både har stöd från politiskt håll och från det lokala näringslivet som båda har god anledning att stödja flygbolagets utveckling. Flygbolaget lanserades den 1 maj 2013 och flyger idag till ett knappt dussin destinationer i Europa som Amsterdam, Bryssel och Paris, Prag och München samt Tallinn. Under sommaren 2014 trafikerades även Göteborg Landvetter, Malmö Sturup och Billund. Framförallt biljettförsäljningen mellan Göteborg och Vilnius gick mycket väl enligt Air Lituanicas kommunikationschef. Flottan består av en Embraer 145, en Embarer 170, en Bombardier CRJ-200 samt för den nya linjen en ATR-42.

More from BusinessClass.com