Nyheter i Finnairs ombordservering – vi möter Finnairs cateringansvarig

15. Aug 2014
by Jacob

Det är mycket som händer hos Finnair under hösten och vintern. Inte bara introduceras nya "Sky Bistro" i economy class inom Europa, det sker även förändringar på långflygen. Vi fick en utmärkt genomgång tillsammans med Maarit Keränen, Head of Service Concept på Finnair, ansvarig för allt som erbjuds ombord.

Gratis mousserande vin och ny snack i economy class på långflygningar 

En kul nyhet är att mousserande vin införs som dryck i ekonomiklass på långflygningar. Sedan tidigare har det varit möjligt att köpa champagne från serveringsvagnen men det mousserande vinet kommer vara gratis. Enligt Finnair är det en Prosecco som kommer serveras. Öl samt rött och vitt vin kommer också erbjudas gratis, som tidigare. En mid-flight snack kommer också införas på långflygningar mellan de ordinarie måltiderna, även denna inkluderad i biljettpriset. Denna kommer variera något beroende på linje och tid på dagen men kan exempelvis innehålla en smörgås eller nudlar. Ett nytt vinutbud kommer också introduceras ombord och i ekonomiklass kommer Finnair gå över till att servera vin från flaska istället för att erbjuda småflaskor. Denna förändring innebär en besparing i vikt men också en lite elegantare servering. Slutligen avslöjar Finnair att ett nytt utbud av maträtter kommer introduceras i ekonomiklass i januari 2015.

Förändringar i Finnairs ekonomiklass på långflygningar

Sky Bistro - Nytt koncept i economy class på Europaflygningar

Under hösten introducerar Finnair sitt nya servicekoncept i ekonomiklass som man valt att kalla ”Sky Bistro”. Detta innebär att de snacks som tidigare serverats på Europaflyg med en flygtid över två timmar ersätts med en cafévagn. Dessutom finns möjlighet att förbeställa mat, såväl smörgåsar som kalla snacks och varma rätter.

Menyn i Finnairs Sky Bistro Beställning gör man online på Finnairs webbsida där kan man beställa vad som helst från den ganska omfattande menyn. Det kommer även finnas ett mindre sortiment i försäljningsvagnen ombord, alltid en smörgås som varierar vecka för vecka bland de nio olika som erbjuds på menyn. Kaffe, te, vatten och blåbärsdricka kommer fortsatt serveras gratis på samtliga flygningar i ekonomiklass.

Mer info om Sky Bistro finns i denna artikel

.

Delar av utbudet i Finnairs Sky Bistro

Ändringar i serveringen i business class

Även i business class görs vissa förändringar. Nya menyer har tagits fram tillsammans med flera berömda finska kockar. Dessutom har man arbetat fram en ny cocktaillista. På långflygen införs en förändrad andra måltid i business class som kommer vara "on demand", dvs att man får olika valmöjligheter och kan själv bestämma när man vill äta. Uppmärksamma resenärer har kanske noterat att det gjorts en del förändringar i dryckesutbudet ombord. Exempelvis har Finnair bytt champagne, från Joseph Perrier (som erbjudits under decennier) till Nicholas Feuillate. Detta har en förklaring då Finnair har en ny vin- och dryckesansvarig som gjort en totalgenomgång av dryckessortimentet. Det är även denna person som ligger bakom de nya koncepten i ekonomiklass med ny vinservering och gratis mousserande vin. Inga stora förändringar kommer göras i business class inom Europa, varm mat kommer fortsatt erbjudas på längre flygningar inom Europa. De studier som Finnair gjort har visat att de flesta är mycket nöjda med det koncept som erbjuds och därför kommer det behållas. Det finns inte heller några planer på att införa ett andra val av huvudrätt. Några planer på att avskaffa business class inom Europa finns inte enligt Finnair och den kanske främsta anledningen är den viktiga transfertrafiken. En stor del av passagerarna som reser inom Europa ska vidare till Asien och det skulle helt enkelt bli en för stor skillnad med business class på långlinjerna och en enklare premium economy eller liknande på Europaflygen.

Porslin och textilier från Marimekko

Tidigare i år inledde Finnair ett samarbete med designhuset Marimekko. Två flygplan målades med Marimekkos design varav en Airbus A340 med Maija Isolas berömda blomsterdesign från 1964. Men samarbetet kommer även märkas ombord där Finnair kommer använda sig av porslin och textilier designade av Marimekko. Allt porslin är ännu inte på plats men Finnair hoppas att hela porslinsserien ska kunna erbjudas ombord i början på 2015. Tillsvidare får vi klara oss med några bilder på vad som väntar.

Finnairs nya porslin från Marimekko

Finnair nya porslin från Marimekko

Vinglasets vara eller inte vara i business class

Vi frågade också hur det blir med vinglas ombord. Idag finns endast två typer av glas i business class - en högre variant (som syns på bilden ovan) samt en lägre variant som används för exempelvis likörer. Glasen kommer från iittala och är av typen Ultima Thule, ursprungligen designade för Finnair av Tapio Wirkkala år 1968. Men några champagneglas eller vinglas finns idag inte, istället används det höga glaset även för vin och champagne, något som flera passagerare anmärkt på.

Maarit Keränen berättade att hon är väl bekant med situationen. Det finns tydligen inget bra vinglas i Ultima Thule-serien, det vinglas som finns har en ganska smal fot vilket gör det opraktiskt och klumpigt att använda i en flygplansmiljö där det kan förekomma turbulens. Finnair valde därför att inte köpa in vinglaset. Diskussionerna pågår om att eventuellt ta in ett annat vinglas (och kanske även ett champagneglas) ur en annan glasserie men åsikterna inom Finnair är splittrade och ett beslut har ännu inte tagits.

More from BusinessClass.com