Ny sensationell flyglinje, SAS öppnar oljelinje Stavanger-Houston

31. Mar 2014
by Jacob

Planerna har funnits länge och spekulationerna har varit många kring en potentiell "oljelinje" mellan Skandinavien och USA. Men nu blir det alltså realitet. Till hösten startar SAS en direktlinje mellan Stavanger på Norges västkust och Houston i Texas, USA. Det blir en all-business class linje som kommer trafikeras med en Boeing 737 inhyrd av Privatair. Flygplanet, som har plats för 44 passagerare, kommer dock vara målat i SAS egna färger.

Trafikstart blir den 20 augusti och linjen kommer trafikeras samtliga dagar i veckan med undantag för lördagar. Från Stavanger avgår flyget kl 16.00 med ankomst till Houston kl 19.40. I motsatt riktning blir det avgång kl 21.35 med ankomst till Stavanger kl 14.20. Anslutningar finns från bland annat Oslo, Bergen, Köpenhamn och Aberdeen. Flygtiden blir 10 timmar och 40 minuter till USA och 9 timmar och 45 minuter tillbaka till Stavanger. Avgångarna är de sista som erbjuds under dagen i båda riktningarna vilket innebär att man ska kunna få en full arbetsdag i antingen Stavanger eller Houston innan avgång. Även från andra skandinaviska städer får man i många fall en tidsbesparing. Flygplanet, en Boeing 737-700 hyrs in från schweiziska Privatair och kommer ha 44 stolar, 11 rader i en 2-2 konfiguration. Stolarna kommer bli så-kallade angle flat businesstolar. Alla stolar har dessutom eluttag. Kabinpersonalen kommer huvudsakligen från Privatair men tanken är att det ska finnas åtminstone någon skandinavisktalande på varje flygning. De exakta detaljerna är inte klara än.

Businessclasstolen som kommer användas på linjen Serviceupplägget kommer bestå av champagne, vatten eller juice före avgång. Efter start erbjuds cocktails följt av en trerätters måltid med tre val av huvudrätt. På flygningen mellan Houston och Stavanger finns dessutom ett kallt alternativ. Före landning erbjuds en kall måltid innan landning i Houston och frukost innan landning i Stavanger. Mellan måltiderna finns smörgåsar, frukt, snacks samt varma och kalla drycker. Boeing 737-flygplanet saknar traditionellt underhållningssystem, istället erbjuds alla passagerare en iPad med fler än 35 filmer, dokumentärer, TV-program samt flera timmar musik och en anti-stresskanal "Meditainment".

Privatair Boeing 737-700 Enligt SAS tror man att det finns en stor marknad för denna linje. 424 företag i Stavangerregionen tillfrågades varav 47% i gas och oljeindustrin. Houston kom på första plats som önskedestination från Stavanger, 44 % av företagen uppger att de reser till Houston. Av de stora företagen förväntar sig dessutom 35% av företagen att få en ökning i sitt resande på mellan 5 och 25 % närmsta åren genom ökad internationell aktivitet och fler stora projekt.

Eivind Roald, Vice President Sales & Marketing Idag öppnades dessutom en helt ny fast-track genom säkerhetskontrollen på Stavanger Sola. Enligt flygplatschefen är det även på gång med en lounge på Sola för utrikespassagerare som väntas öppna år 2015.

More from BusinessClass.com