KLM firar 80 år med flygresor till Stockholm

1. Jul 2016
by BusinessClass

Den 1 juli är det på dagen 80 år sedan KLM flög till Stockholm för första gången. Flygrutten gick under namnet Scandinavian Air Express, och den drevs i samarbete med flygbolagen Air France samt Aktie Bolaget Aerotransport. Under invigningsåret 1936 flög drygt 19 500 passagerare med Scandinavian Air Express till och från nybyggda Bromma flygplats i Stockholm. Scandinavian Air Express etablerades redan år 1925, då reguljära flygresor mellan Malmö och bland annat Amsterdam och Paris blev tillgängliga för ressugna européer. Flygrutten drevs av KLM i samarbete med flygbolagen Air France och Aktie Bolaget Aerotransport (föregångare till SAS). I samband med att Bromma flygplats invigdes år 1936 förlängdes Scandinavian Air Express den första juli med flygresor till den svenska huvudstaden. I resebroschyren från år 1936 omnämns Stockholm som ”en sällsynt skönhet med en skärgård med tusen småöar och en vacker sjö som mynnar ut i Östersjön”.

– Flygrutten Scandinavian Air Express var en viktig pusselbit i KLM:s verksamhetsutveckling under mitten av 1930-talet. Tillsammans med samarbetspartners som Air France och Aktie Bolaget Aerotransport flög vi drygt 19 500 passagerare till och från Skandinavien under det första året, säger Paul Terstegge, Nordenchef för Air France-KLM.

I dag flyger KLM mellan Arlanda och Schiphol Airport Amsterdam med Boeing 737, och flygresan tar ungefär två timmar. Samma resa år 1936 tog ungefär sju timmar och flygresenärerna fick då åka med en Fokker-Douglas DC2. Resan till Stockholm krävde på den tiden mellanlandningar i såväl Köpenhamn som Malmö. KLM grundades år 1919 och var ett av få kommersiella flygbolag vid tidpunkten. De första resorna som KLM etablerade gick mellan Amsterdam och London för att därefter expandera till fler destinationer i Europa och resten av världen. Den första interkontinentala flygrutten gick år 1924 till Jakarta i Indonesien och 1934 gick den första transatlantiska flygresan till Curacao i Västindien. KLM:s årsrapport från 1936 förklarar att expansionen till norra Europa var det årets viktigaste faktor för verksamhetens fortsatta tillväxt.

– KLM ser fram emot att flyga till och från Skandinavien i minst 80 år till. För att säkerställa att flyget ska kunna fortsätta gå även i framtiden arbetar KLM aktivt med en hållbar utveckling för flyget. Energieffektivisering och utveckling av biobränslen är två viktiga inslag i vår verksamhetsutveckling eftersom vi anser att det är nödvändiga för att på lång sikt kunna erbjuda flygresor till våra resenärer, säger Paul Terstegge.

More from BusinessClass.com