Jumpseat på SAS Dash 8-Q400

9. Jul 2011
by Martin Björnström

SAS flyger inte längre med sina Dash 8 turboprop efter ett antal problem och incidenter men några månader innan flygplanstypen togs ur flottan fick jag en chans att "uppgradera" från Business Class till jumpseat i cockpit.

Bolag:

SAS

Sträcka:

Düsseldorf-Stockholm Arlanda

Flygplan:

Bombardier Dash 8-Q400

Text och bilder: Martin Björnström

Jag anlände med

PrivatAir från Newark

tidigt på morgonen och efter en morgonkaffe i Senator loungen var det dags att åka hem till Stockholm. På plattan väntade en Dash 8 turboprop med kul slogan på sidan: "The world is round. Your destination unmissable. Welcome aboard". Typiskt SAS.

Jag var placerad på 1A och hade första raden för mig själv. Flygvärdinnan satt mittemot mig vid start och vi fick en chans att prata. Hon pekade på det lilla planet med omvänd rödakorset logotyp och jag berättade att det var PrivatAir planet jag precis landat med. Hon blev väldigt nyfiken och ville höra allt om min flight. När man sitter längst fram i planet är ljudnivån bara något högre än vid en flygning med till exempel Boeing 737. Men några rader bakom mig har man propellern precis intill fönstret och då låter det en hel del.

Efter en rejäl frukost kom flygvärdinnan tillbaka och berättade att kapten ville höra mer om PrivatAir planet och hon undrade om jag ville sitta i cockpit en stund.

Jag blev positivt förvånad över hur fräsch och modern glascockpit var med stora paneler precis som i en större Airbus.

Kapten och styrman var väldigt intresserade av mina flygäventyr och dom där fem minuterna i cockpit blev snabbt över en timme och vi närmade oss Stockholm. Vad svarar man på frågan "vill du vara med i cockpit vid landning?". Självklart! Jättekul att följa radiotrafiken, checklistor och allt annat spännande som pågår när vi närmade oss Arlanda.

Runway in sight! Jag passade på att filma landningen - här är en två minuter lång filmsnutt:

Snart taxade vi till gaten och jag kände mig jättenöjd över att ha fått en sådan upplevelse serverad av SAS besättningen. Trots Business Class biljett och plats 1A var jumpseat mycket bättre.

More from BusinessClass.com