JetBlue - Amerikanskt lågprisflyg med TV vid varje säte

1. Jul 2011
by Martin Björnström

Amerikanska JetBlue lanserades 1999 med John F Kennedy flygplatsen i New York som hub. Det är ett rent lågprisbolag med några ovanliga finesser som gör flygningarna trevligare: LiveTV och Satellitradio (XM) kombinerat med nya flygplan från Embraer och Airbus.

Flight:

B61085

Bolag:

JetBlue

Sträcka:

New York JFK-Charlotte-New York JFK

Flygplan:

Embraer E-190

Text och bilder: Martin Björnström Jag bokade biljetten via smidiga JetBlue.com och när jag kom till JFK checkade jag in via datoriserade terminaler. I samband med bokningen blev jag även medlem i bonusprogrammet TrueBlue. Incheckningen var ingen lyxupplevelse men rätt effektivt. Förutom otrevliga säkerhetskontroller var det rätt smidigt att förflytta sig genom terminalen via Starbucks för en snabb espresso till gate 21 för dagens flygning till Charlotte.

JetBlue flyger med Embraer E-190 plan som jag verkligen gillade. Det är en relativt ny flygplansmodell som är gjord för regionala sträckor och som har 25 rader av 2+2 säten ombord. Kändes rätt rymligt och luftigt. Det finns möjlighet att köpa extra benutrymme (cirka 10cm extra) vid bokningen för en extra avgift på cirka 250kr per flight. Dessa platser var utsålda på min flight.

Varje säte har en egen 6.8 tums skärm med 36 TV-kanaler och 100 radiokanaler. På flighter över 2 timmar finns även

jetBluefeatures

med dom senaste långfilmerna för $6 per film som betalas med kreditkort direkt i sätet.

JetBlue kanalutbud

Det tar bara en kvart i luften innan man börjar fundera varför inte alla flygbolag erbjuder TV i luften - ett väldigt enkelt sätt att trollbinda publiken och ett par timmar i luften försvinner snabbt. Under nästa år inför JetBlue även Wifi på alla flygplan vilket höjer upplevelsen ännu ett snäpp. Servicen ombord är inget att hurra för. Bolaget säljer fem olika

boxar

med "mat på amerikanska" dvs snacks, chips, popcorn, nötter, dip etc. Coca Cola company står för dryckesutbudet med sina varumärken inom juice, vatten, isté och läsker. Dunkin Donuts säljer "kaffe" som inte var njutbart att dricka. Otroligt nog går det att beställa Fosters öl ombord - något som inte går att hitta på flighter i Australien.

Slutsats

Ett uppfriskande lågprisbolag som inte bara satsat på lägsta möjliga nivå utan tillfört nya tjänster i form av TV & radio ombord. Kombinationen med Embraer E-190 gjorde denna flight rätt trevlig till rätt pris. Jag skulle inte ha något emot ett liknande bolag med bas i Stockholm.

More from BusinessClass.com