I januari var vi på plats i Doha när
invigde sin första Airbus A350, i juni fick Vietnam Airlines sin första A350 och igår var det dags för världens tredje och Europas första flygbolag att ta emot sin första Airbus A350 - Finnair. Vi var med under invigningsceremonin i Toulouse följt av den officiella premiärflygningen till Helsingfors.
Det är tydligt att Airbus A350 är något man satsat stort på hos Finnair. Man kallar det "en ny era", en produkt som ska leda företaget in i framtiden. Under tisdagen gick ett specialchartrat plan från Helsingfors till Toulouse med media, specialinbjudna samt förstås ansvariga från Finnair. På onsdagsförmiddagen var det stor invigningsceremoni vid Airbus Delivery Center i Toulouse och klockan 13 gick premiärflygningen till Helsingfors där flygplanet och gästerna möttes med vattensalut och champagne. Flygplanet gör därefter en promotion tour i Europa med ett dussin olika städer som ska besökas under oktober samtidigt som man satsar stort på marknadsföring, allt för att visa upp det nya flygplanet för omvärlden. Den 21 november går den första långflygningen med destination Shanghai. Det är framförallt på linjerna till Asien som flygplanet senare ska användas.
Finnair Business Class på Airbus A350
De nya kabinprodukterna har tagits fram av dSign Vertti Kivi & Co som bland annat designat Finnairs lounger. Tanken är att det inte bara ska vara finsk design på marken i Finland utan även i luften. Det handlar enligt Finnair om "en unik nordisk upplevelse" och Finnairs Chief Commercial Officer Juha Järvinen förklarar att man vill erbjuda "det bästa av nordisk gästvänlighet".
Den nya stolen i business class är utvecklad av franska Zodiac och är av typen Zodiac Cirrus III och har en 1-2-1-konfiguration vilket innebär att samtliga passagerare har direkt access till mittgången. Stolen blir i fällt läge helt horisontellt platt (fully flat). På Airbus A350 finns tolv rader business class med fyra stolar i rad varav rad 9 endast har två stolar. Detta innebär 46 stolar totalt. Framför skärmen finns en 16-tum stor touch screen-skärm som sitter fastsatt på väggen och fälls fram genom att man trycker på en knapp. Till detta får man brusreducerande hörlurar. Vid stolen finns även el-uttag och USB-uttag vilket gör det möjligt att jobba ombord eller spela upp egna filer via underhållningssystemet. Vid sidan av stolen finns ett cocktailbord för tallrikar och glas samt en hängare för hörlurarna. Bredvid armstödet finns en lucka att öppna för personliga tillhörigheter samt necessären man får och längst in vid sidan av stolen finns förvaring för en vattenflaska samt tidningar och magasin.
En nyhet i Finnair business class är att det finns en ladies only-toalett, enbart för kvinnliga resenärer. Här finns ett större utbud av kosmetika och krämer för de som vill fräscha upp sig och snygga till sig innan landning, något som enligt Finnair framförallt efterfrågas av många kvinnliga asiatiska passagerare. I business class finns totalt fyra toaletter, så för övriga finns tre toaletter att använda. Direkt bakom galleyt på väster sida vid dörr två finns en liten bufféhörna. Här fanns under invigningsflygningen en stor korg med frukt och godis och det är något liknande som kommer finnas även i framtiden. I business class ingår även täcke och kudde i Marimekkos färger vitt och grönt. Dock får man ingen madrass. Man får även tofflor och en helt ny necessär, även dessa i olika Marimekko-färger, just nu i blått och vitt. Nytt för Airbus A350 är att man även tagit fram en ny signaturdrink som kallas Blue Sky, en mix av fransk champagne och finsk blåbärslikör.
Vårt intryck
Finnair har satsat på en nordisk minimalistisk design. Vid första besöket ombord i Toulouse kändes kabinen något steril med allt det vita, men när det var dags för avgång mot Helsingfors och belysningseffekterna slagits på i taket och vid stolarna kändes kabinen betydligt trevligare och mysigare. Mycket i designen bygger just på belysningseffekterna. Airbus A350 har också fördelen av att ha ett mer fyrkantigt kabintak än på många andra flygplan där taket är mer halvcirkelformat. Detta gör att kabinen känns riktigt rymlig och Vertti Kivis belysningseffekter fungerar suveränt i denna miljö. Stolsmodellen Zodiac Cirrus III har blivit väldigt populär senaste åren, och det är i grund en bra modell. Finnair har valt att hålla den stilren och funktionell och utan att göra det komplicerat. Det som dock kan bekräftas är samma som vi noterade när stolen lanserades för ett år sedan. Det är en bra fully flat-stol, men när den är fälld har man valt att hålla benutrymmet något mindre än vad vissa konkurrenter har. För undertecknad som är 183 cm fungerar det, men är man 190 cm eller över kommer man troligtvis slå i väggen med fötterna om man ligger raklång på rygg. Det handlar om några centimeter som påverkar vissa medan andra inte påverkas alls. Underhållningssystemet fungerade utmärkt och det är ett trevligt och genomtänkt system som tagits fram, igen ganska rakt på sak och okomplicerat i sin utformning och i menyerna, men med flera användbara funktioner. De brusreducerande hörlurarna gav en bra upplevelse, däremot fanns det på premiärflygplanet lite intrimning kvar att göra i business class. Skärmen var alldeles för känslig att trycka på vilket gjorde att min skärm låste sig och att det inte gick att trycka alls, och då fungerade inte heller fjärrkontrollen, annat än att slå på och av skärmen. Detta är förhoppningsvis något Finnair kan rätta till under närmsta veckorna då jag fick förklarat att det är en ren inställningssak i hårdvaran när jag förde detta vidare till Finnairs personal ombord.
Finnair Economy Class på Airbus A350
Den nya stolen i ekonomiklass är av typen Zodiac Z3000 slim-line med 31-32 tum benutrymme och en 3-3-3-konfiguration. Nio stolar i rad är ganska mycket men på grund av flygplanstypens stora bredd innebär det inte några förändringar i stolsbredden och passagerarkomforten mot tidigare. Flygplanstypen klarar tio stolar i bredd, men då blir det ordentligt smalt för varje passagerare. Totalt finns 208 stolar i economy class i Finnairs A350. Alla stolar i ekonomiklass har en egen touch screen-skärm på 11 tum. Även i economy class finns USB-uttag med möjlighet att ladda sin mobiltelefon eller spela upp egna filer genom underhållningssystemet. Däremot finns inga eluttag i economy class.
Längst fram i ekonomiklass finns vad Finnair kallar Economy Comfort med bättre nackstöd, högkvalitativa hörlurar och fyra tum extra benutrymme (dvs 35-36 tum). Det är ingen renodlad premium economy men man får några extra förmåner som möjlighet att gå ombord före övriga passagerare i economy class samt ett litet välkomstkit. Totalt finns 43 stolar i Economy Comfort.
Vårt Intryck
Även ekonomiklasstolen fungerar fint. Det kändes inte trångt när vi provsatt stolen och det är framförallt stolens konstruktion som gör att den känns större och rymligare för benen än vad den egentligen är. Bra touch screen-skärm med bra upplösning när vi testade underhållningssystemet, dock är ljudkvalitén via hörlurarna som delas ut inget att bli exalterad över. Bordet är tvådelat vilket gör att man kan ha enbart halva bordet utfällt, exempelvis för ett glas, och få lite mer plats. Trevligt med USB-uttag men det hade varit trevligt även med ett eluttag för datorn. Economy Comfort är i grund samma stol som i vanlig ekonomiklass, inga stora skillnader i funktionalitet. Däremot är det ett bra benutrymme man får, särskilt med tanke på prisnivån.
Nytt underhållningssystem, Internet och mood lighting
Finnairs nya underhållningssystem kallas Nordic Sky och innehåller bland annat filmer, TV-serier och TV-program från kanaler som BBC, National Geographic och Discovery Channel. Det finns även en avancerad flygkarta och två cockpitkameror samt musik från MixRadio. En annan kul del är en interaktivt sida där man kan följa flygningen i ett slags diagram från start till landning och som dessutom ger nuvarande klockslag, avgångstid och ankomsttid och dessutom i både tidszonen för avgångsflygplatsen och ankomstflygplatsen. Allt detta visas dessutom på ett mycket överskådligt sätt, det är enkelt att se ungefär hur stor del av flygningen som gjorts och hur stor del som är kvar. Enligt en demo vi sätt verkar det också som man på långflygningar kommer kunna se vilka tider det är servering, vilket i så fall kommer vara en utmärkt funktion.
Ombord finns även trådlöst internet. Det är gratis i business class där man får fram sin personliga voucher-kod via startsidan i underhållningssystemet som man sedan knappar in på sin dator för att logga in. För passagerare som är Gold eller Platinum i Finnairs bonusprogram Finnair Plus eller är One World Sapphire eller Emerald är det också gratis, även i ekonomiklass. Då får man fråga kabinpersonalen efter en voucher. För övriga kostar det 5 euro för en timme eller 15 euro för hela flygningen. Flygplanet har även fått ett helt nytt mood lighting-system med design av dSign Vertti Kivi & Co, designbyrån i Finland som även designat Finnairs nya lounger i Helsingfors. Vid ombordstigning och avstigning visas en vit-blå himmel i taket som ska simulera moln som rör sig på en blå himmel, samt förstås färgerna i Finlands flagga. Systemet har i övrigt 16 miljoner olika färger och det finns 24 förinställda scenarios hos Finnair. Den mest intressanta, och som även demonstrerades ombord innan landning i Helsingfors, är "Northern Lights" med gröna och blåa färger i olika nyanser liknande det norrsken man kan se i norr under vissa tider på året.
Invigningsceremonin i Toulouse
Airbus har en specialbyggd terminal i Toulouse som enbart används för PR-events, invigningar och leveransflygningar. Här finns allt som ingår i en vanlig terminalbyggnad som incheckning, säkerhetskontroll och en uppställningsplats med två passagerarbryggor samtidigt som det finns stora eventytor, konferensrum och ett komplett kök. Efter incheckning på nedervåningen för de som skulle flyga till Helsingfors påbörjades invigningsceremonin klockan 09.30 med tal av Finnairs VD Pekka Vauramo, Airbus VD Fabrice Brégier och Eric Schulz, VD för Rolls Royce Large Engines. Ett antal historiska och mycket underhållande Finnair-filmer visades på en stor skärm, bland annat en om Finnairs Caravelle från 1960 som gav påtagliga skratt i publiken, och dessa ledde så småningom fram till nya Airbus A350 och framtiden. Det var flera flygvärdinnor som faktiskt torkade tårar när det var dags för Pekka Vauramo att invigningstala.
Efter utbyte av gåvor mellan Finnair, Airbus och Rolls Royce öppnades gardinerna ut mot plattan där det nya flygplanet stod parkerat och en dansgrupp ledde alla gäster ut på balkongen och ner på plattan där de ansvariga fick bli de första att gå ombord följt av övriga gäster och media. Därefter serverades lunch i terminalbyggnaden med inspiration från Norden och från Asien, som är en av Finnairs viktigaste marknader.
Premiärflygningen Toulouse-Helsingfors
Klockan 12.30 var det slutligen dags att gå ombord. Uppskattningsvis 150 personer fanns med ombord vilket inkluderade Finnairs ledning, projektansvariga, ett stort antal personer från Airbus, leverantörer, media och andra specialinbjudna gäster. Strax efter klockan 13.30 var alla ombord och det var dags för kapten Jari Paajanen att ta upp mikrofonen, men istället för att hälsa alla välkomna "och säg allt det där ni hört tusentals gånger" tog han tillfället att tacka alla som gjort flygningen möjligt och beskrev dagen som "an honour to take her home". Klockan 13.45 lyfte slutligen flygplanet från Toulouse, som förstås fått flygnummer AY 350, mot Helsingfors. Några sekunder efter start vinkade flygplanet adjö till Airbus genom att banka fram och tillbaka till höger och vänster med vingarna. Applåderna ombord ville nästan inte ta slut.
Flygtiden till Helsingfors låg på tre timmar och tio minuter. Efter avgång bjöds det på champagne och kanapéer följt av en måltid bestående av grillad lax med polenta. Allt serverades på businessclassporslin och med drycker i de välkända Iittalaglasen. Helsingfors bjöd på bästa tänkbara väder med en vacker eftermiddagssol. Trafikledningen gav kapten Paajanen godkännande att göra en sightseeingtur över staden och skärgården på 500 meters höjd innan vi landade på flygplatsen i Vanda där flygplatsen närmast hade stanna upp inför denna historiska landning. Efter traditionsenlig vattensalut från flygplatsens brandkår anordnades det invigningsmiddag i centrala Helsingfors.
De första passagerarflygningarna
Under oktober månad kommer Finnair göra ett flertal flygningar inom Europa med Airbus A350. De första flygningarna går den 9 oktober till Amsterdam och Oslo och därefter följer bland annat Barcelona, London, Göteborg, Köpenhamn, Amsterdam och Bryssel. Totalt handlar det om närmare ett dussin europeiska städer som får besök minst en gång under hösten och samtliga flygningar är ordinarie schemalagda flygningar som går att boka och som görs med en Airbus A350 istället för exempelvis en mindre Airbus A320. Den första långflygningen går den 21 november till Shanghai. Därefter kommer Airbus A350 successivt sättas i trafik till Beijing, Bangkok, Hong Kong och Singapore. Datum när dessa destinationer ska lanseras är ännu inte klara. Hela schemat med datum och flygningar finns att läsa på
. Airbus A350 kommer i första hand ersätta Finnairs nuvarande Airbus A340. Dock finns idag 7 Airbus A340 medan Finnair har bekräftade ordrar på 19 Airbus A350. Det innebär att flygplansflottan för långlinjer i så fall utökas med 12 flygplan.
To fly, to serve. That is the tagline of the UK’s main carrier British Airways. It takes pride in offering reliable and friendly service...
Read more
COMO The Halkin is widely regarded as the “mother” of London's ever-expanding offering of amazing boutique hotels. It was opened in 1991 by...
Read more
It is a New Year and the Northern Hemisphere is gripped by cold and ice - so the thought of a week or two somewhere warm and sunny is...
Read more