Intervju: BusinessClass.se möter Alexandre de Juniac, VD för Air France & KLM

30. Jun 2014
by Jacob

Han ansvarar för en av världens största resekoncerner med en omsättning på 25 miljarder euro och drygt 100.000 anställda. Varje år reser 77 miljoner passagerare i något av koncernens 590 flygplan till totalt 103 olika länder.

Han har lite att stå i, Alexandre de Juniac, Styrelseordförande och Verkställande direktör för Air France & KLM. Det var därför mycket roligt när han gick med på att ge en exklusiv intervju med BusinessClass.se. Vi åkte ner till Paris för att prata bonusprogram, flygplansinköp, service i luften, potential i Skandinavien, och så klart lite första klass.

Alexandre de Juniac vill förstås gärna börja med att prata om de stora förändringar som Air France nu påbörjar, "Best and Beyond" och "France is in the air" är ledorden. Med "Best and Beyond" menas att Air France ska bli en av de 3-5 bästa flygbolagen i världen när det kommer till de produkter som erbjuds. "France is in the air" handlar om att lyfta upp det bästa som Frankrike har att erbjuda och är känt för i världen - mat, dryck, design, mode och haute couture. – Vi vill investera i klass. Det handlar om de traditionella koncepten av lyx, det handlar om livskvalitet, mat, komfort och elegans, och allt med högsta klass, berättar han. Samtidigt görs stora investeringar på att uppgradera långdistansflottan med nya säten. 300 miljoner euro spenderas på 25 st Airbus A330 och Airbus A380, 500 miljoner på 44 st Boeing 777, och 200 miljoner på KLMs Boeing 747 och Boeing 777. En totalsumma som uppgår till en miljard euro.

Finns det en framtid för första klass?

Allt fler flygbolag väljer att plocka bort första klass och istället satsa på att förbättra sin business class. Air France däremot har precis lanserat en ny förstaklassvit, ser de verkligen en potential? – La Première är som en del av Air France DNA, berättar de Juniac. Produkten är mycket berömd och går i linje med vår strategi att uppgradera våra produkter och tjänster. Det skulle bli direkt motsägelsefullt att säga att vi har fantastiska produkter och samtidigt ge upp vår första klass. En viss förändring görs dock. De åtta förstaklassviterna på Boeing 777 kommer reduceras till fyra, för att bättre matcha efterfrågan. Men en potential ser han definitivt och berättar att den i särklass största marknaden är Nordamerika, både för nordamerikaner som åker till Europa och européer som åker till Nordamerika. Kina är också intressant enligt de Juniac, vilket är anledningen till att Airbus A380 nu används till Shanghai. Japan och Afrika är också potentiella marknader. I december kommer Air France faktiskt anordna en expo i Gabons huvudstad Libreville där alla nya stolar visas upp. – Första klass kommer definitivt finns kvar i framtiden, där det fyller en funktion, lägger han till. Givetvis måste det vara ekonomiskt försvarbart och det måste finnas en vettig efterfrågan på destinationen. Han ser också första klass som en viktig del för personalen, en möjlighet att kunna lyfta fram människor och en morot för kabinpersonalen att kunna avancera. Några planer på att införa första klass hos KLM har dock inte de Juniac, där får det räcka med business class.

Regioner med potential, och hur är det med Skandinavien?

På frågan var han ser den största framtidspotentialen svarar de Juniac utan större svårighet "vi tittar österut". Kina är en intressant marknad och han berättar att Air France där har en stor fördel genom att Paris är den i särklass största destinationen i Europa för kineser. Nordamerika är traditionellt en viktig marknad för Air France men för framtiden ser han även potential i Sydamerika och i Afrika. I Brasilien har Air France precis öppnat en linje till huvudstaden Brasilia och inlett ett samarbete med brasilianska GOL. I Afrika har Air France & KLM en annan stor marknad att jobba på. Air France koncentrerar sig främst på västra och centrala Afrika medan KLM jobbar på östra Afrika. För Skandinavien är det förstås framförallt hos KLM som potentialen finns. KLM och dotterbolaget KLM Cityhopper jobbar hårt på att knyta städer i norra Europa till Amsterdam Schiphol där man sedan ska kunna resa vidare. Alexandre de Juniac berättar att de vill se en KLM-destination ungefär var 20:e mil i norra Europa, där någonstans ligger visionen. KLM har redan en god närvaro i Skandinavien, inte minst i Norge där de flyger till åtta städer. Han ser ett intressant upptagningsområde i regionen där matarlinjer till Amsterdam helt klart fyller en funktion. – Skandinavien är definitivt en viktig del i det strategiska koncept som KLM har. Air France spelar en något mindre funktion i Skandinavien, där handlar det mer om att knyta Skandinavien till Paris och Charles-de-Gaulle med de omfattande transfermöjligheter som finns.

Bättre produkter och service inom Europa

Medan vissa andra flygbolag skär ner på servicen inom Europa och framförallt i ekonomiklass har Alexandre de Juniac inga planer på att göra detsamma. Tvärtom vill han förbättra passagerarupplevelsen och berättar att de i juli i år återinför varm mat i ekonomiklass på flygningar över tre timmar. Han ser också markprodukten som en viktig del för Europaresande då passagerarna i många fall spenderar mer tid på flygplatsen än i luften. En totalrenovering av loungerna i terminal 2F på Charles-de-Gaulle (som används för de flesta Europaflyg) är planerad för år 2016-2017. Han vill också att affärsresenärer ska behandlas annorlunda och ser detta som något väldigt viktigt. Och business class inom Europa är här för att stanna, även det en del av Air France DNA. de Juniac tror att många är beredda att betala för det, men under förutsättning att de faktiskt får en bra produkt.

Frekventa resenärer och bonuspoäng

Att attrahera frekventa resenärer är viktigt för de flesta reseföretag, så också för Air France & KLM. Alexande de Juniac ser tre huvudpunkter hur detta ska gå till - erbjuda bra produkter, tjänster och komfort; ett bra nätverk med effektiva hubbar; och ett bra bonusprogram. Framförallt att kunna erbjuda smidiga transfers är något han ser som mycket viktigt och något han tror många frekventa resenärer sätter stort värde på. För bonusprogammet Flying Blue ser han fortfarande en del jobb kvar att göra, inte minst med att öka effektiviteten. Han ser också vikten i att uppmärksamma frekventa resenärer, just uppmärksamheten tror han är en mycket viktig del för att skapa lojalitet. Rent praktiskt vill han förbättra möjligheterna för Flying Blue-medlemmar att kunna spendera sina poäng, och det ska vara enkelt. Han ser partnerskapen som mycket viktiga i Flying Blue, exempelvis hotell och biluthyrning. Och han ser fördelen att ha det holländska flygbolaget Transavia med i koncernen, ett flygbolag som fokuserar på semesterdestinationer. Det innebär att exempelvis affärsresenärer med Air France & KLM kan använda sina poäng för att åka på semester med Transavia.

Några fler Airbus A380 på gång?

Air France fick i dagarna leverans av sin tionde Airbus A380, ytterligare två är beställda men leveransdatumet har blivit framskjutet. Några planer på att beställa fler Airbus A380 finns dock inte i nuläget, däremot finns beställning på andra flygplanstyper. Bland annat finns beställningar på Boeing 787-9 och Airbus A350 till både Air France och KLM. Fler Airbus A380-destinationer kan bli aktuella. Elfenbenskustens huvudstad Abidjan kommer delvis trafikeras med Airbus A380 från oktober, Sao Paulo och Mexico City övervägs också. Air France skulle gärna också återinföra Airbus A380 till Singapore, men det förutsätter att man kan få igång fler samarbeten i regionen med vidareanslutningar.

Framtidsvisioner

Alexandre de Juniacs framtidsbild för Air France & KLM är att de kommer tillhöra en av de 3-5 stora flygbolagsgiganterna och i Europa ser han att Air France & KLM framförallt kommer konkurrera med två andra stora flygbolag. Sedan tror han även att gulfbolagen är här för att stanna. Men även med den tuffa konkurrensen är han inte orolig för framtiden. Han betonar Air France & KLMs starka nätverk med 250 destinationer och många starka partnerskap med flera joint ventures som fungerar mycket bra. Förutsättningarna finns där, det handlar bara om att göra ett bra jobb. Andra fördelar finns också, exempelvis med de nya långdistansstolarna på Air France. Fem rader business class med 20 stolar kan på under tio timmar bytas ut mot 50 ekonomiklasstolar. Detta innebär att man kan anpassa kabinkonfigurationen efter efterfrågan, exempelvis med fler ekonomiklasstolar och färre businessclasstolar under semestermånaderna juli och augusti.

Varför ska man välja Air France?

Vi avslutar med samma fråga vi ställt många gånger tidigare, är det något Alexandre de Juniac vill säga till BusinessClass läsare? – Om ni gillar att få ett exceptionellt bemötande och gillar franska smaker, då ska ni åka med Air France. Vi lanserar nu "France is in the air", Frankrike blir kontinentalt, och allt kommer hålla toppklass, avslutar han.

More from BusinessClass.com