Inrikes och utrikes flyttar ihop på Köpenhamn Kastrup flygplats 29 mars

16. Mar 2015
by Jacob

Den 29 mars sker den stora omflyttningen på Köpenhamn Kastrup flygplats, då är det slut med de långa promenaderna för att byta mellan utrikes och inrikes på flygplatsen. Vi sammanfattar hur det kommer se ut.

Idag håller inrikestrafiken till i det som kallas terminal 1, i motsatt ände i terminalkomplexet från terminal 3 som exempelvis SAS använder för alla sina utrikesflygningar och en påtaglig promenad för de som har ett byte. Med start den 29 mars kommer inrikes- och utrikestrafiken att slås samman för att förbättra bytesmöjligheterna och även möjliggöra att inrikespassagerarna kan nyttja de betydligt mer omfattande faciliteterna i den nuvarande utrikesdelen i terminal 2 och 3. Förändringen möjliggörs genom ett nytt fyraårsavtal som skrivits mellan flygplatsen och flygbolagen.

Så här kommer det praktiskt se ut:

-SAS inrikesflyg till och från Ålborg och Århus kommer under högtrafik på morgon och eftermiddag parkera vid D-piren, nära SAS lounge, fast track, check-in/bagageutlämning och övriga anslutningsflyg i SAS. -SAS flyg till och från Billund kommer parkera vid B-piren. -Under lågtrafik på dagen kommer SAS inrikesflygningar i första hand använda gaterna C2-C8 mellan B-piren och D-piren och passagerarna transporteras till flygplanen med buss. -Norwegians flygningar till Ålborg kommer parkera vid A-piren tillsammans med Norwegians övriga flygningar. -Flygningarna till Rønne (DAT), Karup (DAT) och Sønderborg (Alsie Express) kommer ha gaterna A7, A9 och A11 som standardparkering. Även den nya linjen med ES-Air till Esbjerg kommer använda A-piren.

Fast track och lounge för SAS frekventa resenärer

För frekventa resenärer med SAS finns flera fördelar med förändringen. Incheckningen sker i terminal 3, direkt efter uppgången från tåg och metro, där man kommer kunna använda self-service baggage drop för sitt incheckade bagage. Resenärer i SAS Plus eller med EuroBonus Gold/Diamond kommer kunna använda fast track genom säkerhetskontrollen följt av SAS lounge. Vid ankomst från en inrikesdestination levereras bagaget alltid på band nr 5 i ankomsthallen, bagagebandet närmast utgången. För de som har anslutningar till och från övriga SAS-flyg håller SAS avgångar inom Europa och Skandinavien till i B och D-pirerna medan interkontinentala flygningar och flygningar till destinationer utanför Schengen huvudsakligen går från C-piren. Samtliga dessa kommer ligga avsevärt närmare inrikesgaterna än tidigare. Hos SAS är man nöjd med den nya lösningen. - Vi har haft en god dialog med flygplatsen om var det är mest meningsfullt att parkera våra flyg. Det är vi som känner våra kunder bäst och därför har det varit viktigt för oss att flygplatsen varit tillmötesgående, vilket jag tycker de i största möjliga mån har varit, säger Lars W Andersen, Direktör för Public Affairs och Infrastructure i SAS. Flygplatsen förbehåller sig dock rätten att kunna ändra gateallokeringen på grund av oförutsedda ändringar i trafikprogrammet, som exempelvis vid dåligt väder, strejk och liknande.

More from BusinessClass.com