Gratis samtal till medlemmar och för poäng till fasta telefoner med SAS nya app EuroBonus Connect

17. Mar 2014
by Jacob

Nyligen kunde vi berätta om de förändringar som görs i EuroBonus i början på april. Bland nyheterna fanns en ny Diamantnivå men också en helt ny app som gör det möjligt att gratis ringa mellan EuroBonusmedlemmar. Vi har alla detaljer kring nya EuroBonus Connect.

Det är företaget Zaark som utvecklat appen som kommer kunna laddas ner via de vanliga kanalerna under namnet EuroBonus Connect. För att kunna använda appen krävs givetvis att man är EuroBonusmedlem, är man inte medlem är medlemskapet gratis och kan göras online. Efter appen laddats ner krävs en första inloggning och registrering då man anger sitt EuroBonusnummer samt sitt ordinarie telefonnummer. Väl inloggad fungerar EuroBonus Connect ganska mycket som en vanlig telefon med en telefonbok där man söker efter den person man vill ringa. Efter man funnit rätt person trycker man på telefonknappen för att ringa eller knappen med en penna och papper för att skicka ett meddelande genom instant messaging-tjänsten som är en slags chat och meddelandefunktion. Rent praktiskt använder sig appen av mobilens egen telefonbok. Appen fångar upp alla registrerade telefonnummer i telefonen och matchar dessa med registret i EuroBonus Connect. Om ett telefonnummer finns i både telefonen och i EuroBonus Connect-registret (kopplat till en registrerad användare) kommer denna person upp med namn i appen. På detta sätt kan appen både leta fram kollegor, familj och bekanta men också säkerställa en viss integritet då appen inte visar namnen på medlemmar man inte känner. När det är dags att ringa fungerar det ungefär som vid vanlig telefoni, mottagaren får genom telefonens Push-funktion en ljudsignal eller en vibration om att någon försöker ringa och svarar genom att trycka på svaraknappen som dyker upp på skärmen.

1000 poäng för 78 minuter samtal hem från Thailand

Appen kan inte bara användas för att ringa gratis till andra EuroBonusmedlemmar utan även för att ringa till en telefon i det fasta telefoninätet. För att kunna göra detta krävs precis som vid övriga samtal en aktiv internetuppkoppling men också att man i förväg har laddat över poäng till sitt EuroBonus Connect-konto (som är separat från det ordinarie EuroBonuskontot). De antal poäng som kan laddas över är 500, 1000 eller 2000 poäng per överföring. Anledningen till att man valt att skapa en separat kontostruktur för EuroBonus Connect är för att undvika att större summor rings upp av misstag, t.ex. vid långdistanssamtal eller om det skulle bli något tekniskt fel med telefonen. När saldot är tomt bryts samtalet automatiskt och man kan aldrig ringa för fler poäng än som i förväg förts över. Hur mycket saldot räcker till beror förstås på var man befinner sig och till vilket land man ringer, precis som vid vanlig telefoni. De exakta minutpriserna kan också variera något, exempelvis som följd av valutaförändringar. Det finns dock en fast omvanlingstabell mellan poäng och kronor där 1000 poäng motsvarar 50 kronor att ringa för, i februari 2014 låg samtalskostnaden från Thailand till en fast telefon i Sverige på 64 öre/minut vilket innebär att 1000 poäng skulle räckt till ett samtal på 78 minuter. I appen visas för övrigt priser och samtalskostnad både i poäng och i kronor för att man ska kunna bilda sig en uppfattning om vad samtalet kommer oavsett vilken av dessa man är mest bekant med. Det som är viktigt att komma ihåg är att man behöver en aktiv internetuppkoppling för att kunna ringa via appen, även till fasta telefoner, och appen tar inte hänsyn till om det tillkommer någon kostnad för internetuppkopplingen. Befinner man sig utomlands kan detta vara extra viktigt att hålla koll på, så man kopplar upp sig via en fast anslutning på exempelvis hotellet eller flygplatsen och inte använder mobilabbonemanget för uppkopplingen som kan leda till dyra roamingkostnader.

Familjer en viktig målgrupp

Många har kanske funderat på en app som denna verkligen behövs, det finns redan ett flertal liknande appar på marknaden. Hos SAS tror man definitivt det finns ett behov och framförallt hos människor som inte är vana vid denna typ av elektronik. Genom att appen är kopplat till ett existerande EuroBonuskonto och med ett välkänt företag som SAS bakom sig tror och hoppas man att fler ska testa tjänsten och framförallt personer som kanske inte skulle gjort det i vanliga fall. En annan målgrupp är även familjer. Om alla i familjen har varsitt EuroBonuskonto kan man ringa gratis inom familjen, med poängöverföringen kan man dessutom se till att barnet har en pott att ringa för samtidigt som det aldrig kommer gå att ringa för mer poäng än de som förts över. Det blir alltså en form av kostnadskontroll, liknande ett kontaktkort. Det är ännu inte fastställt med något datum när appen kommer finnas tillgänglig men lansering kommer bli någon gång under våren.

SAS EuroBonus Connect

More from BusinessClass.com