Framtidens resande år 2024 - senaste rönen enligt Skyscanner

3. Oct 2014
by Jacob

Under onsdagen presenterade resesöksajten Skyscanner den tredje delen i sitt framtidsprojekt The Future of Travel 2024 med de senaste rönen hur resandet kommer utvecklas under de närmsta tio åren. Bland nymodigheterna ser man rymdturism, undervattenshotell och högteknologiskt boende som blir allt mer personligt anpassat.

Ett 50-tal personer ligger bakom rapporten som alla fått ge sina tankar kring utvecklingen i framtiden, bland dessa personer finns experter, redaktörer, forskare och futurologer i världens huvudstäder. För att förutspå hur 2020-talets resande kommer se ut har man bland annat tittat på olika tekniska, ekonomiska och sociala krafter och hur dessa kommer påverka resandet.

Håller du med?

Bokningen

kommer bli allt mer digital och till hjälp kommer man ha en e-agent, en virtuell högteknologisk kompis som hjälper till att ta besluten. E-agenten kan exempelvis vara en ny slags app eller en klocka och den kan vara röst eller rörelsestyrd. Sökningen är semantisk vilket innebär att den lär sig vad resenären tycker om och inte tycker om genom att exempelvis tolka tidigare sök- och bokningsbeteenden.

Skyscanner The Future of Travel 2024 På

flygplatsen

kommer man möta virtuell personal och en formalitet som den traditionella incheckningen sker istället där det passar resenärerna, vilket lika gärna kan vara på Starbucks i avgångshallen samtidigt som man köper en kopp kaffe. Istället för traditionella boardingkort använder man sig att biometriska datakort för identifiering, dessa används även för väskorna vilket gör att resenärer alltid vet var väskan befinner sig. Den personliga smartphonen håller sedan koll på köerna vid säkerhetskontrollen och ger förslag på snabbaste vägen till gaten. Flygplatsen kommer också bli en allt viktigare del av reseupplevelse och erbjuda aktiviteter som konstgallerier, trädgårdar, 3D-biografer och yoga-anläggningar. En flygplats som Changi i Singapore ser man som trendsättare när det gäller flygplatsupplevelser.

Skyscanner The Future of Travel 2024

Ombord på flygplanet

kommer underhållningssystemet byggas in i själva stolen och bli ett holografiskt kommunikations- och underhållningscenter där man exempelvis kan prata i 3D med vänner och familj på marken. Stolen anpassar sig efter kroppsformen och belysningen i kabinen designas för att få bort de påfrestande jetlagssymptom. Detta uppnås genom att man installerar lampor som producerar sömnhormonet melatonin. Kabinen kommer till större del vara uppdelad i olika sektioner med separata områden för att spela spel eller umgås med andra passagerare.

På hotellet

blir det allt mer tekniskt avanceras med sviter som kommer kunna anpassas i minsta detalj till gästerna, allt för att få vistelsen så personlig och hemtrevlig som möjligt. Det kan handla om interaktiva pekskärmar som fungerar som kommunikationscenter och istället för tavlor har man skärmar med innehåll som anpassas efter gästen. I badrummet finner man duschar som kan dosera C-vitamin och speglar som är interaktiva. Elektroniska kuddar ger avkopplande massage och tillgång till holografiska personliga tränare säkerställer att gästen kan koppla av.

Skyscanner The Future of Travel 2024 Resandet förflyttas också till

nya platser

. Rymdturism kommer bli allt större genom projekt som exempelvis Virgin Galactic. Tekniken innebär inte bara att kunna få se jorden från ovan utan även att på rekordtid kunna ta sig långa avstånd, om samma teknik implementeras i den kommersiella flygindustrin tror man att man en dag kommer kunna resa mellan London och Sydney på två och en halv timme.

På marken

kommer också nyheter, bland annat kan nämnas middagsklubbar där lokala matkännare organiserar middagsbjudningar i det egna hemmet. Vissa faciliteter kommer också lämna markytan med fler hotellanläggningar under ytan, undervattenshotell med andra ord.

Skyscanner The Future of Travel 2024 Framtidens val av

destination

handlar alltmer om att hitta skräddarsydda resor och annorlunda upplevelser, men det innebär inte bara att vara först någonstans, det kan också innebära att vara sist någonstans, exempelvis att få beskåda ett utrotningshotat djur. Detta kallar man egoturism, en slags motsats till ekoturism. Man tror också att tidigare förbjudna zoner kommer locka många besökare. Fyra länder där man ser en stor framtida potential är Nordkorea, Libanon, Botswana och Angola. Beirut och Libanon tror man exempelvis kommer bli framtidens Dubai.

More from BusinessClass.com