Första bilderna på SAS nya inrikeslounge på Oslo Gardermoen

28. May 2014
by Jacob

En inrikeslounge i Oslo har varit efterlängtad länge och av många. Norge är ett stort land och inrikesresandet är omfattande. Måndag 2 juni blir detta verklighet då SAS öppnar sin nya lounge i inrikespiren på Gardermoen. BusinessClass.se fick möjlighet till en visningen av loungen tillsammans med SAS loungeansvarig.

Den nya inrikesloungen ligger till skillnad från utrikesloungen en bit ut i inrikespiren i närheten av gate 15 och nås via två trappor. Loungen är 300 kvadratmeter stor med 112 sittplatser och består av ett stort rum som fungerar som huvudlounge samt ett separat avlångt rum med sittgrupper och arbetsplatser som går parallellt med ankomstkorridoren. Tillträde ges till personer som reser i SAS Plus eller som har Guld- eller Diamondkort i EuroBonus. Det kommer även gå att köpa tillträde vilket görs på internet eller via någon av incheckningsautomaterna. Exakt hur många som kommer nyttja loungen vet inte SAS, den första tiden blir på många sätt en testperiod. I Stockholm är det drygt 45 procent av behöriga resenärer som väljer att besöka inrikesloungen på flygplatsen före avgång.

Ny design och fokus på self-service

Loungen bygger på SAS nya loungekoncept där designen är uppbyggd kring olika tempon. I en inrikeslounge spenderar man generellt lite mindre tid än i en stor utrikeslounge och då är tempot lite högre och designen lite mer intensiv. Detta är ett koncept som avspeglas i mycket hos SAS, mer än bara loungerna. Detta är något vi kommer berätta om i en separat artikel. Tanken med loungen är att det ska vara en trevlig plats där man kan stressa ner, koppla av eller få möjlighet att jobba. Fokus ligger på att skapa något behagligt snarare än att skapa något lyxigt. Precis som i inrikesloungen i Stockholm är det vändkors som gäller för att komma in där man scannar sitt boardingkort eller drar sitt bonuskort i en läsare. När läsaren verifierat att passageraren har en biljett eller ett bonuskort för att få tillträde öppnas dörrarna och man får gå in. Fördelen med detta är att man frigör personal som istället kan hjälpa till med annat i loungen.

Mat och dryck

I loungen kommer det finnas enklare drycker och snacks. Smoothies på morgonen och frukt, kakor och drinktilltugg under resten av dagen. Det finns även snabbnudlar. Loungen saknar riktigt kök vilket begränsar möjligheten att servera mer ordentlig mat. Dryckesutbudet består av läsk, juicer, kaffeautomat och te. En mycket positiv nyhet är att både öl och vin finns för självservering.

Tidningar, TV och internet

Loungen erbjuder trådlöst internet och ett standardutbud av främst norska tidningar och magasin i en låg bokhylla direkt efter ingången. Det finns även en stor TV med en lite annorlunda rundad design som gör att man kan se på TV:n från en stor del av loungen. Toaletter finns precis utanför loungen. Dessvärre måste man då ta med sitt boardingkort eller bonuskort för att scanna eller dra på nytt vid vändkorset för att komma tillbaka in i loungen.

Vad tycker BusinessClass?

Detta är en inrikeslounge och kan aldrig jämföras med exempelvis en guldkortslounge på en stor hubb. Men loungen är ljus och fräsch och SAS nya loungedesign gör sig mycket bra i inrikespiren med fönster i alla riktningar och ett stort ljusinsläpp. En trevlig atmosfär och en behaglig plats att spendera en timme. Utbudet av mat är enkelt men det är positivt att det finns både öl och vin.

SAS inrikeslounge Oslo Gardermoen

Nya loungekonceptet

Den stora rundade TV:n

Det avlånga rummet med sittgrupper och arbetsplatser

Självserveringsbuffén

Läsk och juice för självservering

Tidningar och magasin

Ingången med vändkorset

More from BusinessClass.com