Första bilderna på Qatar Airways nya First Class-stol

5. Mar 2014
by Jacob

På onsdagen vid lunchtid avtäckte Qatar Airways sin helt nya förstaklassvit på ITB-mässan i Berlin. Stolen kommer finnas på flygbolagets Airbus A380-flygplan. Första flygplanet väntas levereras till Qatar Airways i juni 2014 och den första linjen där flygplanet och den nya sviten kommer användas blir London Heathrow-Doha. Vilka övriga linjer blir efter detta är ännu inte klart.

Totalt finns det åtta sviter i första klass i en 1-2-1 konfiguration. I business class kommer det finnas 50 stolar och i ekonomiklass 459. Det innebär 517 stolar totalt. Första klass ligger längst fram på övre våningen och kommer även ha två egna toaletter som ska vara ganska spektakulära. Vill man röra lite på sig kommer det finnas ett loungeområdet längst bak på övre våningen med S-formade soffor, ett liknande upplägg som Emirates har. Stolen räknas som den bredaste i industrin med 23 tum (33,03 tum när stolen är fälld och armstöden blir en del av stolen) och har därmed gått om Singapore Airlines. Stolens benutrymme (seat pitch) är 63,1 tum och blir 79 tum lång när den är helt fälld och den 16 tum stora ottomanen blir en del av stolen.

Stolen har en mycket behaglig design med en harmonisk färgsättning och få raka linjer, detta var också tanken när stolsdesignen togs fram. Vid skärmen finns separat belysning för att skapa en trevlig atmosfär när man ser på film. Underhållningssystemet är fortsatt Qatar Airways ORYX-system, dock med en något förbättrad design och funktionalitet. Fjärrkontrollen till systemet finns vid ena armstödet och är av modellen Thales med hela menyn som visas direkt på fjärrkontrollen där man navigerar bland de olika titlarna. Även skärmen blir när den lanserats den största i industrin.

Vid sidan av stolen, bredvid armstödet, finns knappar för att fälla stolen till färdiga sittlägen. En enkel knapptryckning är allt som behövs, man behöver inte ens hålla knappen nedtryckt. Dessutom finns uttag för exempelvis USB. Vid samma lucka förvaras hörlurarna.

I en lucka vid armstödet finns fjärrkontrollen för stolen där man även justerar belysningen. Sitter man i någon av mittenstolarna finns en ordentlig avgränsning som går att höja och sänka mot grannen, om man inte känner varandra och vill ha avskildhet alternativt inför natten. En mindre avskiljare finns även mot mittgången.

Det finns inga hatthyllor i första klass, istället förvaras handbagaget under ottomanen framför stolen alternativt i den väl tilltagna garderoben. Ottomanen kan även användas som besöksstol, det finns säkerhetsbälten för en besökare och bordet är stort nog för att två personer ska kunna äta med Qatar Airways fulla måltidsservering.

Stolen blir i fällt läge helt horisontellt platt och bäddas därefter med madrass, täcke och kudde. En kul detalj är att även huvudstödet kan regleras, även när stolen är fälld, perfekt för de som vill hålla huvudet lite högre när man sover.

BusinessClass omdöme

om stolen är mycket positivt och framförallt är det designen som gör intryck. Färgvalet och stolens utformning skapar en mycket behaglig, avslappnad och harmonisk atmosfär, precis det som många söker när man ska resa långt. Även stolen är mycket bekväm och framförallt är den bred, inte minst när den är fällt. För de som vänder sig mycket i sömnen går det att göra detta utan problem och utan att man slår i någonstans. Stolen är också mycket tyst, motorn för stolens funktionalitet är påtagligt tyst, vilket är en stor fördel med tanke på hur tyst Airbus A380 är som flygplan. Vi ser med glädje framemot att få testa stolen när den sätts i trafik till sommaren. Alla foton: Jacob Molin

More from BusinessClass.com