Finnair presenterar sina nya långdistansstolar för Airbus A350

13. Aug 2014
by Jacob

Idag på morgon var det stor presskonferens på Helsingfors Vanda flygplats då Finnairs VD Pekka Vauramo för första gången visade upp de nya långdistansstolarna som från 2015 kommer installeras i Finnairs långdistansflotta, i första hand de nya flygplanen av typen Airbus A350.

Totalt har Finnair beställt elva flygplan av typen Airbus A350 XWB (med option på ytterligare åtta) varav det första ska levereras under 2015. Finnair blir först i Europa att börja flyga med denna nya flygplanstyp, det är för övrigt samma flygplan som även SAS har beställt. Airbus A350 XWB räknas generellt som Airbus motsvarighet till Boeing 787 Dreamliner och drar 30 procent mindre bränsle än exempelvis en Airbus A340. 

Planet är delvis tillverkat av kompositmaterial.

För Finnair är det nya flygplanet en viktig del i förnyelsen av Finnairs långdistansflotta och inte minst för att kunna få en fortsatt stabil tillväxt i Asien.

De nya kabinprodukterna

De nya produkterna har tagits fram av dSign Vertti Kivi & Co, samma designfirma som exempelvis designat loungerna på Helsingfors flygplats. Tanken är att få finsk design inte bara på marken i Finland utan även i luften. Airbus A350 XWB (som står för Extra Wide Body) har 297 stolar ombord. Flygplanet är generellt mycket tyst och har större fönster än tidigare (vad man kallar "panoramafönster").

Finnair A350 Business class kabin Två andra nyheter är LED-belysning ombord samt trådlöst internet. Belysningen är vad man kallar "Space Alive Concept" och innebär dynamisk belysning, färger och nyanser beroende på tid på dagen, exempelvis i traditionella Finnair färger som orange och blå. Flygplanet har också ett särskilt nytt luftreningssystem som innebär att luften filtrerar och renas var 2-3 minut.

Business Class

Den nya stolen i business class är utvecklad av franska Zodiac och är av typen Zodiac Cirrus III och har en 1-2-1-konfiguration vilket innebär att samtliga passagerare har direkt access till mittgången. Stolen blir i fällt läge helt horisontellt platt (fully flat).

Finnair nya Business Class Airbus A350 Framför skärmen finns en 16-tum stor touch screen-skärm med ett stort utbud av filmer, TV-serier, musik och spel, allt on-demand på flera olika språk. Vid stolen finns även el-uttag och USB-uttag, vilket gör det möjligt att jobba ombord eller spela upp egna filer via underhållningssystemet.

Finnairs nya business class Airbus A350 Stolstypen är samma som exempelvis

Air France nyligen lanserade för sin business class

 (testad av BusinessClass.se i juni 2014).

Finnairs nya business class Airbus A350 Totalt finns det 46 stolar i business class på Airbus A350 XWB.

Economy Class

Den nya stolen i ekonomiklass är av typen Zodiac Z3000 slim-line med 31-32 tum benutrymmet och en 3-3-3-konfiguration. Nio stolar i rad är ganska mycket med på grund av flygplanstypens stora bredd ska det inte innebära några förändringar i stolsbredden och passagerarkomforten mot tidigare.

Finnair economy class Airbus A350 Totalt finns 208 stolar i economy class. Längst fram i ekonomiklass finns vad Finnair kallar Economy Comfort med bättre nackstöd, högkvalitativa hörlurar och fyra tum extra benutrymme (dvs 35 tum). Totalt finns 43 stolar i Economy Comfort.

Finnair economy class Airbus A350 Alla stolar i ekonomiklass har en egen touch screen-skärm på 11 tum. Även i economy class finns USB-uttag med möjlighet att spela upp egna filer. Dessutom finns trådlöst internet.

Första destinationerna

Airbus A350 kommer börja flyga under andra kvartalet 2015, de första destinationerna blir Shanghai, Bangkok och Beijing. Under 2016 kommer detta utökas med Singapore och Hong Kong.

Finnairs nya kabinprodukter Airbus A350

Finnairs nya business class Airbus A350

FInnairs nya economy class Airbus A350

More from BusinessClass.com