Ett besök i Turkish Airlines nya businesslounge i Istanbul

19. Mar 2014
by Jacob

I mitten på februari invigde Turkish Airlines sin uppfräschade businesslounge i Istanbul med en helt ny våning på 2400 kvadratmeter med ett flertal roliga nyheter som bilbana och golfsimulator. BusinessClass åkte till Istanbul för att ta en titt.

Utbyggnaden ligger under den existerande loungen och innebär att loungeytan utökats med 2400 kvadratmeter till 5900 kvadratmeter och nu har kapacitet för 1000 besökare. Den nya delen ligger längst in i loungen, i motsatt ände från den allmänna ingången, vilket åtminstone under testbesök några dagar efter invigningen gjorde att många besökare valde att stanna i den gamla delen och helt enkelt aldrig hann upptäcka trappan till nedervåningen. För övrigt finns numera ytterligare en ingång till loungen som ligger bredvid transithotellet och som går direkt till den nedre våningen.

Det stora atriumet med jordgloben Den nya våningen är byggd runt ett stort atrium med en stor spiraltrappa som leder ner från övervåningen. Atriumet pryds av en stor jordglob med Turkish Airlines emblem för att symbolisera Turkish Airlines världsomspännande nätverk och mitt i atriumet finns en turkisk teträdgård när man kan inta en kopp turkisk te med tilltugg. Runtom atriumet finns flera olika rum med sittgrupper, arbetsplatser, en restaurangdel, flera dryckesstationer, barhörnor samt en aktivitetshörna.

Trappan till nedervåningen med teträdgården

Mat och dryck

Direkt efter trappan finns en stor och snyggt inredd restaurangsektion med takkronor och en mindre självserveringsbuffé.

En av restaurangområdena På motsatt sida av atriumet finns ytterligare en restaurangsektion med en större buffé. Denna del påminner mycket om frukostmatsalen på ett bättre hotell med en prydlig inredning och ett omfattande utbud av mat. Här finns både kallskuret och smårätter samt varm mat tillagad av kockteamet på plats. Under delar av dagen finns möjlighet att beställa varma rätter som tillagas medan man väntar, exempelvis omelett med valfritt innehåll på morgonen. Det är den välrenommerade cateringfirman Do & Co som står all mat i loungen, samma cateringföretag som tillagar maten som serveras ombord på Turkish Airlines.

Stor självserveringsbuffé I flera delar av loungen finns dryckesstationer med läsk och andra alkoholfria drycker, de flesta i en hyllsektion som byggts in i väggen. Dessutom finns på tre platser i loungen barbord med ett ganska stort utbud av olika spritsorter som gin, vodka, whisky, rom och olika likörer. I atriumet finns sedan en teträdgård där man kan inta turkiskt te (tre olika valmöjligheter) med tillhörande godsaker.

Stort utbud av alkoholhaltiga drycker

Aktiviteter för stora och små

Den nya våningen bjuder dessutom på ett flertal nya aktiviteter att fördriva tiden med. Det roligaste är kanske bilbanan där man kan köra bilrally runt ett Istanbul i miniatyr med kända landmärken som Hagia Sofia, bron över Bosporen samt Istanbuls flygplats. Dessutom finns flera bilspel, en golfsimulator där man kan öva sin swing, biljardbord samt en lekhörna.

Bilrally, dataspel och en av dryckesstationerna

Golfsimulatorn

Övervåningen

Den gamla loungen på övervåningen finns fortfarande kvar men känns sliten och närmast uråldrig i jämförelse, vilket egentligen mer speglar den riktigt höga standarden i den nya loungen än att övervåningen faktiskt är gammal. Även på övervåningen finns ett flertal sittområden samt ordentligt med mat och dryck. Dessutom finns ett bibliotek, ett biorum med popcornmaskin utanför, ett stort lekrum för barn samt en flygentusiasthörna där man på väggen kan följa alla avgående och ankommande flyg i Istanbulområdet via Flightradar24.

Den något mer slitna övervåningen

Biorummet med popcornmaskinen

Vad tycker BusinessClass?

Turkish Airlines sätter en rejält hög ribba på den nya loungesektionen. Det kanske mest intressanta är att det inte känns som man är i en lounge på en vältrafikerad flygplats, snarare känns det som man befinner sig i lobbyn eller i någon av salongerna på ett bättre hotell med baren och frukostmatsalen runt hörnet. Åtminstone under testbesöket en förmiddag var det dessutom ganska lite folk i loungen medan övervåningen var desto fullare. Många hade stannat vid första bästa sittplats och inte tagit sig vidare i loungen till atriumet och trappan ner till nedervåningen. Detta var dock desto mer positivt för oss som tittat rätt då det var väldigt lugnt och behagligt. Detta lär dock förändrats när fler hittar loungen. Mat och dryck håller hög nivå med ett stort utbud och det är häftigt med alla olika aktiviteter som gör loungen till ett besöksmål i sig och besöket till en upplevelse. Tillträde till loungen ges till resande i business class, första klass eller med Star Alliance guldkort som reser med Turkish Airlines eller annat flygbolag i Star Alliance. Alla foton: Jacob Molin

More from BusinessClass.com