Etihad Airways: Vi har passagerare i The Residence på nästan varje flygning

6. Mar 2015
by Jacob

 I maj förra året lanserade flygbolaget Etihad en av de mest spektakulära produkterna på decennier - The Residence. För drygt 25.000 US-dollar får man en egen lägenhet på flygbolagets Airbus A380 med vardagsrum, sovrum med dubbelsäng samt badrum med dusch. Dessutom en egen butler. Men trots prislappen har produkten sålt mycket bra.

The Residence finns sedan december 2014 på Etihads Airbus A380 som i dagsläget används på sträckan Abu Dhabi-London. Från sommaren sätts Airbus A380 i trafik från Abu Dhabi till Sydney och i december till New York. Etihads tyska marknadschef berättar för BusinessClass att mottagandet har varit mycket positivt och att de allra flesta flygningar mellan Abu Dhabi och London har haft bokning för The Residence. Vi får också möjlighet att prata med en av de 13 butlers som arbetar ombord som även han bekräftar att det varit få flygningar då han inte haft jobb. Det är butlern som sköter all servering och service i The Residence och tillsammans med pursern och kaptenen är butlern den enda person som vet vem som faktiskt bor där under flygningen. Att kaptenen vet det handlar främst om att kaptenen har det högsta ansvaret för flygningen och beroende på vem passageraren är kan det finnas säkerhetsaspekter att ta hänsyn till. - Övriga personer i kabinbesättningen vet det inte och jag får inte heller prata om det, berättar butlern.

Etihad The Residence - Det kombinerade matrummet och vardagsrummet Vi frågar vilken typ av passagerare som bott i The Residence under de drygt tre månader produkten varit i gång. - Till skillnad mot vad många tror har det inte varit många kändisar, kungligheter eller sheikher från Gulfen. Tvärtom har det mestadels handlat om vanliga men välbeställda människor, antingen de som vill ha något riktigt extra eller de som bara vill ha en smärtfri resa och har råd att betala för det. Några passagerare har önskat den fulla upplevelsen ombord med allt vad det innebär, andra passagerare har inneburit minimalt med arbete för mig. De går och lägger sig direkt när de kommit ombord, äter frukost och går av utan att göra mycket väsen av sig. The Residence kan bokas för antingen en eller två personer men i de flesta fall bokas lägenheten av ett par som reser tillsammans. Den som bokar The Residence har tillgång till en speciell servicetelefon där man kan få hjälp med precis allt inför flygningen. Man kan exempelvis bestämma vilken mat man vill äta ombord och vilket vin man vill dricka. - I matväg kan vi fixa fram i princip vad som helst, bara man talar om det i god tid. Normalt blir man som passagerare i The Residence uppringd av vår servicedisk och man kan då lämna önskemål, sedan finns alltid en standardmeny att beställa från. Ombord är det vår galley coordinator som sköter tillagningen av maten medan det är jag som butler som sköter serveringen.

Frukost på sängen i Etihad The Residence Som resenär i The Residence fixar de även fram exempelvis favoritmärket på toalettprodukterna i badrummet eller en specialkudde till sängen. - En passagerare ville ha Playstation ombord kopplat till TV:n i vardagsrummet, det ordnades. Man kan även i förväg ge önskemål på ljussättningen i The Residence som regleras med hjälp av kabinens mood lighting. För att bli butler i The Residence krävs gedigen erfarenhet från serviceindustrin. - Jag jobbade flera år i hotellindustrin i Tyskland, på flera stora hotell men blev till slut trött på det. Jag sökte till Etihad och antogs och avancerade så småningom till Food & Beverage Manager med ansvar för mat och dryck ombord, något som i sig kräver flera års erfarenhet. När The Residence lanserades blev jag erbjuden jobbet som butler. Vi åkte till London i höstas för utbildning, två veckor på ett universitet i västra London och en vecka på Savoy Butler Academy. The Residence finns idag på Etihads Airbus A380-flygplan, längst fram på övervåningen med en lägenhet per flygplan.

Etihad The Residence

Etihad The Residence

Butlers i Etihad The Residence utanför Savoy Butler Academy

More from BusinessClass.com