Estonian Air i Business class

9. Oct 2011
by Roger J

Estonian (OV) är ett litet flygbolag som har åtta flygplan. De trafikerar rutterna från Tallinn till Stockholm och Köpenhamn, en begränsad inrikestrafik i Estland, dagliga rutter till några europeiska destinationer samt en del semesterflyg.

"Estonian tapas". En av smårätterna i Estonians nya premiumkoncept.

Ombord finns alltid två kabiner; Economy och Premium. I "Premium" får du sitta om du har en affärsklassbiljett eller en flexibel ekonomiklassbiljett. Estonian följer helt SAS biljettupplägg, så om man skulle rest i Economy Extra eller Business med SAS hamnar man i "Premium".På Estonians fyra Boeing 737 (två stycken B735 och två stycken B733) är sätena konfigurerade 3+3. Om man reser på en affärsklassbiljett blockeras mittsätet i Premium-kabinen. Sitter du i premium-kabinen på en flexibel ekonomiklassbiljett blockeras inte mittsätet. Premium-kabinen är alltså uppdelad även om det inte syns.Estonian serverar ingen dryck innan avgång i premium-kabinen, men dock en separat drinkrunda innan maten.

Även på Estonians rutter som trafikeras med Saab 340 (de har fortfarande två stycken i trafik) markeras de främre raderna som "Premium Klass". Dock får man ingen service ombord på dessa plan.

I Premium-kabinen på bolagens Boeing 737 markeras inte mittsätet eftersom passagerare med en flexibel ekonomibiljett kan bli placerade där. De passagerare som reser på en affärsklassbiljett får dock mittsätet avstängt.

Från och med September 2011 har Estonian ett nytt matkoncept i Business Class i samarbete med Gloria i Tallinn. Så här ser menykortet för September ut:

Text och bild: Roger J

More from BusinessClass.com