En smygtitt på nya Heathrow Terminal 2, Star Alliance framtida hem i London

14. Mar 2014
by Jacob

Den 4 juni 2014 klockan 05.55 ankommer det första flygplanet nya terminal 2 på London Heathrow som ska bli Star Alliance nya hem i London.

BusinessClass fick en unik möjlighet att titta in i den nya terminalen som kostat 25 miljarder kronor att bygga med

 kapacitet för 20 miljoner passagerare. Även SAS kommer förstås flytta dit, preliminärt i september.

Terminal 2 - The Queen's Terminal

Den ursprungliga terminal 2 öppnades år 1955 och invigdes högtidligt av Drottning Elizabeth II och fick som följd namnet The Queen's Terminal. Det var den första riktiga terminalbyggnaden på Heathrow med kapacitet för 1,2 miljoner passagerare. År 2009 stängdes terminalen och kort därefter revs byggnaden. Under sina sista år hade terminalen åtta miljoner passagerare, sex gånger fler än vad den ursprungligen konstruerades för.

Ingången till The Queen's Terminal I juni 2014 kommer nya terminal 2 återöppnas med en helt ny centralbyggnad (T2A) samt en satellitpir med ytterligare gater (T2B). Även om byggnaden är helt ny är man från flygplatsledningen mycket stolt över att kunna meddela att 99 procent av det material som fanns i den ursprungliga byggnaden från 1955 kunnat återanvändas. Terminalen har kostat 25 miljarder kronor att bygga men är del av ett mycket större projekt med målsättning att förbereda Heathrow för framtiden, ett projekt som pågått sedan år 2003 till ett värde av 110 miljarder kronor. Det är många imponerande siffror som går att nämna. 26 flygbolag, 66 incheckningsdiskar, 21 säkerhetskontroller, 26 gater, 1400 stolar i transithallen, 62 butiker och restauranger samt 8 lounger. Utanför terminalen finns dessutom Europas största permanenta skulptur, Slipstream, 70 meter lång och 77 ton tung. Terminalprojektet har hållit 35.000 personer sysselsatta och efter öppnandet kommer 24.000 personer ha terminal 2 som sin arbetsplats, anställda av 160 olika företag.

Atriumet med Slipstream som snart kommer avtäckas Efter det kaos som uppstod när British Airways nya terminal, terminal 5, skulle öppna har man försökt titta på vad man då gjorde bra och vad man borde gjort annorlunda. Drygt 180 olika realistiska tester kommer göras i terminalen fram till juni varav ett 20-tal större simuleringar med upp till 3000 testpassagerare. Flygbolagen kommer också flyttas över i etapper under en period på sex månader vilket innebär att det i början kommer vara få passagerare men många anställda på plats så eventuella problem förhoppningsvis kan lösas med minimal påverkan. Några garantier för en helt problemfri start vill flygplatsledningen dock inte ge och man betonar den enorma komplexitet som finns i projektet.

Hela Star Alliance under samma tak

Alla de 23 Star Alliance-flygbolag som trafikerar Heathrow kommer flytta till nya terminal 2 men detta som sagt göras i etapper. Först ut blir United Airlines som flyttar in på öppningsdagen 4 juni och det är ett av Uniteds flygplan som kommer premiärinviga terminalen denna morgon efter ankomst från Chicago. SAS kommer flytta från terminal 3 till terminal 2 i september, preliminärt den 10 september. Tillsammans kommer de 23 flygbolagen ha 121 flygningar varje dag till 45 destinationer i 25 länder. Knappt 12 miljoner passagerare flyger med Star Alliance varje år från Heathrow men terminalen har kapacitet för 20 miljoner passagerare.

Test av avgångstavlorna Dessutom kommer Aer Lingus, Germanwings och Virgin Atlantic (inrikes) använda terminal 2. Att Aer Lingus och Virgin Atlantic flyttar dit är främst av praktiska skäl då man behöver en terminal som kan hantera inrikesflygningar och flygningar till Irland. Nuvarande terminal 1 (där dessa bolag finns idag) kommer rivas år 2016 och att bygga till en inrikessektion i terminal 3 eller terminal 4 var troligtvis två sämre alternativ.

Avgångshall, incheckning och säkerhetskontroll

Den som rest en del från terminal 5 på Heathrow kommer känna igen mycket av avgångsupplevelsen i terminal 2. Både avgångshallen och transithallen bygger i grund på det koncept som finns i terminal 5, med några undantag förstås, inte minst att avgångshallen i terminal 2 bara är hälften så stor. Två broar leder från avsläppningsplatsen för bilar och bussar samt hissarna från tågstationerna in i avgångshallen. Samtidigt passerar man den stora skulpturen "Slipstream" som finns mellan de två broarna, en 70 meter lång och 77 ton tung aluminiumkonstruktion som ska föra tankarna till en Boeing 747 i artistisk form. Denna kommer formellt avtäckas i slutet på april. Avgångshallen är ljus och luftig och är uppdelad i fyra olika sektioner (A, B, C och D) samt tre olika incheckningslinjer, eller "waves" som dessa kallas på engelska.

De tre incheckningslinjerna I den första incheckningslinjen finns 66 incheckningsautomater som de flesta passagerare kommer använda för att checka in. Här skriver man ut sitt boardingkort och får bagagetagg om man har har bagage att checka in. Det speciella med terminal 2 är att alla automater kommer kunna hantera alla flygbolag i terminalen, vilket ska vara unikt i världen. I den andra incheckningslinjen strax framför finns baggage drop-diskarna, dessa används enbart för att lämna ifrån sig bagage som redan checkats in. Dessa är uppdelade i fyra olika sektioner beroende på flygbolag och det finns en viss logik i uppdelningen, exempelvis kommer alla flygbolag som ingår i Lufthansagruppen och Miles & More använda zon B. SAS kommer finnas i zon D.

Premiumincheckning med SAS två diskar till höger I den tredje incheckningslinjen finns traditionella incheckningsdiskar. På högra sidan finns premiumincheckningen för passagerare i business class, första klass eller med guldkort (samt andra relevanta bonuskort). Totalt kommer det finnas 23 premiumincheckningsdiskar och alla flygbolag har sina egna diskar. På vänster sida finns ekonomiklassincheckningen med manuella incheckningsdiskar för de som av olika anledningar inte kan checka in via automat. I mitten finns säkerhetskontrollen som leder till transithallen. Totalt finns 21 kontrollpunkter vara 4 är dedikerade till terminalens fast track. Vilka passagerare som får använda fast track är upp till varje flygbolag att bestämma.

Transithallen

Efter säkerhetskontrollen fortsätter man ytterligare ett 50-tal meter och kommer sedan fram till terminalens transithall. Precis som i terminal 5 anländer man transithallen via en balkong, en våning ovanför gaterna och de flesta sittområden. Fördelen med detta är att man direkt får en överblick över transithallen och de faciliteter som finns, och visst ger det terminalen ett klart bättre första intryck.

Ljus och rymlig transithall Butiker och restauranger finns både på balkongen på den övre våningen och på den nedre våningen. Alla butiker och restauranger i terminal 2 har ombetts att göra något annorlunda med sin verksamhet och detta har många levt upp till. Exempelvis sushirestaurangen på balkongen tar emot måltidsbeställningar via sociala medier som Twitter. I transithallen finns även en John Lewis-butik, den första någonsin på en flygplats. I övrigt känns butiksutbudet igen med bland annat traditionell tax-free, kosmetika, kläder och accessoarer. Det finns även bönerum och lekhörna. Taket i transithallen är mycket speciellt då det har inbyggda ljuseffekter. Det är i grunden vitt men kan få t.ex. en neonliknande röd färg runt jul, en gul färg runt påsk eller en grön färg runt St Patrick's Day.

Lounger

Star Alliance-passagerare har ett flertal lounger att välja mellan. I huvudterminalen T2A finns en gemensam Star Alliance-designad lounge som formellt drivs av Lufthansa, dessutom finns i satellitpiren T2B tre lounger som drivs av United Airlines, Singapore Airlines och Air Canada. I ankomsthallen finns en Star Alliance arrivals lounge. Många av flygbolagen har ännu varit fåordiga om vad passagerare har att vänta och sparar detta till det är dags för officiell lansering, inte heller BusinessClass fick möjlighet att titta in i någon av loungerna under besöket. United har dock släppt vissa detaljer och kommer har en lounge på strax över 2000 kvadratmeter uppdelad i en businessdel (United Club) och en förstaklassdel (United Global First Lounge). Till skillnad från idag kommer SAS inte ha någon egen lounge i terminal 2, troligtvis blir det Star Alliance-loungen som SAS-resenärer kommer använda. Utöver dessa lounger kommer Aer Lingus ha en egen lounge i terminalen, belägen bredvid Star Alliance-loungen. Dessutom kommer det finnas två tredjepartslounger, en i transithallen för avgående passagerare och en i ankomsthallen för ankommande passagerare. Tredjepartsloungen kommer drivas av Plaza Premium, deras första lounge i Europa, och kommer bland annat

innehålla en champagnebar och ett spa

. De två terminalbyggnaderna T2A och T2B är sammankopplade genom en lång tunnel på drygt 270 meter och väl man tagit sig igenom alla formaliteter är det möjligt att gå fram och tillbaka mellan byggnaderna utan ytterligare kontroller. Till skillnad från t.ex. terminal 5 har man valt att inte ha ett tåg mellan byggnaderna, avståndet är för kort för att ett tåg skulle bli meningsfullt.

Dags för ombordstigning

Tanken är att huvudterminalen T2A främst ska användas för Europaflyg medan T2B ska användas för flyg till destinationer utanför Europa. Terminal T2A har totalt tio gater varav två antingen kan användas för ett stort flygplan (t.ex. en Boeing 747) eller två mindre flygplan (t.ex. två Boeing 737) och då skapa tolv gater. Terminal T2B har 14 gater vilket kommer utökas till 16 år 2016.

Gate A16 med simulerad avgång till Aten Även gatestrukturen känns igen för de som flugit från terminal 5 på Heathrow, samma design och samma diskar. Ett flertal gater har utrustats med automatgater där man själv scannar sitt boardingkort varefter en dörr öppnas. Från gaten tar man sedan en rulltrappa en våning ner för att komma till flygplansdörren.

Transfer

Många passagerare kommer använda terminal 2 som transferpunkt, inte minst mellan interkontinentala flyg och Europaflyg, och att få ett smidigt flöde för transferpassagerare har haft hög prioritet i projektet. Minsta bytestid inom terminal 2 kommer vara 60 minuter, åtminstone så länge man byter mellan någon av de 23 flygbolagen i Star Alliance.

Transferområdet i terminal T2A Precis som i övriga terminaler separeras avgående och ankommande passagerare och alla passagerare som har en anslutning måste passera säkerhetskontroll på Heathrow. Transfersäkerhetskontroller kommer finnas i både T2A och T2B vilket var ett viktigt önskemål från Star Alliance för att minimera gångavstånden för transferpassagerare. Efter säkerhetskontrollen, i transithallen, finns sedan transferdiskar om man behöver hjälp med incheckning eller ombokning. Har man ett anslutningsflyg från en annan terminal följer man skyltarna märkta "Flight Connections". Till terminal 1 kommer man troligtvis kunna gå genom en inglasad korridor medan det är buss som gäller till terminalerna 3, 4 och 5.

Ankomst

För de passagerare som har Heathrow som sin slutdestination följer man skyltarna mot bagageutlämningen. Passkontrollshallen är mycket rymlig och har den speciella egenskap att man på grund av det höga taket ser rakt genom hallen när man kommer från gaterna. Passkontrollen är uppdelad i en sektion för passagerare från EU/EES-länder och en sektion för passagerare från andra länder. Det finns även en fast track-kanal för premiumpassagerare samt tio self service-passager där passagerare med ett biometriskt pass från EU/EES själv scannar sitt pass.

Vägen från passkontrollen till bagagehallen Efter passkontrollen följer bagagehallen som är mycket snyggt designad med högt i tak och vacker ljussättning. Det finns tio bagageband samt bagageband för specialbagage. Designen är inte helt olik bagagehallen i terminal 5, dock ger denna bagagehall en mycket rymligare känsla. Det finns även en mindre bagagehall för ankommande från Storbritannien och Irland.

Bagagehallen Efter tullfiltret finns precis som i de flesta andra terminaler en taxfreebutik för ankommande passagerare. I ankomsthallen finns sedan två ankomstlounger, en för Star Alliance och en allmän dit man kan betala för tillträde. För att komma till parkering, bussar och taxi går man ut från terminalen, genom atriumet med Europas största permanenta skulptur, och tar sedan rulltrappan en våning ner. För att komma till tunnelbana och Heathrow Express är hissen det enklaste alternativet.

Ankomsthallen

Vad tycker BusinessClass?

Terminalen känns ny och fräsch med mycket luft och rymd men kanske är det transferpassagerare som har de största förbättringarna att vänta. Det är väldigt enkelt att byta flyg, i många fall med korta gångavstånd, detta trots att vi pratar om en terminal som har kapacitet för 20 miljoner passagerare. Idag finns Star Alliance i tre olika terminaler på Heathrow och att byta flyg mellan dessa terminaler kan knappast beskrivas som smidigt. Terminalstrukturen är till stor del densamma som Heathrows terminal 5. Passagerare som rest mycket med British Airways från Heathrow kommer känna igen sig och inte ha några som helst svårigheter att hitta. Det som också är kul är att det för premiumpassagerare kommer finnas många lounger i terminalen. Det som i övrigt gjorde intryck på undertecknad var ankomstupplevelsen där smala gånger blandas med stora vackert inredda pass och bagagehallar. Framförallt den internationella bagagehallen är mycket vacker.

More from BusinessClass.com