En ny typ av economy class där mittsätet går att överleva - Vi testar Thompson Aeros nya CozySuite

22. Apr 2015
by Jacob

Med stolarna placerade i sicksack, med uppfällbara stolsdynor och med ett nackstöd för optimal sömn är det en ganska revolutionerande ekonomiklassprodukt som stolstillverkaren Thompson Aero nyligen har tagit fram. CozySuite ger inte bara en hel del fördelar till passageraren, det finns även vinster för flygbolagen genom att fler stolar får plats i kabinen utan att det får någon stor påverkan på komforten.

Thompson Aero CozySuite Thompson Aero är en irländsk stolstillverkare som exempelvis ligger bakom SAS och Qantas nya stolar i business class, en modell som kallas Vantage XL. Det är även detta företag som tagit fram Aer Lingus nya businesstol som kommer i slutet på våren. Den nya ekonomiklasstolen CozySuite är en helt ny stolsmodell från Thompson Aero som de dessutom har patent på. Det unika med modellen är att stolarna inte är placerade i rad, som nästan alltid är fallet i ekonomiklass. Istället är varje stol placerad snett framför stolen bredvid i en slags sicksack-konfiguration.

Thompson Aero CozySuite Detta koncept har flera fördelar, exempelvis får varje stol ett betydligt större nackstöd åt ena sidan att luta huvudet mot när man ska sova. Thompson Aero kallar det själva för "a dedicated sleeping area". Stolsdynan har även en fjäder som gör att dynan automatiskt fälls upp när ingen sitter på den. Detta ser lite lustigt ut när man ser stolen för första gången men detta skapar mer plats för att kunna komma från mittgången in till mitnsätet eller fönsterplatsen. Ytan är dessutom anpassad så att en person som redan sitter ner ska kunna ställa sig upp vid sin stol samtidigt som en annan person passerar framför. Detta skapar förstås stora tidsvinster vid ombordstigningen och gör det även enklare under flygningen för personen som sitter vid fönstret att komma ut i mittgången utan att personerna bredvid behöver gå ut i mittgången. Konceptet innebär även att alla får individuella armstöd. Stolen är även utrustad med individuella skärmar och eluttag.

Thompson Aero CozySuite Stolsmodellen är idag helt ny och finns än så länge inte installerad hos något flygbolag, men det blir intressant att se om något flygbolag nappar på det nya konceptet. Några exempel på stolsbredd som ges i olika konfigurationer på olika flygplan: Airbus A330: 20 tum med 8 stolar i bredd eller 18 tum med 9 stolar i bredd. Boeing 777-300: 19,8 tum med 9 stolar i bredd eller 18 tum med 10 stolar i bredd Boeing 787 Dreamliner: 20 tum med 9 stolar i bredd eller 17 tum med 10 stolar i bredd.

Thompson Aero CozySuite

Thompson Aero CozySuite

More from BusinessClass.com