En första klass vinresa till Kapstaden med British Airways. Del 1.

30. Nov 2011
by Concorde
Min far fyllde 60 förra året och det var ju värt att fira. Ursprungligen var tanken att flyga ner honom till Florida för att bl.a. beskåda en Rymdfärje start på nära håll från Cape Canavaral. När det väl kom till kritan hade alla Första klass säten på BA försvunnit.


New York är en stad han älskar och hade vid tiden inte besökt äpplet på ett år.


När jag satt och testade miles/poäng verktyget slog iden mig om Kapstaden.


Och hör och häpna: Två F stolar fanns på de dagar jag hade planerat att resan skulle gå av stapeln!Text och foto: Alex JasinskiAtt hitta ett Första klass miles säte till Kapstaden är flyt. Två är som att vinna på lotto.


Måhända dagens mest överflödiga mening: Jag bokade direkt! Nu var farhågan att han


skulle logga in på sitt Executive Club konto och se en F bokning till Sydafrika...


Min far hade vid tiden påbörjat en sommelier utbildning och var på god väg mot nivå 1.


Han hade inte varit i Kapstaden tidigare. För er som inte vet är området kring Kapstaden


packat med vingårdar i världsklass! Kombinera detta med flyg i internationell första klass och man har en resa på högsta nivå.Författaren ber att få informera om att bildkvalitén är högst varierande p.g.a.


olika kameror, blandade ljusförhållanden, fel inställningar samt väldigt mycket vin.Sektor 1:


ARN-LHR A320


Säte 2D


Club Europe (intra-EU C klass)


Kabinpersonal: Över medelVi ställde bilen på parkeringen närmast terminal 5 Arlanda, som jag upprepar är en av de tråkigaste och muggigaste flygplatserna i Europa. Eftersom det var mitten av juli månad fanns det ingen trafik så vi anlände tidigt, ca 10.30. För att slå ihjäl tid installerade entouraget sig i Menzies T5 loungen.

Boarding gick smidigt och vi satte oss ner i en tom Club Europe kabin för 2 timmars färd till London. Det visade sig att vi var dom enda i kabinen! Servicen var god och undertecknad sänkte 4 mini flaskor Pommery utan problem, för en total mängd av 75cl. *hick* Här befann man sig det härliga bubbel-ruset blandat med en stor portion optimism som brukar infinna sig i början på en efterlängtad resa.

Final Approach: LHR


Bjässe


Stark kandidat som nästa maskin...

Vi hade en lay-over (som det så elegant heter på English travel speak) om fem och en halv timme. Heathrow Express till Paddington och sedan Dim Sum frossa på Royal China - Bayswater. Men, vi skulle bli tre här. Som överraskning satt min syster, som bor i London, och väntade på oss vid bordet. Concorde Senior tappade hakan och var mycket rörd. Efter dumpling kalaset begav vi oss tillbaka till Heathrow och T5, som var stökigt och trångt.


Jämfört med First check-in


Efter Fast Track South Security tog vi direkt till höger där dörren till Concorde Room finns. Notera för att nå övriga lounger i södra komplexet behöver man gå en promenad om 5 minuter. Det är alltid lika roligt att se folk som tycker att dom ska få komma in i CCR trots att dom inte har en biljett i Först klass eller ett s.k. Concorde Room Card.Trevliga viner minst sagt och välkommen till Concorde Room käre far


Terrassen och utsikten norrut över avgångshallenDetalj arktitektur


The Board Room är ett arbetsrum med säten från Concorde, nedfällbara stationer samt


ett klassikt styrelserum utseende. Har sippar man goda viner, "jobbar" lite och


uppdaterar sig med Bloomberg och SkyNews.

Flyger man BA First får man använda Cabanas, privata mini-lounger med schäslong,


dusch, toa, call button för room service m.m.


Tiden rann iväg och det närmade sig boarding på BA59 till Kapstaden med avgång 19.25.Sektor 2:


LHR-CPT 744


Säte 1A


First


Kabinpersonal: Mycket braDom flesta lång-distans flighterna med BA går från Satellit B eller C. Så även denna.


Utsikt mot T5A samt en något skakig bild utav vår gate...

Syster 747 sedd från bryggan. Med risk för att låta för mycket pro-BA, men 747-400 gör sig bra i BA färgerna. T.o.m. A380 ser ok ut.


Det är alltid en lika trevlig känsla att svänga vänster och inta 1A eller 1K på en 747 i First

Dagens mat. Vinerna höll mycket bra klass.

Tyvärr dog min kamera strax efter menybilden. Jag lyckades dock filma sekvensen från Push-back fram t.o.m. start. Ljudet från fyra Rolls Royce motorer är vackert. Klippet ser ni här.

http://www.youtube.com/watch?v=2RH3DLKCePgFlygningen höll god klass med trevlig besättning. Med tanke på alla goda viner som konsumerats under dagen kommer det kanske inte som en överraskning att både far och son sov som stockar i den förträffligt sköna 2 meters sängen, komplett med egyptisk bomul. Ankomst till Kapstaden var strax efter tidtabell, 08.30, och det var med viss huvudvärk man klev av planet... uppskattad konsumption (1 person) 3 flaskor bubbel, 2 glas Fog Head Chardonnay, 2 glas Margaux, 2 glas St. Emilion samt vatten.I Kapstaden föll valet på ett nytt Boutique Hotel, Sea Five, som ligger i Camps Bay.


Underbart ställe och 5 minuter med bil till centrala Kapstaden.Vy från balkongen

Första anhalt på denna weekend trip var Constantia Uitsiig. Här finns flera restauranger


som rankas högt i Sydafrika samt en gård som producerar riktigt bra viner. Semillon smakade som en bra Montrachet, tro det eller ej.Åk samt entusiatisk chafför


Sightseeing till Chapmans Peak

Efter en lång dag av goda viner och fina utsikter blev det middag på l'aubergine i Kapstaden. Springbok file med makalösa De Toren Fusion 5 2001 och sedan en 2003. En fantastisk Bordeaux Blend. Dag 1 närmade sig sitt slut. Far slockande på hotellet medan undertecknad umgicks med en nära vän som bor i Kapstaden.Fortsättning följer...

More from BusinessClass.com