Den 5 juni 2012 öppnades den nya Skylink terminalen på Wiens flygplats, även kallad terminal 3. Efter många år av trängsel i den gamla terminalen och en garanterad bussgate för de flesta flyg inom Europa är det ett rejält lyft för flygplatsen. Dessutom innebär den nya terminalen att transfertiden för Austrian Airlines i Wien sänkts till endast 25 minuter. BusinessClass.se gjorde ett besök i den nya terminalen och passade samtidigt på att testa Austrian Airlines nya Senator lounge.
Text och bilder: Jacob Molin
Skylink projektet
Byggandet av nya Skylink terminalen kom igång i början av 2010 efter nästan ett decennium av planering. Den 5 juni 2012 öppnades slutligen terminalen för trafik och över en natt dubblerades terminalytan på flygplatsen med de 76.000 kvadratmeter som Skylink terminalen omfattar. Den nya terminalen har förutom namnet Skylink (som egentligen är namnet på byggprojektet) även fått namnet terminal 3. Ska man vara petig så är även detta fel då det faktiskt bara är incheckningsområdet som är nummer 3, som komplement till incheckningsområde 1, där Austrian och Star Alliance tidigare höll till, och incheckningsområde 2 som användes av övriga allianser. För att passagerarna ska hitta rätt på flygplatsen använder man genomgående bokstäverna A, B, C, D, F och G på kartor och skyltar. De ursprungliga pirerna heter fortsatt A, B, C (Schengen) och D (non-Schengen) medan Skylink piren heter F (Schengen) och G (non-Schengen).
Skylink piren är byggd i svart och glas med en modern inredning. Piren består av tre våningar. Den nedersta våningen (våning F) används för Schengen avgångar. Våningen ovanför används för passagerare som avslutar sin resa i Wien och den översta våningen (våning G) används för non-Schengen avgångar. Alla gater kan följaktligen användas för både Schengen och non-Schengen flyg. Genom att alla flyg avgår och ankommer i samma pir och alla transferpassagerare hålls kvar i piren där alla formaliteter sker har man lyckats sänka transfertiden till endast 25 minuter.
Ankomst och transfer
Byter man mellan två Schengen flyg stannar man kvar på våning F. Man behöver inte passera någon säkerhetskontroll, det är bara att leta upp nästa gate eller gå till Austrian Airlines servicecenter i piren om man saknar boarding kort för anslutningsflyget.
Ska man byta flyg från Schengen till non-Schengen finns det tre transferpunkter i piren där man tar en rulltrappa direkt från våning F upp till våning G där man passerar passkontroll.
Om man avslutar sin resa i Wien tar man rulltrappan till ankomstvåningen mellan F och G som används för ankomster från både Schengen och non-Schengen (med passkontroll i ena änden om man ankommer från ett land utanför Schengen). Därefter tar man en rulltrappa två våningar ner till bagagehallen. Ankommer man från ett Schengen land innebär det följaktligen att man tar rulltrappan upp en våning för att sedan ta en annan rulltrappa ner igen. Det är alltså en del rulltrappeåkande det är fråga om i terminalen och pirens layout ser aningen förvirrande ut när man tittar på en terminalkarta, men det finns helt klart en tanke med strukturen.
Bagagehallen och ankomsthallen visar terminalen från sin allra bästa sida. Allt är snyggt, rent och modernt med mycket glas och ett flertal neonskyltar förstärker känslan av modernitet, utan att gå till överdrift. Speciellt de skyltar som visar vilket bagageband som används för vilka flyg är riktigt läckra.
Avgångshallen och incheckning
Själva terminalbyggnaden med ankomsthallen och incheckningshallen är formad som en halvmåne med ankomsthallen på bottenvåningen och avgångshallen på första våningen. Skylink terminalen är praktiskt sett en utbyggnad av den existerande terminalbyggnaden åt öster. Piren med gaterna ligger i den bortre änden av den halvmåneformade terminalbyggnaden om man kommer från den gamla terminalbyggnaden. Terminal 3 används huvudsakligen av Austrian Airlines, Lufthansa gruppen och Star Alliance men det finns några undantag. En handfull andra flygbolag använder även terminal 3 som Emirates, China Airlines, Korean Air och Qatar Airways.
Austrian Airlines har ett stort incheckningsområde i avgångshallen med två sektioner för ekonomiklass. Incheckningsområdet närmast säkerhetskontrollen är dedikerad för premiumpassagerare med en agent som står vid ingången för att säkerställa att endast behöriga passagerare går in. I "The Priority Zone" finns separata diskar för business class samt för resenärer med Senator eller Star Alliance guldkort.
Passagerare med Hon Circle kort och passagerare som reser i första klass med Lufthansa gruppen kan checka in i ett separat rum i "The Priority Zone", helt avskilt från resten av terminalen.
Austrian Airlines har även ett stort servicecenter i avgångshallen där man kan få hjälp med biljetter. Ingången till transithallen är helt automatiserad med spärrar där man scannar sitt boarding kort för att grinden ska öppnas. Det finns även separata spärrar för business class passagerare som även fungerar för guldkortsresenärer. Den efterföljande säkerhetskontrollen är rejält tilltagen med ett dussin kontrollpunkter och en separat kontroll för business class passagerare.
Shopping och faciliteter
Taxfreeområdet ligger direkt efter säkerhetskontrollen och är förvånansvärt litet med tanke på den totala ytan i Skylink terminalen. Det finns en stor Heinemann butik med det vanliga utbudet av choklad, parfym, alkohol och souvenirer samt några enstaka småbutiker. Mycket mer än så är det inte. Ute i piren finns endast två mindre kioskliknande butiker. Bredvid shoppingområdet finns ett restaurangområde med ett food court koncept. Snyggt och fräscht med en del österrikiska specialiteter.
Austrian Airlines nya lounger
Austrian Airlines har totalt sex lounger i den nya piren, tre för Schengen passagerare och tre för non-Schengen passagerare som alla ligger på våningen mellan våning F och G. Alla sex lounger ligger faktiskt vägg i vägg men med ingång från respektive transitområde. Om man startar sin resa i Wien tar man rulltrappan till vänster direkt efter säkerhetskontrollen för att komma till loungevåningen. Sedan går man till höger för Schengen loungerna eller till vänster för passkontroll och vidare till non-Schengen loungerna.
Loungerna i Schengen området ligger något avsides från övriga terminalen, man följer en lång glaskorridor för att komma till ingången. Inne i den stiliga och rymliga lobbyn finns business loungen till höger, Senator loungen för guldkortsresenärer till vänster, och i mitten dörren till Hon Circle loungen som används för passagerare med Hon Circle status eller passagerare i första klass med Lufthansa gruppen.
Austrian Airlines har huvudsakligen behållit samma design som i tidigare Senator lounger med läderstolar i olika röda, gröna och lila kulörer varav vissa även har fotpallar. I den inre delen av loungen har man en fin utsikt över plattan och en av landningsbanorna genom stora panoramafönster och här finns även en stor TV. I loungen finns även ett "tyst rum" samt en arbetsdel med internetdatorer. På Wiens flygplats finns gratis trådlöst internet för samtliga besökare som man även använder i loungen Självserveringsbuffén har dock fått ett rejält ansiktslyft och ser nu väsentligt snyggare och fräschare ut än tidigare. Ordentlig varm mat serveras vid lunch och middag, tillagad av Do & Co som även levererar maten till Austrian Airlines business class. Maten var vid detta första besök riktigt bra med kycklinggryta och någon form av potatisgratäng med grönsaker. Dryckesutbudet är ungefär detsamma som tidigare. Vid självserveringsbuffén finns även en restaurangdel om man vill äta ordentligt.
Bredvid Austrians lounger finns även nybyggda Sky Lounge som används av ett tiotal flygbolag. Enligt skylten utanför är Sky Lounge tillgänglig för passagerare som reser med exempelvis British Airways, Brussels Airlines, Emirates, Qatar Airways och Alitalia. Även Diners Club och Priority Pass ger tillträde. En stor del av loungen syns från korridoren utanför och även Sky Lounge är en snygg och stilig lounge med vad som verkar vara ett hyfsat utbud av mat och dryck.
Ombordstigning
Det enda som saknas vid gaterna är en separat kö för business class och guldkortsresenärer, något som borde ha varit möjligt att skapa med tanke på att terminalen närmast ägs av Austrian Airlines. Vid gaterna används automatiska spärrar där man själv scannar sitt boarding pass, personal finns dock till hands för att hjälpa familjer och passagerare som behöver extra assistans.
Sammanfattning
Det är tydligt att Skylink terminalen mer än något annat byggts med transferpassagerare i åtanke. 25 minuter minimum connecting time gäller för byte mellan samtliga Austrian Airlines flygningar i terminalen, både inom och mellan Schengen och non-Schengen. Tittar man på en karta över piren känns layouten som ett virrvarr men allt är faktiskt ganska genomtänkt. Jag har sällan besökt en flygplatsterminal i Europa där byten mellan Schengen och non-Schengen varit så välstrukturerade. Huvudterminalbyggnaden med incheckningshallen och ankomsthallen är mycket snygg med en modern inredning och mycket ljus och rymd, dock tycker jag själva piren känns stel med en design som är alldeles för mörk med allt i vitt, svart och mörkgrått. Den nya Senator loungen är ett lyft men övrigt utbud i terminalen är en besvikelse, det finns inte mycket till shopping och nöjen. Kanske har man valt att hoppa denna del då såväl avgående passagerare som transferpassagerare ändå väntas spendera relativt lite tid på flygplatsen, men har man tid att slå ihjäl kan det möjligtvis bli lite långtråkigt.
Fashionable design is a point of pride for the Nordic carrier, which delivers Finnish finesse on its long-haul flights from takeoff to...
Read more
If you are looking for a discreet, private bolthole when visiting Rome rather than one of the larger grand dame properties, then take a...
Read more
If you're in Australia and are looking for excellent flight offers to Europe (via Istanbul) and Singapore - look no further than Turkish...
Read more