BusinessClass.se testar Thai Airways nya första klass på Airbus A380

19. Mar 2012
by Jacob

Thai Airways nya First Class på Airbus A380 BusinessClass.se fick möjlighet att testa Thai Airways helt nya första klass stol som under hösten 2012 kommer lanseras på Thais nya Airbus A380 flygplan. Vi finner en mycket bekväm stol med ett helt annat färgschema än tidigare som skapar ett bra första intryck.

Text och bilder: Jacob Molin

Thai Airways Royal First Class på Airbus A380

Thai Airways har valt att placera första klass längst fram på övervåningen på deras Airbus A380 framför business class. I första klass kabinen finns tre rader i en 1-2-1 konfiguration vilket innebär 12 stolar totalt. Längst fram i första klass kabinen, alldeles bakom trappan till nedervåningen, finns ett loungeområde med bord och soffor där man kan umgås med sina medresenärer. Det finns även en självserveringsbar. Totalt har Thai Airways beställt sex Airbus A380. Den första kommer levereras under hösten 2012 och den sista under 2013. Det har pratats en del om på vilka linjer Airbus A380 kommer användas. Thai har själva sagt att man inledningsvis helst vill använda flygplanen på kortare linjer för att kunna testa och sälja in produkten ordentligt innan den lanseras på längre linjer med tuff konkurrens som Europa och Australien. London och Frankfurt har pratats om som två tänkbara destinationer. Men chansen att Thai skulle trafikera Skandinavien med Airbus A380 är nog tyvärr i nuläget närmast obefintlig.

Thai Airways nya första klass stol

Thai Airways har valt att inte satsa på sviter i sann bemärkelse och baserar detta på feedback från sina resenärer som föredrar en halvprivat stol snarare än en svit med dörrar som går att stänga. Inredningen skiljer sig rejält mot nuvarande flygplan. Tidigare har Thai Airways använt blå och lila färger i olika kulörer, nu satsar man istället på ljusa och mjukare färger i första klass som vitt och beige. Benutrymmet i första klass är 83 tum och varje stol är 26,5 tum bred. Ett benutrymme på 83 tum är standard i moderna första klass stolar även om det finns flygbolag som lyckats klämma in ytterligare några tum i sina sviter. Sitter man i mittensektionen finns en skärm som går att fälla upp för att få avskildhet från passageraren bredvid.

Thai Airways nya First Class på Airbus A380

Skärmen

Varje stol har en egen 23-tums skärm med bra ljud och bild. Underhållningssystemet är från Panasonic och är full AVOD (Audio Video On-Demand). Trådlöst internet kommer även finnas tillgängligt ombord. Vid sidan om skärmen finns förvaring för inflight magazines.

Thai Airways nya First Class på Airbus A380

Stolens funktionalitet

Stolen kan höjas och sänkas och detta görs med hjälp av en kontrollpanel placerad längs med panelen. Det finns även en mindre kontrollpanel med tre förinställda lägen för sovläge, serveringsläge och sittposition inför start och landning. Denna mindre kontrollpanel finns även på sidan av armstödet så man lätt kan komma åt knapparna vid sängläge.

Thai Airways nya First Class på Airbus A380 Stolens bord finns förvarad under en skärm och kan enkelt skjutas fram till stolen genom att det dras längs med panelen fram till stolen. Under skärmen (och bordet) finns en hylla. I viloläge används denna hylla som fotstöd och under natten blir den en förlängning av stolen och en del av sängen. Sängen är för övrigt helt horisontell och vid varje stol finns en stor kudde och ett behagligt täcke, samma som används idag.

Förvaring

Vid sidan av stolen finns förvaring för personliga tillhörigheter, läsmaterial och en flaska vatten. Handbagaget placeras antingen på golvet under hyllan under skärmen eller på hatthyllan. Thai Airways har valt att behålla hatthyllorna i första klass.

Thai Airways nya First Class på Airbus A380

Vad tycker BusinessClass.se?

Den nya första klass stolen är en stor förbättring mot Thais nuvarande första klass stol som börjar bli gammal och sliten och som dessutom inte är särskilt privat. Det nya färgschemat är ett klokt val. Valet av färg gör faktiskt skillnad och de tidigare blå och lila stolarna är i ärlighetens namn inte särskilt snygga. De vita och beigea kulörerna ger stolen en mjukare framtoning, stolen känns mentalt mer behaglig att vistas i och ger även ett bra första intryck, speciellt när ljuseffekterna slås på. Möjligtvis skulle man kunna anmärka på att stolen känns något plastig. Stolen är mycket bekväm och är dessutom riktigt behaglig i sängposition. Bordet är ungefär lika stort som tidigare, väl tilltaget med plats för omfattande måltider. Skärmen är dock betydligt större och skarpare än tidigare. Huruvida man gillar stolens design eller inte är nog ganska individuellt. Personligen tycker jag det finns en viss charm i en öppen planlösning i första klass snarare än att man som passagerare helt stängs in. Jag tycker Thai har hittat en bra kompromiss med att å ena sidan skapa rymd och öppenhet i kabinen men ändå så mycket avskildhet att man slipper känna sig besvärad av övriga när man ska sova. Den nya första klass stolen kommer definitivt göra Thai Airways till ett mer attraktivt val för resenärer som är beredda att betala för första klass.

Jacob Molin testar Thai Airways första klass

More from BusinessClass.com