BusinessClass.se Resebyråtest 2012: Introduktion

24. Sep 2012
by Martin Björnström

Redaktionen har nöjet att presentera BusinessClass.se resebyråtest 2012. Testet är förbättrat i år men i grunden är testmetod och testpunkter samma som förra året. Den stora nyheten är att vi inkluderat betydligt fler resebyråer i vårt test – hela 22 stycken deltagare mot 10 förra året.

Vem tar hem priset i år och vilka är nyheterna? Läs vidare nedan.

Bildtext: Gustav Gnosspelius står bakom BusinessClass.se resebyråtest.

Vem får vara med i testet?

Vi har utgått från resebyråer som har en sida på svenska, svensk domän, har svenska kronor som valuta, är tillgängliga för alla utan att avtal krävs och att resan går att boka & betala online. Vi hoppas få med så många som möjligt men då marknaden av naturliga skäl är dynamisk kan vi ha missat någon/några. Årets största förändring är att vi istället för 10 resebyråer nu har testat totalt 22 stycken. Detta beror på två anledningar: 1. Förra året uteslöt vi de resebyråer som inte klarade av alla våra sökningar. I år har vi valt "snällare" söksträckor och istället lagt med en kommentar om resebyrån inte klarar av att söka efter eller visa det vi vill. Tyvärr är det fortfarande en hel del resebyråer som inte säljer biljetter med start i andra länder, utesluter vissa flygbolag, osv. 2. 2011 grupperade vi alla resebyråer tillhörande samma koncern tillsammans. I år har vi grupperat resebyråer tillsammans endast om de tillhör samma koncern OCH har exakt samma pris på de resor vi söker. Anledningen till att vi gjort så är att vi har en tanke om att en koncern kan vilja erbjuda bättre service till ett högre pris och vice versa. Med dessa nya krav är de enda som grupperats tillsammans Flygvaruhuset och Travelfinder, vi har då tittat på Flygvaruhuset.

Hur har testet gått till?

Samtliga resebyråer har jämförts på 36 punkter indelade i 5 kategorier, därtill kommer en prisjämförelse som blir kategori 6. Inom varje kategori är olika punkter viktade, exempelvis tycker vi telefon är viktigare än chatt som kontaktmöjlighet. De 6 kategorierna ger ett betyg på 0-5 (kategorin kundservice kan ge -2 till 5) vilket gör att maxpoäng är 30. Slutbetyget blir sedan hur många procent av maxsumman resebyrån får. Nytt för i år är att kategorin kundservice räknas med en matematisk formel istället för godtyckligt.

Bildtext: BusinessClass.se event på Grand Hotel 2011 där årets resebyrå presenterades.

Prisjämförelserna gjordes på 3 sträckor. Till skillnad från förra året har vi år tagit med sträckor med större chans för resebyråerna att ha egna avtalspriser, detta för att premiera resebyråer med lägre priser än flygbolagets egna. Prisjämförelsen gjordes vid samma tillfälle för alla resebyråer och på en utan att rensa kakorna i datorns webbläsare, detta för att fånga det verkliga läget med eventuell dynamisk prissättning. Självklart har vi alltid jämfört exakt samma flyg. De undersökta sträckorna är Malmö Aviation Bromma-Göteborg 8 jan, Thai Airways Köpenhamn-Bangkok 8-20 jan och British Airways Göteborg-London 8-20 jan (inrikes, interkontinentalt och inom Europa). För att mäta kundservicenivån skickade vi e-post från en presumtiv kund till resebyråerna. Detta gjordes i två omgångar men inom varje omgång alltid samtidigt för att få rättvis bild. Frågorna i e-posten är ställda så att det är möjligt att ge ett enkelt svar. Vi mätte svarstid i dagar samt om samtliga frågor besvarats.

Hej!

Jag funderar på att boka en resa på er sida men har några frågor jag undrar om ni kan svara på:

1. Är det någon prisskillnad om jag betalar med kort eller internetbank? Om så, vilket pris är det som visas på er sida?

2. Om jag har en biljett som tillåter ändring; vad tar ni i arvode för att boka om förutom flygbolagets avgift?

3. Om jag har en biljett som tillåter avbokning; vad tar ni i arvode för att återbetala biljetten förutom flygbolagets avgift?

4. Hör ni av er till min e-post om något flygbolag i min bokning ändrat flygtiderna?

Tack för hjälpen!

Vilka punkter har jämförts?

Nedan följer en lista på jämförda punkter samt eventuell förklaring. I kategorin Information har vi krävt att informationen skall laddas direkt; dvs. att behöva ladda en popup för att få information är inte ok medan gömd information får godkänt. Exakt poängsättning och viktning presenteras i vår avslutande artikel.

Sökmöjligheter

Kan söka 3 eller fler sträckor OpenJaw (retur från annan ort) Kan söka på flygplatskoder (IATA 3-bokstavskoder) Sökning på flygbolag Sökning på allians Sökning på kabinklass Flexibla resedatum +-1 dag Resekalender Sökning på flygtider Sökning endast direktflyg Sökning på barnbiljetter Sökning på infant biljetter

Information

Beräknar tid för mellanlandning på resultatsidan Visar flygplanstyp på resultatsidan Visar codeshare (flygbolag som utför flygningen) Visar lågkostnadsbolag (Easyjet) Regler Bokningsklass Prisspecifikation inkl. Bokningsavgift

Grundservice

Önskemål om sittplats, specialmat, osv. (SSR) Vidarebefordrar tidtabellsändringar till kund Telefon E-post Chat

Övrigt

Hotell/Bil i samma sökning som flyget Flera betalsätt American Express och/eller Diners Club Statlig resegaranti i Sverige Öppet köp Redovisar enkelt avgifter för ändring/avbokning (endast i villkor gäller ej) Visar adress eller organisationsnummer

Kundservice

Svarstid, dagar Svarar på våra frågor Kortavgift Ändringsavgift Avbokningsavgift

Bildtext:Fredrik Bonnalt från Expedia tar emot priset som årets resebyrå 2011.

Kommentarer?

I början av augusti

bad vi om förslag

till årets test. Har du kommentarer på årets test får du gärna lämna dem här men ännu bättre är om du återkommer i förslagstråden för nästa års test!

Eventuella fel

Fel i testet kan förekomma, eftersom att hemsidor är uppbyggda på olika sätt och vi som testare kan missa tillgänglig information. Tryckfelsnisse kan också ha smugit sig in. Eventuella fel kommer inte åtgärdas i årets test annat än med en eventuell anmärkning och minnsmärke inför nästa års test, slutbetyg kommer inte ändras. Vi på businessclass.dev tar inte ansvar för eventuell skada som kan uppkomma på grund av våra fel (varken för resebyrå eller resenär), det är upp till varje läsare att själv undersöka relevanta delar av en resebyrå innan bokning. Resultatet kommer publiceras i en artikelserie de kommande dagarna. Vi börjar med sistaplatsen och går sedan uppåt, sist en sammanfattning och exakta resultat. Trevlig läsning!

More from BusinessClass.com