BusinessClass.se intervjuar Martin Wassborn på SAS Eurobonus

24. Jan 2013
by Martin Björnström

Svårt att använda din SAS American Express 2-4-1 voucher? Varför är det så knepigt att hitta bonusresor? Medlemmarna ställde frågor och vi talade ut med Martin Wassborn på SAS Eurobonus.

SAS Eurobonus American Express har sedan lanseringen 2009 blivit mycket populärt bland EuroBonus medlemmar. Till skillnad från alternativen från Diners Club och Mastercard ger American Express extra motivation att spendera pengar, genom att vid 150 000kr köp per år erhålls en voucher (rabattkupong) som ger 50% rabatt på bonusresa även kallad 2-for-1 eller 2-4-1. Denna voucher är ett mycket hett samtalämne bland BusinessClass.se medlemmar och vi har ställt frågor till Martin Wassborn som är Director Analytics and Communication på SAS EuroBonus. Han berättar att SAS haft ett långvarigt samarbete med American Express för kortinlösen vid bokningar av vanliga flygbiljetter. 2009 introducerades SAS Eurobonus American Express i Sverige och 2011 i Norge.

BusinessClass: Känner du till BusinessClass.se eller vill du att jag snabbt presenterar oss?

Wassborn: Jag är inne nästan varje dag och följer EuroBonus diskussionerna. Jag har rätt bra koll. Vi använder BusinessClass.se som mätverktyg på våra kampanjer. Om ingen nämner en ny kampanj vet vi att kampanjen är iskall. Om diskussionerna är vilda vet vi att kampanjen är het. Vi får också feedback på detaljer vi missat eller exempelvis länkar som inte fungerar. Det är mycket värdefullt att få feedback från våra bästa kunder. Ni vet mer om våra produkter än vi själva gör ibland.

BusinessClass: Är det American Express eller SAS Eurobonus som sätter villkoren för detta kort?

Wassborn: SAS EuroBonus American Express kortet är ett resultatet av ett starkt partnerskap där bägge sidor är mycket involverade för att optimera värdet för medlemmarna. Kortet är mycket populärt och det visar att vi tänkt rätt.

BusinessClass: Hur många SAS American Express användare finns det. Hur många når 150 000kr försäljning?

Wassborn: Det är konfidentiella uppgifter vi inte kan lämna ut. Analyserar man användningen kan man säga att vissa inte fokuserar på kupongen medan andra verkligen vill nå gränsen innan 31:a December.

BusinessClass: Vid lanseringen fanns två gränser för vouchers: 100 000kr för en Europa-voucher och 200 000kr för en Internationell voucher. Varför ändrades det?

Wassborn: Att ha två gränser skapade utmaningar internt för oss då en medlem som nådde den första gränsen fick en voucher och när samma medlem sedan nådde den högre gränsen skulle kunde få en ny voucher som ersatte den första. Det är betydligt smidigare med en enda gräns.

BusinessClass: Skulle det inte vara bra att skicka en voucher vid 300 000kr också för att motivera medlemmarna att fortsätta spendera med kortet?

Wassborn: Det är ytterst få som når 300 000kr på ett år visar våra analyser. Naturligtvis vill både vi och American Express att korten ska användas även efter att medlemmen nått 150 000kr och därför tittar vi på olika möjligheter. Förslag från BusinessClass.se medlemmarna är välkomna!

BusinessClass: Vad sägs om att bjuda på årsavgiften för den som når 200.000kr köp på ett år? Eller en guld-voucher som ger möjlighet att boka bonusresor så länge det finns lediga säten ombord oavsett om bonusplatserna är slut?

Wassborn: Tidigare fanns EuroBonus "Double Gold" som en förmån för den som nådde dubbel EuroBonus Guld intjäning som gav just möjligheten att boka bonusresor även om bonusplatserna var slut. Numera har samtliga medlemmar möjligheten att köpa ordinarie flygbiljetter med SAS för poäng. Tack för förslagen - vi kommer analysera detta och lyssnar på alla förslag.

BusinessClass: 2-4-1 vouchern postas hem till medlemmen så fort man når 150 000kr och gäller därefter i ett år. Vissa väljer att sluta handla med kortet innan dom når gränsen för att styra giltighetstiden. Går det inte att få längre giltighetstid på vouchern?

Wassborn: Vi diskuterar med American Express om att förlänga voucherns giltighetstid till 24 månader. Det ligger i allas intresse att korten och vouchern används.

BusinessClass: Många medlemmar klagar på dålig tillgänglighet i Business Class till USA - varför finns det inte fler bonusplatser?

Wassborn: SAS släppte nyligen en miljon bonusresor och inom Norden samt Europa finns gott om lediga platser. Vi har bara 11 flygplan som flyger interkontinentalt och på populära destinationer som New York säljer platserna slut väldigt tidigt. Det gäller även flygbiljetter som inte är bonusresor. Bonusbiljetter som bokas som 2-4-1 är kraftigt rabatterade och det är inte ekonomiskt försvarbart att tacka nej till fullbetalande kunder på populära destinationer under populära perioder.

BusinessClass: Tidigare fanns möjligheten att boka 2-4-1 bonusbiljetter med andra Star Alliance partners, det går inte längre. Varför?

Wassborn: Vi har aldrig officiellt erbjudit denna möjlighet men vårt bokningskontor har haft den möjligheten i undantagsfall för att tillmötesgå kunders behov när vi inte kunnat erbjuda egna bonusplatser. När ryktet om detta spridit sig och fler medlemmar krävt liknande service ökade kostnaderna till en nivå som inte var försvarbar och vi erbjuder inte längre denna möjlighet. Det är en ren kostnadsfråga för oss, vi har tittat på möjligheten att låta medlemmar betala en extra avgift för att boka via våra Star Alliance partners men detta är inte klart.

BusinessClass: Varför går det inte att boka mixad kabinklass (exempel Economy Extra på utresa och Business Class på hemresa)?

Wassborn: Det är en rent systemteknisk fråga. Vårt IT-system kan inte hantera detta på rabatterade biljetter som 2-4-1 kupongerna utgör. Detsamma gäller för övrigt även våra point bargains. Det är en tidsfråga innan vi hunnit uppdatera systemen men jag kan inte säga när. Vi vill gärna erbjuda mixade biljetter.

BusinessClass: Varför kan man inte boka OpenJaw bonusresor (utresa och hemresa från olika orter) med 2-4-1 vouchern?

Wassborn: Det är återigen våra system som inte kan beräkna priserna på rabatterade biljetter med olika utresa och inresa. Vi vill gärna erbjuda detta och systemen ska uppdateras för att kunna erbjuda detta.

BusinessClass: Varför går det inte att söka bonusresor efter bokningsklass på SAS hemsida?

Wassborn: För många kunder är inte detta ett problem men vi vet att en viss målgrupp ser detta som ett stort problem. Vi har beställt en förändring av bokningssidorna som inte bör vara svårt att implementera. Vi meddelar er så fort det blir klart.

BusinessClass: Varför går det inte att boka 2-4-1 bonusresor via SAS hemsida?

Wassborn: Vi har sett över möjlighet att boka 2-4-1 bonusresor online och detta hänger samman med rad andra webbutvecklingar som är på gång. Vi meddelar våra medlemmar så fort det blir klart.

BusinessClass: Varför kostar SAS American Express kortet 1000kr per år för EuroBonus Guldmedlemmar när Diners Club och MasterCard är gratis?

Wassborn: American Express har valt att sätta detta pris för ett Premiumkort som ger mer fördelar än andra kort - 2-4-1 vouchern är en av dessa fördelar.

BusinessClass: Om man säger upp sitt American Express men fortfarande har en outnyttjad voucher, gäller den ändå?

Wassborn: Ja, vouchern gäller ändå.

BusinessClass: Har ni något ni vill framföra till BusinessClass.se medlemmar?

Wassborn: Jag vill säga att vi följer diskussionerna dagligen och tycker det är jättespännande att läsa om era åsikter, upplevelser och resor. Vi vill tacka alla trogna EuroBonus medlemmar och vill säga att vi jobbar på förbättringar. Det är jättebra med feedback så att vi verkligen kan fokusera och prioritera rätt saker som våra kunder önskar.

BusinessClass: Vad sägs om att komma på någon av våra träffar - vi bjuder på premiärdryck!

Wassborn: Det låter jättetrevligt!

More from BusinessClass.com