BusinessClass.se besöker ITB Berlin - Världens största resemässa

10. Mar 2012
by Jacob

Thai Airways presenterar sin nya Airbus A380 ITB är världens största resemässa och under tre intensiva fackdagar samlas totalt 11.000 utställare från världens alla hörn på Messe Berlin. Presskonferenserna och lanseringarna avlöser varandra och för en redaktör på BusinessClass.se är det rena rama julafton. Jacob och Martin från redaktionen åkte ner till Berlin för att se vad som är på gång i flyg och reseindustrin.

Text och bilder: Jacob Molin

ITB Berlin

ITB är en gigantisk mässa, de 11.000 utställarna finns fördelade i 26 hallar och flera hallar har dessutom så många som tre våningar. De 26 hallarna ligger placerade i form av en kvadrat med en stor park som innergård. Det är lätt att bli överväldigad och det är fullt möjligt att gå vilse i hallarna. Att planera i förväg är helt nödvändigt för att kunna få ut mesta möjliga av mässan och inte känna sig helt bortkommen. En mindre ITB mässa hålls även i Singapore under hösten.

En av de många tyska hallarna

Flygbolag och premiumstolar

De flesta av världens flygbolag fanns representerade med en överrepresentation av flygbolag som vill växa och expandera, exempelvis de i Mellanöstern. Flera flygbolag hade satsat stort och ville utnyttja tillfället att visa vad de har på gång och i vissa fall använda mässan till att lansera deras senaste produkter. Undertecknad fick möjlighet att testa ett dussintal first och business class stolar, de flesta faktiskt oprövade på BusinessClass.se och en del som inte ens tagits i trafik i skrivande stund. Ett antal fotoreportage är på gång, dock väljer vi att hålla på detaljerna om vilka flygbolag och stolar det rör sig om, det blir lite roligare så.

Världens bästa stol i business class - vilket flygbolag kan det vara?

Qatar Airways Business Class

Lufthansa

Lufthansa använde ITB för att

lansera sin nya business class stol

som varit under utveckling sedan 2007. Ett stort pressuppbåd hade samlats för att få se och testa den nya stolen under en presskonferens på torsdagen.

Lufthansa lanserar sin nya business class BusinessClass.se fick en personlig demonstration av stolen och dess funktionalitet av Lufthansas mycket kunniga produktchef. Hon var påtagligt förvånad att få träffa två personer som faktiskt kunde värdera data som stolens seat pitch (benutrymme) som i flygindustrin alltid anges i tum. Vi hade sällskap av ett reportageteam från CNN vars kvinnliga reporter verkade mycket belåten med den nya stolen

Lufthansa lanserar sin nya business class Förutom den nya business class stolen lanserade även Lufthansa ett flertal andra nyheter. Lufthansa Holidays erbjuder resenärer möjligheten att sätta ihop ett komplett semesterpaket, inte bara flyg utan också hotell. Total 8000 hotell på 1000 destinationer finns att boka. Websidan

Lufthansa Holidays

lanserades 8 mars och finns tillgänglig för bokning redan nu. Lufthansa öppnar 61 nya linjer i samband med sommartidtabellen 2012. Framförallt är det Berlin som får ett flertal nya linjer när nya Berlin Brandenburg flygplatsen öppnar i juni, inklusive nya linjer till Skandinavien. Antal direktlinjer från Berlin utökas med 28 till totalt 39 (att jämföra med dagens 11). Fyra helt nya semesterdestinationer tillkommer till sommaren. Knock på Irland, Montpellier i Frankrike, Odessa i Ukraina och Pula i Kroatien. Knock kommer trafikeras från Düsseldorf, övriga från München.

Emirates

Utmärkelsen för den mest imponerande och påkostade montern går tveklöst till Emirates som hade byggt en monter i form av ett klot, den måste ha kostat många miljoner kronor att bygga.

Emirates pampiga monter I montern fanns en fullskalig replika av första klass duschen på deras Airbus A380 samt business class baren i samma flygplan. Emirates första klass svit fanns även att testa, fullt fungerande. På övervåningen av montern fanns en stor möteslokal där man kunde boka möte med representanter på Emirates för att diskutera vidare.

Baren i Emirates business class på Airbus A380

Air Berlin

Flera andra flygbolag fanns representerade. Air Berlin storsatsar och hade en stor monter där man bland annat lanserade den nya platinumnivån i Air Berlins Topbonus. Den 20 mars blir Air Berlin medlem i alliansen One World och nya platinumnivån i Topbonus kommer motsvara den högsta statusnivån i One World som kallas Emerald. Air Berlin ville förutom det nya medlemskapet i One World även framhäva sitt samarbete med Abu Dhabi-baserade flygbolaget Etihad samt visa upp bolagets premium faciliteter.

Air Berlin Topbonus

Skyteam

Skyteam hade en gemensam monter för de flesta flygbolag i alliansen. De delade ut papperslådor på hjul som var mycket uppskattade bland folk som plockat lite för mycket broschyrer på mässan. I montern passade man också på att lansera det nya priority programmet SkyPriority som successivt ska implementeras hos medlemsflygbolagen.

Skyteam - Caring more about you

Skyteam - Caring more about you

Övriga flygbolag

Bland övriga flygbolag fanns flera flybolag från Asien och Oceanien. Relativt små flygbolag fanns representerade som Tunisair, Royal Air Maroc eller varför inte Uzbekistan Airways? Uzbekistan Airways flyger linjen Riga-New York och erbjuder mycket billiga biljetter i första klass och business class. Information om biljetterna finns på vår

Deals-sida

.

Business class på Uzbekistan Airways

Flygplatser

Ett antal flygplatser fanns representerade som Frankfurt, München och Düsseldorfs flygplatser. Den nya storflygplatsen Berlin Brandenburg hade passande nog ett stort lanseringsevent. Den 3 juni 2012 öppnar den nya flygplatsen söder om Berlin samtidigt som gamla flygplatsen Tegel stänger för trafik. Lufthansa hårdsatsar på Berlin och kommer öppna ett stort antal nya linjer till Berlin i samband med öppnandet av den nya flygplatsen. Berlin Brandenburg är delvis samma flygplats som dagens Schönefeldt även om det givetvis blir helt nya flygplatsbyggnader. Flygplatskoden kommer bli BER.

Berlin Brandenburg Flygplats Av de betydligt mer udda utställarna kunde hittas Ghana Airports Limited som ville marknadsföra Ghanas olika flygplatser.

Ghana Airports

Övriga utställare

Givetvis fanns även alla stora hotellkedjor och hyrbilsföretag representerade och i stort sätt alla länder och regioner i världen hade montrar i varierande storlek. Tyskland och alla dess städer och regioner hade föga förvånande mest mässyta. Förutom de mer uppenbara utställarna fanns även en rad branschorganisationer, bokningssidor och utvecklare av bokningssystem.

Best Western och Starwood De nordiska länderna hade gått samman och skapat en gemensam monter. I den svenska delen kunde man exempelvis få öronproppar från Lappland.

Svenska montern SAS hade ingen egen monter men hade ett bord i den nordiska montern. Man valde att trycka på flygbolagets punktlighet samt det omfattande linjenätet i Skandinavien och norra Europa. Mer förvånande var att lettiska Air Baltic hade en egen monter.

Svenska montern Redaktionen ser redan fram emot ITB 2013 med förhoppning om deltagande även nästa gång. År 2013 kanske det till och med kan bli som ackrediterad press med liveuppdateringar från presskonferenser och lanseringar?

More from BusinessClass.com