British Airways får sin första Boeing 787-9

7. Oct 2015
by Dag Christian Holm

Förra veckan fick British Airways sin första Boeing 787-9. Den nya Dreamliner-maskinen landade på Heathrow onsdag morgon och är det första av 22 flygplan som bolaget får levererat från Boeingfabriken. Den nya 787-9 är det mest teknologiskt avancerade planet i bolagets flotta, och är sex meter längre än sin föregångare 787-8. För första gången i en 787 erbjuder man nu de resande fyra olika klasser i separata kabiner ombord: First Class, World Traveller (economy), World Traveller Plus (premium economy) och Club World (businessclass). British Airways blir det första europeiska flygbolaget att ha en separat First Class ombord på en Dreamliner. First Class-kabinen har bara åtta säten i en intim kabin, i motsättning till de normalt 14 säten man har i bokningsklassen på andra långdistansflygplan.

British Airways nya First Class Photo: British Airways Efter ett intensivt introduktionsprogram som inkluderar test och träning på jorden och även träning av personal i luften flyger man på sin jungfruresa med betalande passagerare från London till Delhi 25 oktober. Från 5 november flyger man också till Abu Dhabi och Muscat. Från december sätter man in maskinen på rutten till Kuala Lumpur och från februari nästa år till Austin, Texas.

B787-9 Photo: British Airways Mitch Preston är teknisk flygchef och ansvarig för alla Boeing 787-maskiner hos British Airways, och det var han som flög planet till Heathrow. Han berättade: "Det är alltid lite ärofyllt att vara den första pilot som får lov att styra ett flygplan när det precis har blivit levererat. Jag var också den lycklige pilot som flög vår första 787-8 till Heathrow för två år sedan. Att flyga ett så stort flyg med bara ett litet tekniskt team ombord är en helt speciell upplevelse och något helt annat än när det också finns gäster med. Men jag ser också fram till när den dagen kommer: jag är säker på att våra gäster kommer gilla vårt senaste förvärv".  

More from BusinessClass.com