Hela Gotland flyger sommaren 2011

24. Apr 2011
by Jacob

Sommaren närmar sig nu hastigt och det börjar bli dags att planera för årets sommarsemester, och vad kan då vara lägligare för BusinessClass.se att titta på än alla svenskars turistparadis - Gotland.

Text och bilder:

Jacob Molin

Sommaren 2011

Under sommaren 2011 trafikeras 13 linjer från Visby, varav en handfull nu är permanenta året runt linjer. Dessutom finns chartertrafik till Medelhavet från Visby. Värt att nämna är att det också finns flygbuss mellan Visby flygplats och centrala Visby under sommaren. Mycket positivt då taxiresan de 3 kilometerna från flygplatsen lätt går på en bra bit över 100 kronor. Vi tar och tittar lite på hur svenskar, skandinaver och européer kan nå Gotland på bästa sätt. Följande rutter finnas att välja på under sommaren 2011. Alla angivna priser är antingen tagna från flygbolagens annonser eller från respektive flygbolags bokningssida för enkel avgång i juli 2011.

Stockholm/Arlanda-Visby

SAS

SAS var huvudflygbolag på Gotland fram till mitten på 90-talet då linjen mellan Visby och huvudstaden lämnades över till regionalflygbolag. År 2010 återöppnades linjen under sommaren och responsen var mycket positiv, framförallt med tanke på de bra transfermöjligheterna via Arlanda med SAS och Star Alliance. År 2011 är flyglinjen tillbaka i SAS tidtabell. Den faktiska flygtiden blir dock inte mer än 25-30 minuter så kabinpersonalen får jobba hårt för att hitta igenom en Boeing 737 med försäljningsvagnen.

Täthet

: En daglig avgång under sommaren

Flygplan

: Boeing 737-600

Flygtid

: 40 minuter

Biljettpris

: Från 545 kr

Övrigt

: Är man medlem i ett bonusprogram i Star Alliance (exempelvis SAS Eurobonus) tjänar man poäng på flygningen

Norwegian

Norwegian flyger för första gången till Visby från Stockholm/Arlanda. Flyglinjen startar 2 juni med avgångar tisdagar, torsdagar, fredagar och söndagar. Den 27 juni utökas linjen till avgångar dagligen, undantag på lördagar.

Täthet

: En tur på vardagar och söndagar i vardera riktningen under sommaren

Flygplan

: Boeing 737-800

Flygtid

: 40 minuter

Biljettpris

: Från 299 kr enkel resa inkl skatter

Övrigt

: Bra anslutningar från Arlanda med Norwegian

Skyways

Skyways har flugit sträckan Stockholm/Arlanda-Visby sedan SAS lämnade sträckan permanent i mitten på 90-talet. Nu har konkurrensen hårdnat med flera uppstickare, sommarlinjer samt konkurrens från flygbolagen på Bromma flygplats, men Skyways behåller fortfarande flest avgångar från Arlanda. Skyways serverar normalt även något att äta och dricka ombord som kaffe och kaka, vilket alltid är trevligt.

Täthet

: 4-5 avgångar per dag

Flygplan

: Fokker 50

Flygtid

: 45 minuter

Biljettpris

: Från 253 kr enkel resa (klick pris)

Övrigt

: Servering ombord inkluderat i biljettpriset. Skyways flyger även vidare till ett flertal mindre städer runt om i Sverige via Arlanda

Nextjet/Gotlandsflyg

I oktober 2010 startade Nextjet sin linje mellan Visby och Stockholm/Arlanda med två avgångar per vardag i varje riktning. Sträckan flygs med en Saab 340 i samarbete med Gotlandsflyg (som även flyger till Bromma).

Täthet

: Två avgångar på vardagar

Flygplan

: Saab 340

Flygtid

: 40 minuter

Biljettpris

: Från 1000 kr enkel resa med Nextjet. Från 603 kr med Gotlandsflyg

Övrigt

: Bra med extra avgångar från Arlanda

Stockholm/Bromma-Visby

Gotlandsflyg

Gotlandsflyg trafikerar sträckan Stockholm/Bromma-Visby året runt och har marknadsfört sig som ett budgetalternativ till existerande bolag. Sträckan flygs upp till sju gånger per dag med ATR-72 och Saab 340 flygplan. Gotlandsflyg är medlem i Sverigeflyg och samarbetar även med Malmö Aviation, vilket gör att resenärer kan utnyttja de flesta övriga inrikeslinjerna från Bromma flygplats.

Täthet

: Upp till 7 avgångar per dag

Flygplan

: ATR-72 och Saab 340

Flygtid

: 40 minuter

Biljettpris

: Från 303 kr (röd biljett)

Övrigt

: Bra anslutningar från Bromma flygplats till ett flertal destinationer i Sverige

Direktflyg

Direktflyg trafikerar idag linjen Bromma-Visby med tre avgångar på vardagar med en Jetstream 32. Under juli månad flygs linjen två gånger per dag med en väsentligt större Fokker 50.

Täthet

: 2-3 avgångar per dag

Flygplan

: Jetstream 32 eller Fokker 50

Flygtid

: 40 minuter

Biljettpris

: Från 595 kr

Övrigt

: Bra med extra avgångar från Bromma

Nyköping/Skavsta-Visby

Rutten Skavsta-Visby flygs under sommaren av Gotlandsflyg med tre avgångar per vecka med en Saab 340. Det känns som en lite udda rutt med tanke på att det finns flyglinjer till Visby från både Stockholm/Arlanda, Stockholm/Bromma och Norrköping, men flyglinjen har trafikerats tidigare och återkommit, så det bör finnas passagerarunderlag. Skavsta trafikeras av flera budgetflygbolag (framförallt Ryanair) med ett stort antal destinationer runt om i Europa. Det är inte möjligt att köpa en genomgående biljett mellan Visby och övriga Europa via Skavsta, men med två separata biljetter kan det ändå vara ett ekonomiskt alternativ.

Täthet

: 3 avgångar per vecka

Flygplan

: Saab 340

Flygtid

: 30 minuter

Biljettpris

: Från 503 kr (röd biljett)

Övrigt

: Stort nätverk med främst Ryanair från Skavsta

Göteborg/Landvetter-Visby

Under perioden 12 maj till 14 augusti flyger det Göteborgsbaserade flygbolaget City Airline mellan Göteborg Landvetter och Visby. Rutten trafikeras två gånger per vecka. City Airline marknadsför sig som ett full-service flygbolag och på sträckan mellan Göteborg och Visby ingår mat och dryck ombord. City Airline har även ett så kallat code-share avtal med SAS så flyglinjen till Visby flygs även med SAS nummer och det är möjligt att tjäna SAS Eurobonus poäng på sträckan.

Täthet

: 2 avgångar per vecka

Flygplan

: Embraer ERJ-145

Flygtid

: 55 minuter

Biljettpris

: Från 598 kr enkel resa inkl skatter

Övrigt

: Gratis mat och dryck samt Eurobonus poäng är ett stort plus

Göteborg/Säve-Visby

Sträckan Göteborg-Visby flygs sedan 2010 av Gotlandsflyg, med avgångar 3-4 dagar i veckan (för närvarande måndagar, tisdagar, fredagar och söndagar). Linjen är en året runt linje. I Göteborg används Säve flygplats, numera kallad Göteborg City Airport.

Täthet

: 3-4 avgångar per vecka

Flygplan

: ATR-72 eller Saab 340

Flygtid

: 1 timme 5 minuter

Biljettpris

: Från 603 kr enkel resa

Övrigt

: Bra med en året runt linje till Sveriges andra största stad

Ängelholm-Visby

Ängelholm-Visby är en av Gotlands året runt linjer som flygs drygt tre gånger per vecka under året och upp till fem gånger per vecka under sommaren. Linjen trafikeras av Gotlandsflyg/Kullaflyg med en ATR-72 eller Saab 340.

Täthet

: 3-5 avgångar per vecka

Flygplan

: ATR-72 eller Saab 340

Flygtid

: En timme

Biljettpris

: Från 503 kr (röd biljett)

Övrigt

: Bra alternativ för folk i Halland och nordvästra Skåne

Växjö-Visby

Sträckan Växjö-Visby trafikeras under perioden 7 juli till 7 augusti av FlySmåland som är en del av Sverigeflyg. Rutten trafikeras två gånger per vecka - torsdagar och söndagar.

Täthet

: 2 avgångar per vecka

Flygplan

: Saab 340

Flygtid

: 45 minuter

Biljettpris

: Från 399 kr inkl avgifter

Övrigt

: Småland och Gotland knyts samman även denna sommar

Norrköping-Visby

Norrköping-Visby är en av de allra äldsta rutterna till Gotland som funnits i decennier som en året runt linje. Rutten flygs två gånger per dag under vardagar av regionalflygbolaget Direktflyg och används bl.a. av folk som arbetspendlar mellan Gotland och Östergötland. Under sommaren är det dock en bra möjlighet för turistande östgötar att nå Gotland.

Täthet

: 2 avgångar på vardagar i vardera riktningen

Flygplan

: Jetstream 32

Flygtid

: 30 minuter

Biljettpris

: Från 1500 kr (billigare om man kan få en avgång med kampanjpris)

Övrigt

: Kort flygning som dock knyter samman två viktiga regioner

Sundsvall-Visby

Sundsvallsflyg/Gotlandsflyg flyger återigen mellan Sundsvall och Visby denna sommar. Tre avgångar per veckan med en Saab 2000.

Täthet

: 3 avgångar per vecka

Flygplan

: Saab 2000

Flygtid

: 1 timme 10 minuter

Biljettpris

: Från 603 kr (röd biljett)

Övrigt

: Den enda direktlinjen till Visby från norra Sverige (övriga städer kräver byte i Stockholm)

Oslo-Visby

Norska regionalflygbolaget Wideroe flyger under sommaren mellan Oslo/Gardemoen och Visby. Rutten flygs med två avgångar per vecka. Wideroe är nära sammankopplat med SAS och internationella flygningar med Wideroe ger även poäng i SAS Eurobonus. Linjen ger även tillgång till SAS och Wideroes mycket stora linjenät i Norge.

Täthet

: 2 avgångar per vecka

Flygplan

: Dash 8-300

Flygtid

: 1 timme 25 minuter

Biljettpris

: Från drygt 900 svenska kronor enkel resa

Övrigt

: Mycket bra anslutningar till övriga Norge, poäng i SAS Eurobonus. SAS guldmedlemmar får givetvis lounge tillgång på Oslo Gardemoen

Berlin-Visby

Under perioden 25 juni till 27 augusti trafikerar tyska flygbolaget Air Berlin sträckan Berlin-Visby. I Berlin är det flygplatsen Tegel som används. Sträckan flygs av en Dash 8-400 som tar drygt 70 passagerare. Rutten är främst tänkt som en semesterlinje för tyskar som vill semestra på Gotland, men Air Berlin har en stor hubb på Tegel-flygplatsen i Berlin med mycket bra anslutningar till övriga Europa, så rutten kan likaväl bli användbar för gotlänningar som ska åka på semester i Europa.

Täthet

: En avgång per vecka (lördagar)

Flygplan

: Dash 8-400

Flygtid

: 1 timme och 25 minuter

Biljettpris

: Från 64 euro enkel resa Visby-Berlin

Övrigt

: Bra nätverk vidare från Berlin Tegel flygplatsen till övriga Europa

Riga-Visby

Under perioden 22 april till 30 september trafikerar Air Baltic linjen Visby-Riga. Linjen flygs tre dagar per vecka: måndagar, fredagar och söndagar. Air Baltic har gjort en massiv expansion senaste åren och via Riga går det att flyga vidare till en stor mängd destinationer i bl.a. Baltikum, Finland, Ryssland och övriga Europa.

Täthet

: Tre avgångar per vecka

Flygplan

: Fokker F50

Flygtid

: 1 timme och 5 minuter

Biljettpris

: Tur och returbiljett Visby-Riga för ca 130 euro

Övrigt

: Bra anslutningar från Riga till Finland och övriga Baltikum

Helsingfors-Visby

Gotlandsflyg flyger under sommaren mellan finska huvudstaden Helsingfors och Visby med två avgångar per vecka. Linjen ger finländare en bra förbindelse till Gotland och med avgångar på torsdagar och söndagar är det enkelt att boka en weekend på Gotland.

Täthet

: Två avgångar per vecka

Flygplan

: ATR-72

Flygtid

: 1 timme och 30 minuter

Biljettpris

: Från 597 kr (röd biljett)

Övrigt

: Bra alternativ till Gotland från Finland

More from BusinessClass.com