Større lounger og flerer langruter - Vi møter Eivind Roald, konserndirektør hos SAS

25. Aug 2014
by Jacob

Nye ruter til USA og Asia, en gjennomgang av mat- og servicekonseptet ombord og større lounger. Dette er noen av de sakene som er på gang hos SAS hvor man nå satser foran fremtiden for å skape et differensiert produkt som skal attrahere flere reisende. Vi har møtt Eivind Roald, Vice President Sales & Marketing hos SAS. 

Et knapt år er gått siden vi møtte Eivind Roald sist i Oslo. Da hadde han mange planer og mye å avsløre, alt fra

nyheter i Eurobonus

til

en helt ny business class

. Vi booket inn et nytt møte for å følge opp hva som har skjedd og hva planene videre fremover er. Intervjuet skjedde passende nok ombord på det Boeing 737 flyet som tre timer senere skulle ha sin premiereflyvning fra Stavanger til Houston på den nye "oljeruta" som Eivind Roald selv har vært en pådriver for å få til. Som en liten overraskelse hadde kollegene hos SAS i all hemmelighet døpt flyet etter initiativtageren selv, hvilket ble avdekket denne morgenen. I god SAS-ånd ble navnet "Eivind Viking", noe han var stolt av.

Flere fast tracks og større lounger

I løpet av året har nye fast track-sluser åpnet i Stavanger, Bergen og Trondheim som innebærer at passasjerer med gull -eller diamantkort samt passasjerer i SAS Plus får en hurtigere passasje forbi de nødvendige sikkerhetsformalitetene. I mai åpnet dessuten den nye innenriksloungen på Gardermoen. En etterlengtet nyhet for mange. Eivind Roald forteller at man fortsatt kommer til å satse på bakkeservice, ikke minst i Skandinavia hvor det er mange pendlere. Men et sted måtte man begynne og det ble Norge. Han forteller også at de jobber med å gjøre noen av de allerede eksisterende loungene enda større for å redusere trengslen. Fremfor alt gjelder dette loungene i Stockholm og Oslo. I første omgang handler det om å utvide plassen SAS allerede disponerer. Men han poengterer at det ikke handler om å omfordele plassen mellom SAS Lounge (for reisende i SAS Plus) og SAS Gold Lounge (for gullkortreisende) men å finne andre løsninger. - Vi ser at stadig flere reiser i SAS Plus, og da må vi tilpasse vårt produkt etter behovet, forklarer han. Det å flytte loungene er ikke aktuelt på nåværende tidspunkt. I Oslo skulle det være potensialt aktuelt i 2017 når den nye terminalpiren på Gardermoen tas i bruk. Men han er ellers svært interessert og villig til å åpne lounger og fast tracks på flere flyplasser. I Norge er det en god dialog med Avinor, problemet den manglende tilgangen på mer plass. Gjeldende fast track for innenrikspassasjerer på Arlanda terminal 4 er noe man ser på, men han kan på nåværende tidspunkt ikke gi noe mer konkret informasjon.

EuroBonus 2.0

Mye har skjedd i SAS bonusprogram EuroBonus i løpet av våren med eksempelvis lanseringen av det nye diamantnivået og ikke minst flere fordeler for sølvmedlemmer. SAS har dessuten satt seg som mål å ha fem millioner medlemmer innen slutten av 2015. - Har det gått etter planen? - Jeg er så langt veldig godt fornøyd med resultatet, forteller Roald. Vi ligger foran planen i forhold til alt fra antall medlemmer og den totale poenginntjeningen som er gjort på flyreiser til antall kjøp av produkter hos våre partnere i EuroBonus programmet. Hans visjon for EuroBonus er å utvikle det han kaller et "airline membership concept" hvor medlemmene skal oppleve at de blir ordentlig tatt vare på av SAS. Han vil også utvikle de ulike medlemsnivåene og inkludere flere produkter i hvert nivå.

Vi spurte også om hans visjon for det nye nivået EuroBonus Diamond og hva han ønsker å med dette videre. Han ville ikke gå i detalj men avslørte av det på samme måte som med programmet i det store handler om å bygge inn flere fordeler enn i dag og at det handler om en kombinasjon av hva man får hos SAS og ulike partnere. Antallet EuroBonusmedlemmer har nylig passert 3,5 millioner men å nå 5 millioner innen 2015 ebber ut, tror Eivind Roald er mulig. Dog avhenger mye av om hvorvidt SAS får i stand noen av de strategiske avtalene og samarbeidene som er på gang.

Nye destinasjoner

Når SAS delårsrapport ble presentert i juni fantes en interessant kommentar i slutten av rapporten fra SAS toppsjef Rickard Gustafson; - vi planlegger nye direkteruter fra Oslo og Stockholm til Nord-Amerika og Asia, med start i løpet av høsten 2015. Vi spurte Roald mer om dette. - Jeg kan ikke si mer om dette akkurat nå annet enn at det er veldig konkret, et beslutning skal snart tas og vi håper å kunne forteller mer om nye destinasjoner i september. Så konkret er det, avslører han. Han ser generelt et stort potensiale i det amerikanske markedet men noterer også en ganske imponerende utvikling i det norske markedet. Europa i det øvrige er et vanskelig marked siden det allerede er en overkapasitet der.

SAS nye Business Class - holder tidsplanen?

Arbeidet med SAS nye business class går i følge planen og ambisjonen er å sende i vei det første flyet med de nye setene i midten av januar 2015. Det ser ut som premierflyet blir en Airbus A340 men noen konkret innvielsesdato kan ikke SAS gi enda. Men Eivind Roald poengterer at den blir vel verdt å vente på, "det kommer til å bli en fantastisk opplevelse for kunden", som han uttrykker det. Han vil skape det beste businessproduktet i Europa. Og det skal gjøres med et nytt sete, nytt underholdningssystem, bedre komfort og internett ombord. Vi spør om det også innebærer at vi vil kunne se forandringer i servicekonseptet ombord, eksempelvis i mat, drikke og serviceopplegg. - Vi ser over våre servicekonsept. Fra første september får jeg i tillegg faktisk fullt ansvar for våre ombordprodukter gjennom en omorganisering som gjøres i SAS og da kommer jeg til å sette i gang et arbeide med å gjennomgå dette, forteller han.

Nya business class med sengetøy fra Hästens Men det er ikke bare innredningen som skal byttes ut. SAS har lagt inn en bestilling på nye Airbus A350-fly som i følge planen skal leveres fra Airbus i 2018. I juni ble det dog offisielt at Emirates har besluttet å avbestille 70 fly av samme type. - Kan dette innebære tidligere leveranse til SAS? - Vi har en god dialog med Airbus med hensyn til leveransene, men vi får se hva tiden viser i forhold til hva som skjer. Men vi har et opplest ønskemål om tidligere levering dersom mulig. Det finnes ikke noe egenverdi for SAS å vente til 2018.

All-business class Stavanger-Houston

I disse dager starter den den nye "oljeruten" mellom Stavanger og Houston, en rute først og fremst laget for energi -og oljeindustrien med utelukkende business class ombord. En omfattende markedsundersøkelse ble presentert på pressekonferansen i Stavanger i våres. - Ble det som forventet? - Bookingen er helt som forventet og vi ligger på plan med kabinfaktoren. Vi hadde ingen forventninger om å fly med fulle fly fra starten, sier han. Det er en veldig spesiell rute og det må man være klar over. Avtalen med Privatair er for øvrig på tre år. I disse dager starter en oljemesse i Stavanger og da er faktisk fler av avgangene helt fulle, hvilket er svært lovende. Eivind Roald forteller også at Widerøe den 26 oktober justerer sin tidstabell på ruta mellom Stavanger og Aberdeen og Houston. Flyene parkerer ved siden av hverandre i Stavanger og det finnes også en egen lounge å vente i. Også i Skottland er det en omfattende oljeindustri som SAS gjerne vil attrahere med den nye ruten.

SAS Business Class ble SAS Plus innen Europa

For et drøyt år siden vraket SAS business class innen Europa og erstattet dette (og den tidligere Flex-klassen) med et helt nytt konsept - SAS Plus. Har det gått slik de håpet og hvordan har markedet reagert? - Vi er veldig fornøyd med utviklingen når det gjelder antall passasjerer forteller Roald. Det har blitt veldig bra siden vi har bygget inn så mye i produktet. Det vi må se nærmere på er matkonseptet for å se om vi skal foreta noen endringer. Han poengterer at dette nødvendigvis ikke innebærer et endret eller større sortiment i cafévognen ombord. Bare en vurdering av det nåværende opplegget. SAS tar regelmessige inn synspunkter fra sine kunder og er en kontinuerlig prosess.

Det nye kveldsmåltidet i SAS Plus Å innføre seat block med ledig midtsete i SAS Plus er derimot ikke aktuelt. I alle fall ikke inne Skandinavia. Muligens skulle det være mer relevant på de tradisjonelle forretningsrutene til London og Frankfurt, men noe beslutning om dette er foreløpig ikke tatt. Å gjeninnføre busienss class innen Europa er heller ikke noe som overveies. - Næringslivet i Skandinavia har gjort det klart at de ikke ser verdien av business class på korte flyvninger. Ingen er villige til å betale for dette. Det finnes egentlig ikke noe marked for business class innen Norden, sier Eivind Roald.

SAS vs konkurransen?

Konkurransen i flyindustrien er tøffere enn noen sinne og vi spør Eivind Roald om hvordan han ser for seg den tøffe situasjonen og SAS´ muligheter i den tøffe konkurransen. - SAS er definitivt et selskap å regne med, ikke minst siden vi har et differensiert produkt som kundene er villige til å betale for. Vi er også en stor del av de store alliansene som er viktig for kundene, ikke minst på langruter. Konkurransen ser han både fra lavprisselskapene og de tradisjonelle nettverksselskapene, men det er ikke noe han funderer over i det daglige. Vi lever godt med situasjonen, som han uttrykker det. Han tror mange velger produkt basert på erfaring og at mange reiser mye med SAS og da får man en service som man verdsetter, noe man kanskje ikke opplever på samme måte med andre selskap. Dette er også SAS´ egen målsetting. - Reiser man mye skal man oppleve at det bare er SAS som gjelder, avslutter han.

Eivind Roald i SAS nye fly som benyttes mellom Stavanger og Houston

More from BusinessClass.com