SAS endrer struktur og poenginntjening i EuroBonus

1. Dec 2014
by Jacob

Den 1 januar 2015 gjennomfører SAS en rekke større endringer i bonusprogrammet EuroBonus. De største endringene innebærer færre opptjente poeng på billige billetter, kontinentale Europa skal nå regnes som en region ved poengopptjening. I tillegg blir det lavere kvalifiseringsnivåer for EuroBonus Gold og Diamond. Vi har møtt EuroBonussjefen Nils Lindhe som forteller om de endringene som gjøres og hvorfor.

Redusert yield - den evige bekymringen

Det er fremfor alt yielden som er det store problemet for SAS, selv om antallet passasjerer øker og belegget ombord bedres er yielden for lav, hvilket enkelt forklart innebærer at de pengene SAS tjener per solgt billett er for lav. Dette er en generell trend i prispressing i industrien som SAS har blitt spesielt hardt rammet av. En endring i inntjeningen gjøres derfor med tanke på å bedre matche billettprisen. Betaler man mer for sin billett skal man ganske enkelt opptjene mer poeng. Vi spør Nils Lindhe hvorfor endringen kommer så plutselig, det er ikke mer enn to år siden den nåværende strukturen kom på plass. Den gang pratet man i stedet om enkelhet. Kunne man ikke planlagt for dette allerede da? - Når vår nåværende strukturble innført i 2012 var det ingen som hadde regnet med at den utviklingen i bransjen som har skjedd skulle skje. Prispressing har virkelig truffet hardere enn noen kunne forutse. Vi ble ganske enkelt tvunget til å gjøre denne endringen. Han understreker at de i det lengste har forsøkt å unngå endringen men sier at den egentlig burde vært gjennomført langt tidligere. Han ser at en betydelig del av utviklingen følger den som har vært i USAS og han er ikke fremmed for at man i fremtiden kommer til å gå over til et rent revenue-basert system med som eksempelvis et opptjent poeng pr. benyttet krone og siden en bonus for eksempelvis gullkortreisende. Dette ligger dog et godt stykke unna, ikke minst siden det krever mye jobb og store endringer i systemet. Ytterligere en vanskelighet med dette er bookinger som gjøres via reisebyråer. I den nye strukturen som er gjeldende fra 1.januar neste år kommer inntjeningen til å deles opp i fire ulike nivåer. Eksempelvis på flygninger i Norden tjener man i SAS Go (økonomiklasse) 250 poeng på de billigste billettene og 500 poeng på litt dyrere billetter. I SAS Plus (premium economy) tjener man 750 poeng for rabbatterte billetter og 1000 poeng på de dyreste billettene. På langflygninger gjøres en lignende oppdeling hvor også SAS Plus (premium economy) og SAS Business (business class) deles opp og gir en ulik mengde poeng avhengig av hvor mye man har betalt for billetten. En flygning til New York kan gi mellom 3000 poeng og 8000 pong avhengig av billett og kabinklasse. Det finnes i dag ingen konkrete planer om å endre planene på å endre inntjeningen i EuroBonus hos andre flyselskap, i de fleste tilfeller ligger de allerede i dag på vettuge nivåer, men naturligvis kan man ikke utelukke fremtidige endringer.

Europa - en felles sone for inntjening

Tidligere har Europa vært delt opp i en rekke ulike soner med høyere inntjening jo lengre man reiser. Fra januar blir det kun to soner - en sone for Norden og Baltikum og en sone for resten av Europa. Man kommer følgelig til å opptjene like mange poeng om man flyr fra Skandinavia til Hamburg eller Amsterdam som til Athen eller Malaga. Nils Lindheforteller at basisutregningene ligger i businessdestinasjonene i nord Europa, destinasjoner som London, Amsterdam, Brussel og Frankfurt. Deter dit de flesta reiser, og ikke minst forretningsreisende. Destinasjoner som ligger i syd Europa er først og fremst feriedestinasjoner som Hellas, Spania og Malta. Billettprisene dit er oftest lavere men i dag gis det veldig sjenerøst med poeng på disse destinasjonene. Igjen handler det om å skape en bedre harmoni mellom billettpris og poenginntjening. Da har dette blitt et fornuftig kompromiss. Europa kommer dog fortsatt til å være oppdelt i soner når det gjelder poenguttak for bonusreiser. Fortsatt vil det kreves flere poeng for en reise til sydeuropa enn til nordeuropa når man reiser fra Skandinavia. Grunnen er i følge Nils at det i dag finnes så mange andre måter å opptjene poeng på, alt fra kredittkort til matinnkjøp og avisabonnementer.  EuroBonus går nå mer fra å være et frequent flyer-program til å bli ett lojalitetsprogram med manga samarbeidspartnere på en rekke områder.

Reduserte kvalifiseringsnivåer for gull og diamant

For å kompensere endringen i opptjening kommer SAS til å senke kvalifiseringsnivåene for gull og diamant. For å få EuroBonus Gold kommer det til å kreves 45.000 poeng eller 45 enkeltreiser (tidligere 50.000 poeng/50 enkeltreiser) og for EuroBonus Diamond 90.000 poeng eller 90 enkeltreiser (mot 100.000 poeng/100 enkeltreiser i dag). Nivået for silver forblir uforandret og særlig dette nivået ser Nils Lindhe som svært konkurransedyktig sammenlignet med konkurrentene. For EuroBonus Diamond er høyeste prioritet å få til en bedre personlig gjenkjennelse, både på bakken og i lufta. Dette fungerer ikke særlig godt i dag. I løpet av 2.kvartal 2015 kommer man sammen med Amadeus til å foreta oppdateringer i systemet slik at alle kort får EBD-prefiks, da kan kabinpersonalet enkelt se hvem ombord som er diamantmedlemmer.

Fremtiden for bookning av bonusbilletter

En topprioritering er å så snart som mulig å få på plass en funksjon som gjør at man selv kan booke Star Alliance-bonusreiser på SAS´nettsider. I dag er det eneste alternativet å ringe SAS for å be deres telefonsupport sjekke tilgjengeligheten. Dette er svært ressurskrevende, også for SAS. Og her finnes det gevinst både for SAS og for kundene. Flere flyselskap er i gang med å innføre denne funksjonen, og det er et implementeringssamarbeid i gang som gjøres sammen medcStar Alliance i Frankfurt. Akkurat når det blir SAS sin tur vet ikke Nils Lindhe og han våger heller ikke spekulere. Men jo før jo bedre. Allerede ved årsskiftet er planen å innføre muligheten til å booke Amex 2-4-1-reiser online, dog enn så lenge kun på SAS´ egne flygninger. Det finnes for øvrig ingen planer å endre struktur, inntjening eller fordeler for de nye Amexkortene.

Dem som har billetter som havner i klem

De nye inntjeningsreglene er gjeldende fra 1.januar 2015. Vi spør hva som gjelder for dem som booket før 27.november, som var datoen da denne nyheten ble sluppet. - For dem som har havnet i denne situasjonen går det bra å kontakte EuroBonus via kontaktformularet på nettsiden til SAS så forsøker vi å løse dette . Det samme gjelder for dem som har et kvalifiseringsår som har havnet i en gråsone. Vi gjør en vurdering av hvert enkelt tilfelle, avslutter Nils.

More from BusinessClass.com