Reisetrender i 2015

24. Dec 2014
by Dag Christian Holm

Et nytt reiseår står for døren, og nok en gang forventer bransjen – svak krone til tross - rekord i antall utenlandsferier. Hovedtrendene for 2015 er at hotellet blir den nye destinasjonen, ekte opplevelser i ferien og fortsatt vekst i luksusreiser. Trenden vestover fortsetter med USA og Karibien i spissen og bransjen forventer en ny vår for Hellas.

- Nordmenns reiselyst kommer neppe til å dale neste år, til tross for en svak krone, mener kommunikasjonsdirektør i Star Tour, Lena Petersson. – Utferdstrangen er stadig stor, enten det gjelder en reise til sommerstugan i Sverige, charterferie til Middelhavet eller backpacking i Sør-Amerika. Hun tror heller ikke den svake kronekursen vil påvirke reiselysten i lengden. - Den vil kanskje påvirke hvor vi reiser, men det må nok mer enn en kostbar euro til for at nordmenn skal holde seg hjemme, mener Petersson. Hun tror derimot kanskje flere vil velge en trygg og enkel charterpakke, gjerne med all inklusive for å få et mer forutsigbart feriebudsjett. - Vi har sikret valutakursene for flere måneder siden, så prisene våre øker ikke som følge av den svake kronekursen. Vi forventer i tillegg økt etterspørsel etter all inklusive. Levekostnadene blir høyere rundt Middelhavet og jeg tror nok flere nordmenn vil sikre seg ved å kjøpe en ferdig pakke med mat og drikke på forhånd.

10 reisetrender for 2015

1. Hotellet er den nye destinasjonen.

Valg av hotell er viktigere enn valg av reisemål. Stadig flere hotell tilpasses og segmenterer seg mot ulike målgrupper. Eks. The Thief i Oslo, økohoteller, barnefri hoteller, osv. (får egne soner for ulike målgrupper som barnefamiler og voksne uten barn. )

2. Charterluksus.

På ferie vil vi ha det litt bedre enn i hverdagen og med dagens levestandard i de norske hjem betyr dette at vi ikke sparer på kronene og vil ha rom med eget basseng eller direkte utgang til svømmebasseng, butlerservice, SPA osv. Takket være gode samarbeidsavtaler koster det ofte ikke så mye ekstra å oppgradere et hotellrom hos charterselskapene.

3. Aktive ferier.

Trenden fortsetter inn i 2015. Noen trener hver dag og ønsker mange aktivitetsmuligheter på hotellet, andre er fornøyd med en joggetur på stranden og en yogatime i løpet av ferieuken. Felles er ønsket om å holde bode kropp og hode i form, også i ferien.

4. Velger reiser etter interesse.

Etterspørsel etter kortere reiser med spesifikke temaer. For eksempel vandring i Skottland med besøk på et whiskydestilleri eller en temareise med mat og vin i Toscana.

5. Autentiske ferier.

Populært å komme inn på lokalbefolkningen, det ser vi blant annet på veksten hos AirBnB og veksten i reiser hos spesialister som TEMA.

6. Ute er det nye inne.

Vi blir mer opptatt av fasilitetene rundt hotellrommet. Gode utemøbler, direkte bassengtilgang, en liten hageflekk, eget basseng osv.

7. Et klikk unna. 

Vi vil ha all service innen rekkevidde, gjerne bare ved hjelp av noen tastetrykk på smarttelefonen. Det kan være guider, bestilling av utflukter, leiebil og direkte kontakt med kelneren ved bassengområdet.

8. Feiringer i utlandet.

Populært å invitere med seg hele storfamilien eller vennegjengen på tur for å feire runde dager, bryllup osv.

9. WiFi-detox.

Ingen stor trend foreløpig, men er på vei opp. Vi trenger pusterom hvor det ikke er mulig å nå oss hverken på telefon, mail eller Facebook. WiFi detox. Har allerede begynt med enkelte hotell som bevisst ikke har internettilgang.

10. Retrocation.

Gamle reisemål blir som nye. Kitch er inn. Se bare hva som har skjedd med Gran Canaria de siste årene – nå reiser selv hipsterne hit på ferie.  

More from BusinessClass.com