Nyheter i Finnairs ombordservering – vi møter Finnairs cateringansvarlig

14. Oct 2014
by Jacob

Det er mye som skjer hos Finnair denne høsten. Ikke bare introduseres nye "Sky Bistro" i economy class innen Europa, det skjer også endringer på langflyvningene. Vi fikk en god gjennomgang sammen med Maarit Keränen, Head of Service Concept hos Finnair. Hun er ansvarlig for alt som tilbys ombord.

Gratis musserende vin og ny snack i economy class på langflyvninger

En artig nyhet er at musserende vin gjeninnføres som drikk i økonomiklasse på langflyvninger. Som før er det mulig å kjøpe Champagne fra serveringsvogna, men den musserende vinen vil være gratis. I følge Finnair dreier det seg om en Prosecco som kommer til å serveres. Øl, rød, hvitvin kommer som før også til å tilbys gratis. En mid-flight snack kommer også til å introduseres på langflyvninger mellom de ordinære måltidene, også denne er inkludert i billettprisen. Denne vil variere noe avhengig av rute og tidspunkt på dagen. Det vil kunne være et smørbrød eller en porsjon nudler for å nevne to eksempler. Ett nytt vinutvalg kommer også til å introduseres i økonomiklasse. De skal nå servere vin fra flaske i stedet for å tilby småflasker - dette først og fremst for vektbesparelsens del og det er langt mer elegant. Finnair avslører også at et nytt utvalg av mat kommer til å introduseres i januar 2015.

Endringer i Finnairs økonomiklasse på langflyvninger

Sky Bistro - Nytt konsept i economy class på Europaflyvninger

I løpet av høsten introduserer Finnair sitt nye servicekonsept i økonomiklasse som man har valgt å kalle ”Sky Bistro”. Dette innebærer at snacksen man tidligere serverte på Europafly med en flytid på over to timer erstattes med en cafévogn. Dessuten finnes mulighet til å forhåndsbestille smørbrød og varme retter.

Menyen i Finnairs Sky Bistro Bestillingen gjøres online på Finnairs hjemmeside. Der kan man bestille hva som helst fra en ganske omfattende meny. Det kommer også til å finnes et mindre sortiment i salgsvogna ombord. Alltid minst en type smørbrød som varierer uke for uke blant de ni ulike som finnes på menyen. Kaffe, te, vann og blåbærdrikke kommer fortsatt til å bli servert gratis på samtlige flyvninger i økonomiklasse.

Mer info om Sky Bistro finnes i denne artikkelen

.

Deler av utvalget i Finnairs Sky Bistro

Endringer i serveringen i business class

Også i business class gjøres det endringer. Nye menyer har blitt tatt frem sammen med berømte finske kokker. Dessuten har man arbeidet frem en ny cocktailliste. På langflyvninger innføres et endret måltid nummer to som kommer til å være"on demand", dvs at man får ulike valgmuligheter og selv kan bestemme når man ønsker å spise. Oppmerksomme reisende har kanskje notert at det er gjort en del forandringer i drikkeutvalget ombord. Eksempelvis har Finnair byttet Champagne, fra Joseph Perrier (som har vært tilgjengelig i flere tiår) til Nicholas Feuillate. Dette har sin forklaring i at Finnair har en ny vin - og drikkeansvarlig som har hatt en totalgjennomgang av drikkesortimentet. Det er også denne personen som ligger bak det nye konseptet i økonomiklasse med ny vinservering og gratis musserende vin. Ingen store endringer gjøres i business class innen Europa. varm mat kommer fortsatt til å tilbys på lengre Europaflyvninger. De studier som Finnair har gjort viser at de fleste er meget fornøyd med slik det er i dag. Det finnes heller ingen planer om å innføre et andre valg av hovedrett. Noen planer om å avskaffe business class innen Europa finnes i følge Finnair ikke. Den viktigste årsaken til dette er transfertrafikken. En betydelig del av passasjerene som reiser innen Europa skal videre til Asia og det skulle helt enkelt blir for stor forskjell med business class på langfly og en enklere premium economy (eller lignende) på Europaflyene.

Servise og tekstiler fra Marimekko

Tidligere i år innledet Finnair et samarbeide med designhuset Marimekko. To fly ble også malt med Marimekkos design hvorav en Airbus A340 med Maija Isolas berømte blomsterdesign fra 1964. Men samarbeidet vil også merkes ombord. Her skal Finnair benytte seg av servise og tekstiler designet av Marimekko. Alt servise er ennå ikke på plass, men Finnair håper alt er på plass tidlig neste år på alle fly. I mellomtiden får vi klare oss med noen bilder av hva vi har i vente.

Finnairs nye servise fra Marimekko

Finnairs nye servise fra Marimekko

Vinglassets være eller ikke være i business class

Vi spurte også hvordan det blir med vinglass ombord. I dag finnes kun to typer glass i business class - en høyere variant (som ses på bildet over) og som benyttes til alle drikker til måltidene. En lengre variant benyttes til eksempelvis likører og kommer fra iittala og er av typen Ultima Thule, opprinnelig designet for Finnair av Tapio Wirkkala i 1968. Men noen Champagne eller vinglass finnes ikke i dag. I stedet benyttes det høye glasset også til vin og Champagne. Dette har flere passasjerer bemerket. Vi spurte

Maarit Keränen om dette og hunn var vel kjent med situasjonen. Det finnes angivelig ikke noe bra vinglas i Ultima Thule-serien, det vinglasset som finnes har en for smal fot hvilket gjør det upraktisk og klumpete å benytte i et flymiljø hvor det kan forekomme turbulens. Finnair valgte derfor å ikke kjøpe glasset. Diskusjonen rundt innkjøp av annen type glass pågår.

More from BusinessClass.com