Han har ledet arbeidet med å ta frem de nye langdistansesetene hos SAS. Vi møter Per Tideus, Cabin Manager og prosjektansvarlig for de nye produktene som innvies i dag, for å snakke om seter, kabiner, underholdningssystem og utviklingen i fremtiden.
Vi treffes i loungen på Kastrup, utenfor København. Jeg har latt meg fortelle at Per er en person som har god kontroll og derfor er papiret med spørsmål både langt og detaljert.
Hvor lenge har prosjektet pågått og hva gjorde at dere satt i gang med det?
Ideen kom sommeren 2013 og en medvirkende årsak var at de nåværende kabinen begynte å dra på årene. En annen årsak var at det begynte å bli vanskelig å skaffe reservedeler. Vi ville også passe på å bytte setene mens de fortsatt hadde noen års levetid på våre Airbusfly og følgelig kunne bli noen års levetid på de nye setene også.
Hvilke kriterier lå til grunn for å finne et passende business class sete?
For business class handlet det om direkte adgang til midtgangen for alle passasjerer, en mer privat sfære ved setet og mer personlig plass. Vi ville også finne et litt bredere sete med god plass for føttene. Samtidig var det dårlig med tid, vi kunne ikke vente for lenge med å bytte ut setene. Tilfeldigvis fikk vi vite at seteprodusenten Thompson hadde et nytt produkt på gang, Vantage XL, som er en videreutvikling av det setet eksempelvis Austrian og Brussels Airlines benytter. Sammen med Qantas blir vi de første i verden som benytter dette. I SAS Plus har vi lenge vært fornøyd med produktet og responsen fra våre passasjerer har vært positiv. Vi ville finne et sete som lignet vårt gamle produkt for å helt enkelt ikke ødelegge dagens produkt som er veldig bra. I SAS Go handlet arbeidet først og fremst om å utnytte plassen ombord på best mulig måte og vi har eksempelvis jobbet mye med det ergonomiske og har skapt et sete med bedre utforming av sitteputen og ryggstøtten.
Kan du fortelle mer om samarbeidet med Hästens?
Hästens ble en naturlig samarbeidspartner da vi begge står for skandinavisk tradisjon. De tilbyr dessuten designmessig et mykere produkt og bedre madrass og puter enn det vi har hatt før og det passet bra inn sammen med alt det nye. Nylig har vi også komplettert med en tynn overmadrass også.
Hva er historien med trepunktsbeltet? Fantes det noen alternativ?
Trepunktsbeltet er i seg selv intet krav, men derimot finnes det naturligvis sikkerhetskrav vi må følge. Alternativet var et ganske tykt belte som finnes hos mange flyselskap og som nå finnes i en ny variant. Beslutningen ble tatt ganske sent og det var en del frem og tilbake hvilken vei vi skulle gå. Vi valgte til slutt denne belteløsningen da det passer bedre sammen med vårt nye produkt, det er dessuten mer behagelig når man skal sove. Det tredje beltet behøver man kun å ha på seg under start og landing.
Er de store toalettene i business class fortsatt der?
De store og svært positivt omtalte toalettene i business class er fortsatt der, derimot er de flyttet cirka en meter lengre frem i kabinen av praktiske årsaker, hvilket gjør at det kun finnes et vindu, mot tidligere to vinduer.
Har dere valgt å beholde selvbetjeningsbufféten i business class?
Den er der fortsatt, dog med et litt annet dekor
Hvordan er det med aviser på langflygninger?
Vi kommer den 1 mars til å fjerne papiraviser og det gjelder også på langflygningene, disse laster man ned til sin smartphone eller nettbrett fra 22 timer før avgang. Derimot kommer det fortsatt til å finnes magasiner i business class ombord.
Kan du fortelle litt om det nye underholdningsystemet?
Underholdningssystemet kommer fra Zodiak Rave og inneholder blant annet 200 filmer. En positiv detalj er at det i kabinen kommer til å finnes ekstraskjermer, skulle en skjerm gå i stykker skal besetningen relativt enkelt kunne bytte en defekt skjerm, det er i alle fall målsettingen. Naturligvis vil jeg også påpeke at trådløst internet gjeninnføres ombord.
Hvordan ser året ut angående renoveringen av flåten? Hvilke fly skal renoveres den nærmeste tiden?
Vi renoverer omtrent et fly i måneden, når et fly er klart og levert henter vi det neste inn. Våre Airbus A330 renoveres først, de fire vi har, og deretter håper vi å rekke en Airbus A340 før sommerferien. I løpet av høsten kommer vi til å renovere ytterligere en Airbus A340. Arbeidet kan man følge via vår webbside hvor det også står eksakt hvilket fly som renoveres for øyeblikket.
Blir det identiske kabinprodukter på Airbus A350?
Det er i nåværende stund ikke avklart. Dette er en jobb som påbegynnes til høsten. Vår første Airbus A350 leveres i 2018 og mye kan skje før den tid, det kan eksempelvis komme nye finurlige seter på markedet som er interessante for oss å se nærmere på. Men det kan naturligvis også bli slik at det blir et identisk produkt som vi lanserer i dag. Det er avhengig av hva som skjer på markedet og responsen vi får fra våre kunder de neste månedene. På våre nye fly av typen Airbus A330 Enhanced er det dog bestemt att samme seter skal benyttes.
Hva er du mest fornøyd med av de nye produktene?
Naturligvis at vi fått veldig bra produkter men også att produktene rent praktisk har blitt slik vi forventet. Dessuten er jeg veldig fornøyd med at vår stramme tidsplan har holdt.
Hva har vært den største utfordringen?
Tiden, det har vært et enormt presset prosjekt.
Kan du fortelle hvor mye prosjektet har kostet?
500 millioner svenske kroner for de syv flyene som renoveres i år.
Hvordan tror du selv kabinproduktene kommer til å utvikles de nærmeste årene?
Mye kan skje, både hos leverandørene og i markedet. Til høsten skal vi sette igang jobben med å ta fram kabininteriøret til Airbus A350 og det blir veldig spennende.
Kan vi vente oss noen endringer i kabinene innen Europa?
Ikke så mye på kort sikt, men i 2016 får vi leveranse av vår første Airbus A320 NEO og vi har faktisk nylig et kick-off med Airbus for å påbegynne arbeidet med denne. På dette flyet finnes en del man kan gjøre slik som å eksperimentere med plasseringen av galleys og toaletter for utnytte plassen ombord. Dette blir en spennende jobb.
Noe annet du vil nevne som vi ikke har pratet om?
Vi har et helt nytt belysningsystem i det nye flyet utviklet av et firma som heter Schott. SAS er faktisk premierekund for dette systemet og det føles artig. I systemet finnes eksempelvis sensorer som føler hvor sterkt lyset er i kabinen og tilpasser automatisk, i tillegg finnes en rekke mood lighting-effekter. Det er stor forskjell mot den tradisjonelle belysningen som blant annet ikke har vært lik i hele kabinen.
To fly, to serve. That is the tagline of the UK’s main carrier British Airways. It takes pride in offering reliable and friendly service...
Read more
For the very best of safari adventures, where better to head for than Tanzania and the Serengeti National Park, home to the Great Migration...
Read more
It is a New Year and the Northern Hemisphere is gripped by cold and ice - so the thought of a week or two somewhere warm and sunny is...
Read more